Κοσμος

Ομαδικός τάφος με πάνω από 1.000 θύματα πανώλης ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Νυρεμβέργης

7 Mar 2024
Ομαδικός τάφος με πάνω από 1.000 θύματα πανώλης ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Νυρεμβέργης

Πιθανώς τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο που έχει ανασκαφεί ποτέ στην Ευρώπη, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο κέντρο της Νυρεμβέργης στη Γερμανία

Πιθανώς τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο που έχει ανασκαφεί ποτέ στην Ευρώπη, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο κέντρο της Νυρεμβέργης στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει το cnn.gr, περίπου 1.000 σκελετοί θυμάτων της πανώλης βρέθηκαν μέχρι στιγμής σε ομαδικούς τάφους, ο οποίοι μπορεί να περιέχουν συνολικά σχεδόν 2.000 ανθρώπους.

Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας πριν από την ανέγερση νέων συγκροτημάτων κατοικιών στην πόλη.

Η Μέλανι Λάνγκμπαϊν, από το τμήμα διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς της Νυρεμβέργης, δήλωσε στο CNNi ότι εντοπίστηκαν οκτώ «λάκκοι πανώλης», καθένας από τους οποίους περιείχε αρκετές εκατοντάδες πτώματα.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενταφιάστηκαν σε κανονικό νεκροταφείο, αν και υπήρχαν νεκροταφεία πανώλης στη Νυρεμβέργη. Εδώ έχουμε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών που έπρεπε να ταφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι χριστιανικές πρακτικές ταφής», είπε η Λάνγκμπαϊν.

Η Νυρεμβέργη υπέστη επιδημίες πανώλης περίπου κάθε 10 χρόνια από τον 14ο αιώνα και μετά, γεγονός που δυσκολεύει την ακριβή χρονολόγηση των λειψάνων.

Οι αρχαιολόγοι χρονολόγησαν έναν ομαδικό τάφο μεταξύ των τελών του 15ου αιώνα και των αρχών του 17ου, και βρήκαν στο σημείο θραύσματα κεραμικών και νομίσματα που χρονολογούνται στο τέλος αυτού του χρονικού εύρους.

Η επιδημία πανώλης του 1632-33

Ανακάλυψαν επίσης ένα σημείωμα του 1634 που περιγράφει λεπτομερώς μια επιδημία πανώλης που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους το 1632-1633, το οποίο αναφέρει ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν κοντά στο St. Sebastian Spital, το σημείο της τρέχουσας ανασκαφής. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι η παλαιότερη ομάδα λειψάνων χρονολογείται πιθανότατα από την επιδημία του 1632-1633.

Ο Τζούλιαν Ντέκερ, του οποίου η εταιρεία In Terra Veritas διεξάγει την ανασκαφή, δήλωσε στο CNNi ότι εξεπλάγη από την ανακάλυψη. «Δεν υπήρχαν ενδείξεις για ταφές σε αυτό το πεδίο», είπε. «Προσωπικά αναμένω ότι ο τελικός αριθμός των πτωμάτων θα είναι 2.000 ή και παραπάνω, ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος στην Ευρώπη».

Η Λάνγκμπαϊν δήλωσε ότι η επιδημία του 1632-1633 ήταν χειρότερη από εκείνες που προηγήθηκαν λόγω των επιπτώσεων του Τριακονταετούς Πολέμου (1618-1648). «Η Νυρεμβέργη ήταν περικυκλωμένη από διάφορα στρατεύματα και ο πληθυσμός ζούσε σε αρκετά άσχημες συνθήκες», είπε.

Θα ακολουθήσουν εργασίες για την ολοκλήρωση της ανασκαφής, καθώς και ο καθαρισμός και η ανάλυση των οστών. «Σχεδιάζουμε επίσης μια έκθεση, αλλά αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο, οπότε το φθινόπωρο του 2025 είναι το νωρίτερο που θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η Langbein.

Με πληροφορίες από: Mass grave with 1,000 skeletons found in Germany by Jack Guy, CNN

Trikala News
Author: Trikala News


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Πρόσληψη 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Σχέδιο για ειδικούς φρουρούς μετά την εξαγγελία Χρυσοχοΐδη

Λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία Χρυσοχοΐδη για αστυνόμευση στους καταυλισμούς Ρομά, διαρρέει σχέδιο για πρόσληψη 100 Ρομά ως ειδικούς φρουρούς.

Read More


Η ΕΚΤ συνιστά μετρητά – το ψηφιακό όραμα Παπαστεργίου «κολλάει» στην πρίζα

Η ΕΚΤ προτρέπει τα νοικοκυριά να κρατούν μετρητά για ώρα ανάγκης, ενώ το ψηφιακό κράτος υπόσχεται όλα online. Ποιος πληρώνει…

Read More


Κηδεία Ελένης Ζιντζόβα στα Τρίκαλα

Την πολυαγαπημένη τους Ελένη Λαμπ. Ζιντζόβα, ετών 73, αποχαιρετούν την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2025 στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων.

Read More


Ήττα αποκλεισμός του ΑΟ Τρίκαλα με 92-82 από την Δάφνη

Ο ΑΟ Τρίκαλα ηττήθηκε με 92-82 από τη Δάφνη στο Κύπελλο Ελλάδας και αποκλείστηκε, παρά την προσπάθεια και τα θετικά…

Read More


Νέα υπάλληλος στον Δήμο Τρικκαίων: Ορκίστηκε η Νίκη Σκανδάλη

Η Νίκη Ιω. Σκανδάλη ορκίστηκε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025 ως νέα υπάλληλος στον Δήμο Τρικκαίων, παρουσία του Δημάρχου Νίκου…

Read More


ΑΟΤ: Συνεργασία με τον φυσιοθεραπευτή Άγγελο Παππά

Ο ΑΟ Τρίκαλα ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον έμπειρο φυσιοθεραπευτή Άγγελο Παππά, ενισχύοντας το τμήμα αποκατάστασης τραυματισμών της ομάδας.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.