Στην καταβολή 6,4 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό της Άνοιξης 2025, προχωρά ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Η πληρωμή αποφασίστηκε κατόπιν συνεργασίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι προκαταβολές αντιστοιχούν στο 75% της αξίας των πορισμάτων των εκτιμητών του ΕΛΓΑ και θα πιστωθούν αύριο, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026, στις 12:00 το μεσημέρι, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ συνεχίζουν με ταχύτατους ρυθμούς την καταχώρηση πορισμάτων, τόσο για την καταβολή προκαταβολών όσο και για την εκκαθάριση αποζημιώσεων που αφορούν ζημιές του έτους 2025, χωρίς διακρίσεις ως προς τα είδη καλλιεργειών ή τις περιοχές που επλήγησαν.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Δεκεμβρίου 2025, οπότε είχαν καταβληθεί 121,5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές για ζημιές του 2025, και με τη νέα πληρωμή των 6,4 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ανέρχεται πλέον σε περίπου 128 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΛΓΑ δηλώνουν ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ασφαλισμένων παραγωγών, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και τη φερεγγυότητα του Οργανισμού.


