Ελλάδα

Με πόσα βήματα την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Η παχυσαρκία είναι, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον 21ο αιώνα.

18 Mar 2024

Η παχυσαρκία είναι, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον 21ο αιώνα.

Ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα στην χώρα μας, δεδομένου ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σχετικά με τους παχύσαρκους πολίτες.

Η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον αποτελούν τους παράγοντες για την νοσηρότητα του πληθυσμού. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου, κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων, αλλά και προβλημάτων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα.

Εκτός, βέβαια, από την ριζική αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση της νόσου παίζει και η άθληση. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να ιδρώσετε και να καταπονήσετε το σώμα σας, κάνοντας πολλές ώρες γυμναστική, αφού ακόμα και το περπάτημα μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην μακροζωία.

Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπιστώθηκε ότι εάν κάνετε δέκα χιλιάδες βήματα ημερησίως, που αντιστοιχούν περίπου σε 8 χλμ., τότε, ελαχιστοποιούνται κατά 39% οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Επίσης, δεν έχει σημασία αν θα κάνετε όλα τα βήματα μαζί ή αν θα επιλέξετε να τα μοιράσετε σε «σύντομες διαδρομές», ούτε, βέβαια, και το γεγονός ότι ενδέχεται να είστε καθιστοί όλη την ημέρα. Επομένως, ο πρωταρχικός σας στόχος είναι να «πιάσετε» το όριο, για να κερδίσετε περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ ακόμα και με περισσότερα από 2.200 βήματα ανά ημέρα, μπορείτε να έχετε θετικά οφέλη για τον οργανισμό σας.

Τα δεδομένα της έρευνας κατέδειξαν, επίσης, ότι απαιτούνται περίπου 9.700 βήματα καθημερινά για την αποφυγή των καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιπλέον, οι ερευνητές υπογράμμισαν με έμφαση ότι όσοι περπατούν 4.000 – 4.500 βήματα ανά ημέρα, τότε, αυξάνονται κατά 50% τα οφέλη για την υγεία, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο καρδιακών νοσημάτων καθώς και πρόωρου θανάτου. Έτσι, τουλάχιστον 10.000 βήματα καθημερινά βοηθάνε στην παράταση της ανθρώπινης ζωής.

Η νέα μελέτη για το περπάτημα βασίσθηκε σε στοιχεία από 72.174 εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μετρητές βημάτων στον καρπό τους για μια εβδομάδα.

Βάσει των δεδομένων, προσδιορίστηκε ότι μέσος χρόνος που οι εθελοντές ήταν σε αδράνεια και ακολουθούσαν καθιστική ζωή ήταν 10 ώρες και 36 λεπτά. Ένας στους 20 κατέγραψε αριθμό 2.200 βημάτων την ημέρα ή και μικρότερο, γεγονός που βοήθησε τους ερευνητές να εξάγουν τα νέα δεδομένα για το οφέλη της κίνησης.

Trikalanews
Author: Trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης φέρνει διεθνείς ποιητές στα Τρίκαλα
Τα νέα της πόλης Διαβάστε επίσης

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης φέρνει διεθνείς ποιητές στα Τρίκαλα

Στις 28 Αυγούστου το 13ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης φέρνει στα Τρίκαλα Έλληνες και ξένους ποιητές στο θεατράκι του Ληθαίου.

Read More


Λάρισα Χειροπέδες σε 40χρονο που χτύπησε τη μητέρα του
Λάρισα

Λάρισα Χειροπέδες σε 40χρονο που χτύπησε τη μητέρα του

Σύλληψη 40χρονου στη Λάρισα μετά από καταγγελία της μητέρας του για ξυλοδαρμό. Σύμφωνα με το paidis.com έχει ιστορικό βίας και εξαρτήσεων.

Read More


Συνελήφθη στη Λάρισα με κλεμμένο ΙΧ μετά από απόπειρα διάρρηξης οικίας
Λάρισα

Συνελήφθη στη Λάρισα με κλεμμένο ΙΧ μετά από απόπειρα διάρρηξης οικίας

Άνδρας συνελήφθη στη Λάρισα με κλεμμένο ΙΧ μετά από απόπειρα διάρρηξης. Σχηματίστηκε δικογραφία με κατηγορίες.

Read More


Ελασσόνα: Σύσκεψη για την ευλογιά με τον Υφυπουργό Χρήστο Κέλλα
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Ελασσόνα: Σύσκεψη για την ευλογιά με τον Υφυπουργό Χρήστο Κέλλα

Στην Ελασσόνα πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Χρήστο Κέλλα για την ευλογιά προβάτων, με συμμετοχή επιστημόνων, ΟΠΕΚΕΠΕ και φορέων, με στόχο την ταχεία αντιμετώπιση της νόσου.

Read More


Υποχρεωτική δήλωση κυψελών για τους μελισσοκόμους στα Τρίκαλα
Νομαρχιακά Νέα Διαβάστε επίσης

Υποχρεωτική δήλωση κυψελών για τους μελισσοκόμους στα Τρίκαλα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τρικάλων ανακοινώνει ότι οι μελισσοκόμοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση κυψελών έως 20 Νοεμβρίου 2025, διαδικασία απαραίτητη για ενισχύσεις και αποζημιώσεις.

Read More


Σύλληψη άνδρα στα Τρίκαλα με μικροποσότητα κάνναβης
Τα νέα της πόλης

Σύλληψη άνδρα στα Τρίκαλα με μικροποσότητα κάνναβης

Στα Τρίκαλα, άνδρας συνελήφθη από τη ΔΙ.ΑΣ. με 5,5 γραμμάρια κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε.

Read More


Φιλοξενία παιδιών από την Σερβία στην Μητρόπολη Κίτρους
Ελλάδα

Φιλοξενία παιδιών από την Σερβία στην Μητρόπολη Κίτρους

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους φιλοξένησε 50 παιδιά από τη Σερβία, με πνευματική και κοινωνική μέριμνα, αλλά και επισκέψεις σε μνημεία και πολιτιστικούς χώρους της Πιερίας.

Read More


Συλλήψεις τριών ανδρών στη Λάρισα για περιβαλλοντικές παραβάσεις και κλοπή ρεύματος
Λάρισα

Συλλήψεις τριών ανδρών στη Λάρισα για περιβαλλοντικές παραβάσεις και κλοπή ρεύματος

Στη Λάρισα συνελήφθησαν τρεις άνδρες που λειτουργούσαν παράνομα επιχείρηση συλλογής μετάλλων. Κατασχέθηκαν ποσότητες χαλκού, καλώδια και κιβώτιο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ διαπιστώθηκε και παράνομη ηλεκτροδότηση.

Read More


Έφυγε από τη ζωή ο 91χρονος Κωνσταντίνος Τσιούκας από τον Πρίνο Τρικάλων
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή ο 91χρονος Κωνσταντίνος Τσιούκας από τον Πρίνο Τρικάλων

Ο 91χρονος Κωνσταντίνος Τσιούκας από τον Πρίνο Τρικάλων απεβίωσε και η κηδεία του θα γίνει στις 26 Αυγούστου 2025 στον Προφήτη Ηλία.

Read More


Χειροπέδες σε τρεις στη Σκιάθο με 540 γραμμάρια κάνναβης
Μαγνησία

Χειροπέδες σε τρεις στη Σκιάθο με 540 γραμμάρια κάνναβης

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν στη Σκιάθο για κατοχή 540 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν επίσης και 45 ευρώ. Η προανάκριση συνεχίζεται.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.