Τη δική του απάντηση στην κριτική που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Τρικκαίων για έργα και καθυστερήσεις δίνει ο Αποστόλης Β. Παππάς, με αφορμή και την ολοκλήρωση της κεντρικής πλατείας.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Δήμου Τρικκαίων κάνει τον δικό του απολογισμό για όσα έγιναν, όσα βρίσκονται σε εξέλιξη και τις χρηματοδοτήσεις που τα στηρίζουν.
Ακολουθεί το άρθρο του Αποστόλη Β. Παππά:
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Με αφορμή τα εγκαίνια της κεντρικής πλατείας, για την οποία ακούσαμε τα χίλια μύρια, και δεν έχουμε καμμιά δυσκολία να αναγνωρίσουμε ότι πολλά εξ αυτών δικαιολογημένα, ας δούμε μαζί το τελικό αποτέλεσμα.
Η κεντρική πλατεία σε συνδυασμό με την παρόχθια ζώνη του Ληθαίου, τη λαϊκή αγορά και το εμπορικό κέντρο, συνθέτουν ένα λειτουργικό και αισθητικό σύνολο, που αμφιβάλω αν το συναντάς σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Εάν κάποιος συναντήσει κάτι καλύτερο, ας μας στείλει μια φωτογραφία να το δούμε κι εμείς. Ένα κέντρο, το οποίο παραπέμπει σε μια σύγχρονη πόλη, ενώ η προτέρα εικόνα παρέπεμπε σε κέντρο προπολεμικών ή έστω πρώιμων μεταπολεμικών πόλεων.
Βέβαια είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια της πλατείας ΣΑΡΑΝΤΗ και του κολυμβητηρίου του Αϊ Γιώργη. Άλλα δύο λειτουργικά και αισθητικά κοσμήματα της πόλης. Στο εγγύς μέλλον έπονται και άλλα. Είναι μακρύς ο κατάλογος των εκτελεσθέντων και των υπό εκτέλεση έργων και παρεμβάσεων του Δήμου Τρικκαίων: με όσο το δυνατόν πιο πυκνό λόγο για να μη γίνομαι κουραστικός, υπενθυμίζω, τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, τις αναπλάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, είσοδος Καρδίτσης , Βαρούσι κλπ, τις ασφαλτοστρώσεις, μουσεία, πολιτιστικοί χώροι, όπως οι ανακαινισμένες αποθήκες δίπλα στον ΟΣΕ, αθλητικοί χώροι όπως το αθλητικό πάρκο Σωτήρας, υδρευτικές παρεμβάσεις από τη Δ.Ε.Υ.Α.Τ., τέκνο 100% αυτή του Δήμου, με εμβληματικότερη την αντικατάσταση μετά από 60-70 χρόνια των αμιαντοσωλήνων στο κέντρο της πόλης, περιβαλλοντικά, όπως ο βιολογικός στα Μεγάλα Καλύβια, και αμφιβάλω αν υπάρχει ανά την επικράτεια αντίστοιχο έργο σε Δημοτική Κοινότητα 1700 κατοίκων. Δε νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη εξειδίκευση, άλλωστε αυτά τα εισπράττει, τα απολαμβάνει, και τα έχει στη διάθεσή του προς χρήση ο κάθε δημότης και η κάθε δημότισσα.
Ξέρετε, ακόμη και αυτή η γκρίνια που ακούγεται, είναι θετικό σημάδι. Είναι ενδεικτικό ότι παράγεται έργο. Ανησυχητικό θα ήταν αν δεν υπήρχε, διότι θα ‘ταν δείγμα αδρανείας. Βέβαια, υπήρξαν και καθυστερήσεις και ενδεχομένως και στο μέλλον να υπάρξουν, και η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική. Αλλά το μικρότερο βαθμό υπαιτιότητας όλων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τον έχει ο Δήμος. Εάν υπάρχει κάποιος, που θέλει τα έργα να ολοκληρώνονται εντός των ορισθέντων χρονοδιαγραμμάτων, αυτός είναι ο Δήμος. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση και παράταση μπορεί να συμφέρει τον οιονδήποτε, πλην του Δήμου.
Επίσης, είναι εξ ορισμού δεδομένο, ότι η υλοποίηση ενός έργου θα επιφέρει κάποια όχληση και ταλαιπωρία. Δε γίνεται διαφορετικά, εκτός κι αν ο μάγος του Όζ, τον οποίο θα φιλοξενήσουμε τα Χριστούγεννα στο Μύλο των Ξωτικών, μας υποδείξει κάποια ταχυδακτυλουργική μεθοδολογία για να το ξεπεράσουμε κι αυτό.
