Ελλάδα

Φέτα και ελαιόλαδο στο τραπέζι Ελλάδας–Αυστραλίας

Την πλήρη προστασία της φέτας και του ελληνικού ελαιολάδου έθεσε η κυβέρνηση στη συνάντηση με την πρέσβευτη της Αυστραλίας στην Αθήνα.

22 Jul 2026
Φέτα και ελαιόλαδο στο τραπέζι Ελλάδας–Αυστραλίας

Την ανάγκη πλήρους προστασίας της φέτας και του ελληνικού ελαιολάδου στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης–Αυστραλίας έθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην πρέσβευτη της Αυστραλίας στην Αθήνα, Alison Duncan.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά και την Αυστραλή πρέσβευτη, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Χάρη Θεοχάρη.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμφωνία ΕΕ–Αυστραλίας στην ελληνική αγροτική παραγωγή, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν μετά την έναρξη εφαρμογής της.

Έμφαση στην προστασία της φέτας

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προστασία της φέτας και του ελαιολάδου, με την ελληνική πλευρά να ζητά ισχυρές δεσμεύσεις από την Αυστραλία για την πλήρη τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί.

Το θέμα της φέτας παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλία, καθώς συνδέεται άμεσα με την αιγοπροβατοτροφία, την παραγωγή γάλακτος και τη λειτουργία των τοπικών μονάδων μεταποίησης.

Η εμπορική συμφωνία περιλαμβάνει τη φέτα μεταξύ των ελληνικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης που προβλέπεται να προστατευθούν στην αυστραλιανή αγορά.

Εξαγωγές και επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα επενδύσεων αυστραλιανών κεφαλαίων στην ελληνική αγροτική παραγωγή, η ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Η Alison Duncan ανέλαβε να μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις στην κυβέρνηση της Αυστραλίας, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτική επικοινωνία για τα ζητήματα που συνδέονται με τη συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ–Αυστραλίας ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2026. Θα ακολουθήσουν η νομική επεξεργασία του κειμένου, η υπογραφή και οι απαιτούμενες διαδικασίες έγκρισης πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα



Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα..