Άρθρα – Απόψεις

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων στην εγχώρια αγορά και της μη αναπροσαρμογής των εισοδημάτων

12 Jun 2024
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων στην εγχώρια αγορά και της μη αναπροσαρμογής των εισοδημάτων

Άρθρο του εκπαιδευτικού Γεώργιου Τσιάκαλου

Άρθρο του εκπαιδευτικού Γεώργιου Τσιάκαλου

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε στη χώρα μας κοινωνοί μιας νέας πραγματικότητας που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους και να μη μας προβληματίζει!

Αναφέρομαι στις κατακόρυφες αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα αλλά και σε παροχές υπηρεσιών χωρίς την προβλεπόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα εισοδήματα ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να απειλείται η δυνατότητα επιβίωσης πολλών κοινωνικών ομάδων και βέβαια των ασθενέστερων τάξεων.

Πριν δύο μήνες είχαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα η οποία σε σχέση με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και παροχές υπηρεσίας είναι κατά πολύ μικρότερη της τιμαριθμικά απαιτούμενης προσαρμογής.

Να μην ξεχνάμε βέβαια και την αύξηση κατά 50% μεσοσταθμικά από το 2019 έως σήμερα στις τιμές των ενοικίων των ακινήτων, κάτι που προκάλεσε και τη διόγκωση του στεγαστικού προβλήματος στη χώρα!

Οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, σε μια οικονομία που δεν έχει ικανοποιήσει σε αντίστοιχο ποσοστό αυξήσεις στα εισοδήματα των υπαλλήλων, εργατών, αγροτών, συνταξιούχων κι άλλων κοινωνικών ομάδων, προκαλούν μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αρχικά, αλλά προκαλούν κι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας γενικότερα.

Για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τουλάχιστον στις βασικές καταναλωτικές ανάγκες στην ελληνική οικονομία περάσαμε τα τελευταία χρόνια στη λήψη δανείων όλων των ειδών και στο πλαστικό χρήμα.

Αυτό υπήρξε καταστροφικό για πολλούς πολίτες καθώς τα επιτόκια στο πλαστικό χρήμα διόγκωσαν τα χρέη τους με αποτέλεσμα να ήταν αδύνατη η εξόφλησή τους. Αυτό το «έργο» με υπερχρέωση των νοικοκυριών δεν θέλουμε να το ξαναδούμε και η μη επανάληψή του απαιτεί μέτρα κι αυξήσεις των μισθών.

Σε μια οικονομία που έκαμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, με πολλές θυσίες των πολιτών, βήματα προς τα μπρος θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται κανόνες στην αγορά που δεν θα ευνοούν μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρήσεων, αλλά που θα επιτρέπουν στον εργαζόμενο να ζει αξιοπρεπώς, χωρίς στερήσεις στα βασικά καταναλωτικά είδη.

Παράλληλα θα πρέπει να ασκείται αυστηρότερος έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα ενημερώνεται από το παρατηρητήριο τιμών και να υπάρξει επιτέλους ένα πλαφόν στις ανατιμήσεις των προϊόντων που θα εφαρμόζεται σύμφωνα με σχετικές διατάξεις.

Τέλος ο αυξήσεις των εισοδημάτων στη χώρα μας θα πρέπει να εγγυώνται την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών! 

Trikalanews
Author: Trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Αντιπλημμυρική ετοιμότητα στα Τρίκαλα ενόψει χειμώνα

Συνεδρίασε το ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Τρικάλων για τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου και πιθανών πλημμυρικών φαινομένων.

Read More


ΑΟ Τρίκαλα BC: Συνάντηση με Σκρέκα

Συνάντηση του ΑΟ Τρίκαλα BC με τον Κώστα Σκρέκα στην Αθήνα για την πορεία και τις προοπτικές της ομάδας και…

Read More


Προσαρμογή στο «πλαστικό» – Στο Καστράκι η προπόνηση του ΑΟ Τρίκαλα

Ο ΑΟ Τρίκαλα προπονήθηκε στο γήπεδο Καστρακίου για να προσαρμοστεί στον συνθετικό χλοοτάπητα, ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με τον…

Read More


Έφυγε από τη ζωή ο 46χρονος Στέλιος Τριζώνης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 46 ετών ο Στέλιος Κων. Τριζώνης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 26…

Read More


Το Gov.gr Wallet γίνεται η νέα κεντρική πύλη για τους πολίτες

Η νέα έκδοση του Gov.gr Wallet συγκεντρώνει βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου και τον Ψηφιακό Βοηθό mAigov, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των…

Read More


Πρόσληψη 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Σχέδιο για ειδικούς φρουρούς μετά την εξαγγελία Χρυσοχοΐδη

Λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία Χρυσοχοΐδη για αστυνόμευση στους καταυλισμούς Ρομά, διαρρέει σχέδιο για πρόσληψη 100 Ρομά ως ειδικούς φρουρούς.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.