Διαβάστε επίσηςΝομαρχιακά Νέα

Η επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλικής γεωργίας

21 Apr 2024
Η επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλικής γεωργίας

Το σουσάμι καλλιεργούνταν σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα τη δεκαετία του ’50 στην Ελλάδα,

Το σουσάμι καλλιεργούνταν σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα τη δεκαετία του ’50 στην Ελλάδα,

Η επιστροφή του σουσαμιού. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Σχέδιο της Ολλανδικής Εταιρείας για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας, μια από τις προτάσεις του σχεδίου, σύμφωνα με όσα τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Νίκος Δαναλάτος, φάνηκε αρκετά βιώσιμη και ρεαλιστική.

Είναι η πρόταση για την επιστροφή της καλλιέργειας του σουσαμιού και η εισαγωγή του στα υφιστάμενα σχήματα αμειψισποράς.

Και ομιλούμε, προσθέτει, για «επιστροφή» γιατί -όπως πολλοί ίσως γνωρίζουν- το σουσάμι καλλιεργείτο σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα τη δεκαετία του ’50 στην Ελλάδα, και μάλιστα υπήρξε και εξαγωγικό προϊόν. Όμως, μη μπορώντας να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες καλλιέργειες κυρίως ως προς την αποτελεσματική εκμηχάνιση της συγκομιδής του (τίναγμα κατά τη μηχανική συλλογή), η καλλιέργεια σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Καλλιέργεια με μικρές απαιτήσεις

Φαίνεται ότι εδώ και αρκετά χρόνια, τονίζει επίσης ο κ. Δαναλάτος, το πρόβλημα αυτό έχει ξεπεραστεί με τη δημιουργία αδιάρρηκτων ποικιλιών που -πέραν από τον μικρό βιολογικό τους κύκλο (90-120 ημέρες) και τα υπόλοιπα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά- μπορούν να συγκομίζονται με μεγάλη αποτελεσματικότητα με κοινές θεριζοαλωνιστικές μηχανές, επιτρέποντας έτσι στη σημαντική αυτή καλλιέργεια να διαδραματίσει το ρόλο που της αρμόζει στη θεσσαλική και γενικότερα την ελληνική γεωργία.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ευρωπαϊκό βαμβάκι είναι το ελληνικό βαμβάκι, μιας και η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο όριο της ζώνης καλλιέργειας του βαμβακιού. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και για το σουσάμι, το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη από την Τουρκία και την Αφρική. Σε περίπτωση που απλωθεί η καλλιέργειά του, το ελληνικό σουσάμι θα είναι το μόνο ευρωπαϊκό σουσάμι με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του σουσαμιού, αυτό έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα. Είναι θερμόφιλο φυτό που σπέρνεται όταν η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί πάνω από 17oC. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι επίσπορη καλλιέργεια μετά από χειμερινά σιτηρά ή ψυχανθή. Έχει μικρό βιολογικό κύκλο και έχει μικρότερες απαιτήσεις σε αρδευτικό νερό ακόμα και από το μη απαιτητικό βαμβάκι. Στις πρώτες ερευνητικές προσπάθειες ελήφθησαν αποδόσεις της τάξης των 180 kg ανά στρέμμα.

Κατανάλωση 40 χιλιάδων τόνων

Όμως, στα προσεχή πειράματα αγρού του Εργαστηρίου Γεωργίας με πολλούς συνδυασμούς εποχής και πυκνότητας σποράς και ποσού άρδευσης για τις νέες δυναμικές ποικιλίες, στοχεύουμε, τονίζει ο κ. Δαναλάτος, να φτάσουμε αποδόσεις που σύμφωνα με τα διαθέσιμα μοντέλα ανάπτυξης είναι της τάξης των 250-300 κιλών ανά στρέμμα.

Με τιμή αγοράς 1,3 €/κιλό, η πρόσοδος 250-300 kg ανέρχεται στα 325-390 €/στρ. με κόστος παραγωγής που σύμφωνα με τις πρώτες μας αναλύσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 90 € ανά στρέμμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος πάγιος εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τις υπόλοιπες εαρινές καλλιέργειες. Για να καταλήξει τονίζοντας:

«Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι καταναλώνονται ετησίως περί τους 40.000 τόνους σουσαμιού για την παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων (ψωμί, χαλβάς, ταχίνι, παστέλια, μπάρες με ξηρούς καρπούς, κλπ), οι οποίοι στο σύνολό τους εισάγονται, κατά κανόνα, από αφρικανικές χώρες (Αίγυπτος, Σουδάν, κλπ).

Με 250-300 κιλά ανά στρέμμα, για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς θα πρέπει να καλλιεργηθούν 130-160.000 στρ. αλλά τα περιθώρια είναι υπερτριπλάσια εάν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό σουσάμι θα είναι το ευρωπαϊκό σουσάμι, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να στηριχθεί αναλόγως με τις υπόλοιπες σημαντικές καλλιέργειες χαμηλών εισροών και φιλικών προς το περιβάλλον».

Trikalanews
Author: Trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


ΔΕΘ 2025: Οι επαφές του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα

Σειρά επαφών στη ΔΕΘ είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας με υπουργούς και φορείς, με επίκεντρο έργα αποκατάστασης και καινοτομία.

Read More


Έφυγε από τη ζωή ο γιατρός Χρήστος Οικονόμου, 79 ετών

Θλίψη στα Τρίκαλα για τον θάνατο του συνταξιούχου γιατρού Χρήστου Αχ. Οικονόμου, 79 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την…

Read More


Διεθνής πιστοποίηση στην Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών

Η Ελλάδα απέσπασε διεθνή πιστοποίηση για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών από την NOAA, με ισχύ έως το 2029 και…

Read More


Έφυγε από τη ζωή ο 54χρονος Τρικαλινός Δημήτρης Τεγόπουλος

Ο Δημήτρης Τεγόπουλος, 54 ετών, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή στο Αμπελοχώρι Τρικάλων. Θλίψη για την απώλειά του σε οικογένεια…

Read More


Αγιασμός στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ Τρικάλων

Την Πέμπτη 11/09/2025 στις 8:30 π.μ. θα τελεστεί ο αγιασμός για το 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ στο κοινό προαύλιο,…

Read More


Αγιασμός στο 5ο Γυμνάσιο και 5ο Λύκειο Τρικάλων

Ο Αγιασμός για το 5ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο Τρικάλων θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2025 στις 10:30…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.