Συνοψίζοντας. Ο Δήμος Τρικκαίων εκτελεί ένα γεμάτο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται με την προσθήκη νέων έργων. Δεν μας διακρίνει έπαρση και αλαζονεία ότι θα επιλύσουμε τα πάντα, ούτε μηδενίζουμε το έργο των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Απλώς, έχουμε την αίσθηση, ότι κι εμείς κάτι προσθέτουμε. Τώρα, μικρό ή μεγάλο, θα το εκτιμήσουν την ώρα της μεγάλης κρίσεως (βλ. αυτοδιοικητικές εκλογές) οι δημότισσες και οι δημότες.
Στο σημείο αυτό, νομίζω πως είναι σημαντικό να πω το εξής: όλα όσα έχουν υλοποιηθεί, όσα υλοποιούνται, αλλά και όσα βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού και θα υλοποιηθούν, υλοποιούνται με χρήματα τα οποία αναζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν από χρηματοδοτικές πηγές που δεν επιβαρύνουν το Δήμο ούτε ένα ευρώ. Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος δεν δανείστηκε ούτε ένα ευρώ, αποφεύγοντας έτσι να επιβαρύνει τη δανειακή του θέση υποθηκεύοντας το οικονομικό του μέλλον. Άλλωστε, οι εποχές που παν δανειακόν αίτημα το οποίο υπεβάλετο στο Τ.Π.&Δ. εγίνετο αποδεκτό χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν όροι και προϋποθέσεις, παρήλθαν.
Ξέρετε, σε όλα τα επίπεδα της ζωής, είτε πρόκειται για την ατομική, την οικογενειακή, την κοινωνική, την πολιτική, την αυτοδιοικητική, υπάρχει αυτό που λέγεται ΣΥΓΚΥΡΙΑ. Η Καποδιστριακή εποχή κινήθηκε σε μια ευνοϊκή συγκυρία. Το καποδιστριακό εγχείρημα συνοδεύθηκε από δύο γενναία χρηματοδοτικά προγράμματα αρκετών δις: Εν αρχή το ΕΑΠΤΑ, και στη συνέχεια το ΘΗΣΕΑ. Στην Καλλικρατική εποχή τα πράγματα αντεστράφησαν. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, κάτι αντίστοιχο των ΕΑΠΤΑ και ΘΗΣΕΑ, με την είσοδο της χώρας στη μνημονιακή εποχή ακυρώθηκε. Υπήρξε βεβαίως, ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, αλλά σε πολύ μικρότερη χρηματοδοτική έκταση. Επιπλέον, καλώς ή κακώς, ο βασικότερος οικονομικός σιτιστής του Δήμου είναι ο κρατικός προϋπολογισμός.
Και εδώ άτυχοι. Πέσαμε σε μια εποχή αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που καμία σχέση δεν είχαν με τους ξεχειλωμένους δημοσιονομικούς κανόνες της προμνημονιακής εποχής. Αποτέλεσμα, και αυτοί ακόμη οι θεσμοθετημένοι πόροι να περικοπούν κατά 50% περίπου. Και βεβαίως αξίζει να αναφέρουμε, ότι παρόλους αυτούς τους περιοριστικούς παράγοντες δεν προβήκαμε σε καμία αύξηση των δημοτικών τελών, κάτι το οποίο έγινε σε πάρα πολλούς Δήμους της χώρας. Εν κατακλείδι, κόντρα σε δυσμενείς συγκυρίες, κόντρα σε σχεδόν στραγγαλιστικούς οικονομικούς περιορισμούς καταφέραμε να βγούμε από το τούνελ στο ξέφωτο.
Τώρα, κάποιος θα μου πει: Εντάξει ρε φίλε, δημοτικός σύμβουλος της συμπολιτεύσεως είσαι, τα γένια σου θα ευλογήσεις. Αφήνω στην άκρη τα όσα λέω εγώ και επικαλούμαι ανεξάρτητες πηγές, οι οποίες αξιολογούν το έργο και τις επιδόσεις του Δήμου μας καθώς και την αποδοχή και επίδοση του Δημάρχου. Όταν το παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών σε κατατάσσει σε απόδοση στο κομμάτι της παροχής Υπηρεσιών πρώτο ανάμεσα στους ηπειρωτικούς Δήμους και δεύτερο πανελλαδικά, και όταν σε πανελλήνια αξιολόγηση ο Δήμαρχος Τρικκαίων κατατάσσεται 17ος σε σύνολο 335 Δημάρχων, ε, αυτό, δεν το λες και λίγο. Με τέτοιες επιδόσεις λοιπόν, νομίζω πως δικαιούμαστε και νομιμοποιούμαστε να πούμε, έστω και λίγο αρχαϊστί, ότι: ΟΥ ΧΡΕΙΑΝ ΕΧΟΥΣΑΝ Η ΠΟΛΙΣ, ΕΤΕΡΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ.
Αυτά, προς ενημέρωση επί των πραγματικών δεδομένων.
Του Αποστόλη Β. Παππά
Εντεταλμένου Συμβούλου Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Δήμου Τρικκαίων


