Καρδίτσα

​Νοικοκύρεμα και εξοικονόμηση πόρων προς όφελος της κοινωνίας

Μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη της, ως τώρα, θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής

25 Feb 2019

Μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη της, ως τώρα, θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι το νοικοκύρεμα του Δήμου. Το νοικοκύρεμα του Δήμου έχει γίνει πλέον αποδεκτό από την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών. Ορισμένοι επικριτές, με στόχο να μειώσουν τη σημασία αυτού του επιτεύγματός  μας, επικεντρώνουν σε αυτό  την σκληρότερη κριτική τους. 

Με τους επικριτές όμως να αποκρύπτουν επιμελώς ότι αν ο Δήμος δεν τακτοποιούσε τα οικονομικά του, αν δεν ρύθμιζε και δεν μείωνε σημαντικά τα χρέη του, αν δεν περιόριζε τα έξοδα του και αν δεν προχωρούσε σε μια δίκαιη και αναλογική  κατανομή των βαρών, θα είχε εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον.  Κάναμε και νιώθουμε απόλυτα ικανοποιημένοι για αυτό, ό,τι θα έκανε ο καθένας για το σπίτι του. Κι αυτό ακριβώς είναι ο Δήμος: Το σπίτι όλων μας.

Αυτό είναι το ένα κομμάτι της προσπάθειας, το λιγότερο ορατό και γι’ αυτό και πιο εύκολο να βληθεί καλόπιστα ή κακόπιστα. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο που μπορεί να το κατανοήσει ο κάθε Δημότης. Αναφέρομαι στα χειροπιαστά αποτελέσματα της οικονομικής μας λογικής και τακτικής και στα όσα μας έδωσε την δυνατότητα να παρέχουμε, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και των υπηρεσιών.

Ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συμβατικών  φωτιστικών με νέα φωτιστικά Led, στους δρόμους της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν εντός τριμήνου ολοκληρωθεί η αντικατάσταση, θα έχουμε  2.000 νέα φωτιστικά led, εξασφαλίζοντας καλύτερο φωτισμό, πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος.  

Το κόστος το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Δήμος, με χρήματα που εξοικονομήθηκαν μέσω της πολιτικής που προανέφερα. Και ήρθε  η ώρα να επιστρέψουν στον Δημότη. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο και η λογική κάθε οικονομικής μας κίνησης. Να δημιουργεί, δηλαδή, όφελος για την κοινωνία. 

Αν, μάλιστα, σκεφθεί κανείς ότι διάγουμε μία περίοδο ισχνών αγελάδων από κρατικά κονδύλια, τουλάχιστον σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους Διοίκησης του Δήμου, όπως και ότι, όταν αναλάβαμε, ο Δήμος Καρδίτσας ήταν συνώνυμο του υπερχρεωμένου Δήμου, το ότι σήμερα μιλάμε για έργα και δράσεις που γίνονται με δική του χρηματοδότηση, είναι επίτευγμα. 

Είναι αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης δουλειάς και σωστού προγραμματισμού. Γιατί ακόμη και το πότε θα γίνει η αντικατάσταση των φωτιστικών led, για να μείνουμε στο παράδειγμα, είχε την σημασία του, καθώς επιλέχθηκε η στιγμή που η τιμή τους ήταν η πλέον συμφέρουσα. Παράλληλα είναι μία επιλογή που έχει ως ένα από τα κριτήριά της  την οικονομία, ώστε να υπάρξουν εκ νέου διαθέσιμοι πόροι.  Σημειώνουμε ότι με τις τιμές που πληρώνει σήμερα ο Δήμος το κόστος του φωτιστικού σώματος αποσβένεται σε ένα μόλις χρόνο, εξ αιτίας της μειωμένης κατανάλωσης.  Άλλωστε όπως είχε πει και ο Βρετανός Βιολόγος ThomasHuxley «H Οικονομία δεν έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά με το πώς να ξοδεύονται χρήματα με σοφό τρόπο».

Εν κατακλείδι, ένας οικονομικά υγιής Δήμος, με στέρεες βάσεις, χωρίς «θηλιές» του παρελθόντος να τον στραγγαλίζουν οικονομικά, μπορεί να προσφέρει στους Δημότες και  να στηρίξει τις ανάγκες του συνόλου.

