Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η καρδάρα με το γάλα ενός Διοικητή

Η έννοια του όρου Διοικητής, γενικά μιλώντας και όπως διδάσκουν οι Σχολές Δημόσιας Διοίκησης και όχι περιπτωσιολογικά, δεν μπορεί να ταυτίζεται ποτέ με την έννοια του όρου «τιμωρός», «εκδικητής», «διχαστικός», «εμπαθής», «αλαζόνας», «υπερόπτης», «απόλυτος» και τα βασικά γνωρίσματα αυτού είναι κυρίως η αντιληπτική ικανότητα σχετικά με επερχόμενες καταστάσεις ή γεγονότα με ταυτόχρονο προσανατολισμό στο στόχο και την αποστολή της εκάστοτε Υπηρεσίας, αλλά πρωτίστως η ανθρώπινη ικανότητα που αφορά τον χειρισμό του ανθρώπινου δυναμικού.

Πρέπει να έχει ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, να αφουγκράζεται τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του, να μοιράζεται συναισθήματα μαζί τους, να κατανοεί τη συμπεριφορά και τα κίνητρά τους. Να πιστεύει στην αμφίδρομη, συχνή και αποτελεσματική επικοινωνία με όλο το προσωπικό, να ενώνει και συνθέτει απόψεις ακόμη και αντίθετες με δημιουργικό αποτέλεσμα.
Όσο ανθρώπινο δυναμικό και να αποκτήσεις, εάν του καταρρακώσεις το είναι, με απειλές, εκφοβισμούς, μυστική διπλωματία και απαιτήσεις δουλοπρέπειας, το μόνο που καταφέρνεις είναι να μην τους αφήνεις να εργαστούν.

Δεν αποκτάς προσωπικό για να το εξουσιάζεις, να το χωρίζεις σε στρατόπεδα και να το διχάζεις, αλλά για να αποδώσει. Εάν πράγματι κόπτεσαι για το κοινό καλό και όχι από ιδιοτέλεια, το σέβεσαι, τις απόψεις του το ίδιο και το αφήνεις να «ανθίσει» και να παράγει έργο, με γαλήνη και ηρεμία.

Όσους τοίχους και να βάψεις, όσα δωμάτια κι αν προσθέσεις, εάν η αξία των ανθρώπων δεν υπερτερεί μέσα σου (ως Διοικητή) έναντι της προσωπικής σου προβολής, εάν έχεις σε σταθερή βάση απέναντι σου διωκόμενους, επιλέγοντας ως εχθρούς σου όσους διαφωνούν στις απόψεις σου, ακυρώνει ο,τιδήποτε άλλο επικαλείσαι, διαβρώνει κάθε εμπιστοσύνη και αφοσίωση που μπορεί να έχει το προσωπικό που διοικείς συνολικά.

Δεν υπάρχει έργο, όταν οι εργαζόμενοι ζουν και κινούνται σαν φοβισμένα και καταπιεσμένα αντικείμενα. Τότε υπάρχει μόνο καρδάρα με χυμένο γάλα.

Όταν έχεις μετατρέψει τον οποιοδήποτε χώρο διοικείς σε αγωνιστικό χώρο – ρινγκ και το προσωπικό σε αντιπάλους, υπάρχει μόνο μια παραδοχή.

Ότι έχεις αποτύχει ως Διοικητής και αναλαμβάνεις την ευθύνη για την κατάσταση που έχεις δημιουργήσει.
                                           
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή