Λάρισα

Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας

19 Dec 2024
Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού



Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

1. Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Τονίζουμε ότι είναι απαραίτητη η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κρεοσκόπο κτηνίατρο και παράλληλα η επίβλεψη όλης της διαδικασίας σφαγής και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου των σφάγιων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τονίζουμε ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός σφαγείου (π.χ. στάβλο) και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ για τους κάτωθι λόγους:

• δεν έχει ελεγχθεί η υγεία του ζώου πριν από τη σφαγή,

• δεν έχουν αφαιρεθεί τα υλικά ειδικού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με τον Καν. 999/2001, απαγορεύεται να καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε σφάγια βοοειδών, προβάτων και αιγών),

• δεν έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση των ζώων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξη και να μειώνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας του τροφίμου,

• δεν έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων και το τρόφιμο δύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρυμένο,

• δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιου και των σπλάχνων του από κτηνίατρο.

2. Οι καταναλωτές να αναζητούν πάντα στο σφάγιο, πριν αγοράσουν, τη σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Η ανωτέρω σφραγίδα είναι χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν» μόνο στην περίπτωση που πρόκειται για σφάγια ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ή σφάγια που ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες (χώρα εκτροφής, σφαγείο σφαγής, κωδικός εκμετάλλευσης, κλπ.), βρίσκονται με ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) πάνω στο σφάγιο.

3. Η κοπή κιμά πρέπει να γίνεται πάντα παρουσία των καταναλωτών από κρέας της επιλογής τους. Έτοιμος κομμένος κιμάς απαγορεύεται να διατίθεται προς πώληση.

4. Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες. Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας). Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

Επισημαίνουμε στους καταναλωτές να αγοράζουν είδη κρέατος και κρεατοσκευασμάτων μόνο εφόσον είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι τεμάχια κρέατος που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια και να πραγματοποιούν τις αγορές τους μόνο από εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.

 

Pressroom
Author: Pressroom


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Νικ. Πάσχου – Κηδεύεται την Κυριακή στην Αγία Κυριακή Τρικάλων

Στην Αγία Κυριακή Τρικάλων θα τελεστεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 η κηδεία της Αντωνίας Νικ. Πάσχου, θείας και γιαγιάς,…

Read More


Συνεργασία ΟΔΥΘ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο ημερίδας της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας αναδείχθηκε η υπερβολική κατανάλωση νερού από τη γεωργία και η ανάγκη συνεργασίας ΟΔΥΘ και Τοπικής…

Read More


Οργή Πλακιά για διαρροή φωτογραφιών από το δυστύχημα των Τεμπών

Την αγανάκτησή του για τη διαρροή φωτογραφιών που εμφανίζουν σάκους με σορούς των θυμάτων εξέφρασε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας των…

Read More


Τρίκαλα χωρίς πισίνα: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί 6 νέα κολυμβητήρια

Την ώρα που στα Τρίκαλα η πισίνα μένει κλειστή, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί 6 νέα κολυμβητήρια στη Θεσσαλία

Read More


Θεσσαλία: Εγκρίθηκε Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης 83,8 εκατ. ευρώ – Τέσσερις άξονες στήριξης

Με 83,8 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλία ξαναχτίζει το αύριό της μέσω ολοκληρωμένου σχεδίου για υποδομές, απασχόληση και επιχειρήσεις μετά τον…

Read More


Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Μενήτσας, 53 ετών

Στα Τρίκαλα κηδεύεται την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 ο 53χρονος Γεώργιος Μενήτσας, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένειά του.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.