 Μπορεί απερίσπαστος να κάνει τον προγραμματισμό του, να χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες μελέτες  και να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις,  αλλά και να εκτελέσει άλλα έργα και δράσεις  με δικούς του πόρους. Γι’ αυτό το είδος Δήμου παλέψαμε και παλεύουμε. Έχουμε φθάσει, με πολύ κόπο, σε ένα πολύ καλό σημείο.  Έχοντας πλέον και την συμπαράσταση των Δημοτών που αναγνωρίζουν και επιδοκιμάζουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας, έχουμε την δύναμη και την θέληση να την συνεχίσουμε και θα  το κάνουμε χωρίς παλινδρομήσεις. 

Φώτης Αλεξάκος
Δημάρχος Καρδίτσας

admins
Author: admins

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης

Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Η εξειδίκευση της γνώσης ως μοχλός για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά
Άρθρα – Απόψεις Διαβάστε επίσης

Η εξειδίκευση της γνώσης ως μοχλός για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά

Η εξειδίκευση της γνώσης είναι κλειδί για την αποτελεσματική συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Read More


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 26 Αυγούστου 2025 στη Μεγάρχη Τρικάλων.

Read More


Προετοιμάζει το… έδαφος ο Αρης Αγίας Μονής
Αθλητικα

Προετοιμάζει το… έδαφος ο Αρης Αγίας Μονής

Ο Άρης Αγίας Μονής προχωρά σε παρεμβάσεις σε γήπεδο και αποδυτήρια, προετοιμάζοντας την επιστροφή του στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

Read More


Θεσσαλία: 1.063 έλεγχοι και 82 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μία εβδομάδα
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Θεσσαλία: 1.063 έλεγχοι και 82 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μία εβδομάδα

Σε μία εβδομάδα η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία πραγματοποίησε 1.063 ελέγχους και βεβαίωσε 82 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή».

Read More


Έφυγε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΑΟ Τρίκαλα Θεόδωρος Καρκαλάτος
Αθλητικα

Έφυγε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΑΟ Τρίκαλα Θεόδωρος Καρκαλάτος

Σε ηλικία 60 ετών έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του ΑΟ Τρίκαλα Θεόδωρος Καρκαλάτος. Αγωνίστηκε στην ομάδα από το 1988 έως το 1994 και στον Αχιλλέα Μπάρας.

Read More


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Μαρία Γεωργ. Βάλλα.
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Μαρία Γεωργ. Βάλλα.

Η Μαρία Γεωργ. Βάλλα, 87 ετών, έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στον Πλάτανο Τρικάλων.

Read More


Θεοδοσιάδης: «Μαγική εικόνα το σκορ στην Ελασσόνα»
Αθλητικα

Θεοδοσιάδης: «Μαγική εικόνα το σκορ στην Ελασσόνα»

Ο προπονητής των Τρικάλων, Νίκος Θεοδοσιάδης, χαρακτήρισε «μαγική εικόνα» το σκορ στην Ελασσόνα, εκφράζοντας αισιοδοξία για την εξέλιξη της ομάδας και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Read More


Ισότιμες σχέσεις παραγωγής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Ισότιμες σχέσεις παραγωγής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με 3,3 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί 42 έργα ΚΑΛΟ, ενισχύοντας την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη.

Read More


Φιλική ήττα 1-0 του ΑΟ Τρίκαλα στην Ελασσόνα
Αθλητικα

Φιλική ήττα 1-0 του ΑΟ Τρίκαλα στην Ελασσόνα

Ο ΑΟ Τρίκαλα ηττήθηκε φιλικά 1-0 από τον ΠΟ Ελασσόνας, δείχνοντας πως χρειάζεται εντατική δουλειά για να «δέσει» ενόψει της Γ' Εθνικής.

Read More


Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών
Ελλάδα Πρωτοσέλιδα

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας, γιος του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Με πορεία σε ΜΜΕ, πολιτική και πολιτισμό αφήνει ισχυρή παρακαταθήκη.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.