Μαγνησία

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου συνιστά προσοχή στα Σαρακοστιανά

29 Feb 2020

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου ενημερώνει τους Καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε τη Σαρακοστή. Γενικά, όλα τα τρόφιμα της Σαρακοστής είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα. Η λαγάνα διαφέρει μόνο στο σχήμα από το κοινό ψωμί, όμως, η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή. Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται […]

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου ενημερώνει τους Καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε τη Σαρακοστή.
Γενικά, όλα τα τρόφιμα της Σαρακοστής είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα.

Η λαγάνα διαφέρει μόνο στο σχήμα από το κοινό ψωμί, όμως, η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή.

Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες που περιέχουν οι έτοιμες.

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό , ομοιόμορφο σε όλη την ποσότητα. Ο κόκκινος ταραμάς είναι φθηνότερος αλλά ποιοτικά κατώτερος και περιέχει χρωστικές ουσίες.

Ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη  κλπ. και περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ακόρεστα λιπαρά σε ιδανικές αναλογίες για τη διατροφή μας, όμως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μας προσθέσει κιλά.
Τα τουρσιά είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη και δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Προτιμήστε τα τυποποιημένα ή επώνυμα χύμα.

Ελιές. Δεν επιτρέπεται η ανάμιξη από τους εμπόρους διαφόρων τύπων ελιάς. Οι αλατισμένες ελιές, τα τουρσιά και οι ταραμοσαλάτες περιέχουν πολύ αλάτι και ανεβάζουν τη πίεση.

Τα θαλασσινά γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και η αλλοίωση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα  

Προσέχουμε να έχουν την οσμή της θάλασσας, η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή, τα πλοκάμια να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, τα μάτια γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες. Το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση.

Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια

Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά και η επιφάνειά τους γυαλιστερή. Να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο σώμα.
Μύδια, Γυαλιστερές, Στρείδια

Τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά πριν καταναλωθούν, τα κελύφη τους να είναι κλειστά  ή αν είναι λίγο ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος πρέπει να κλείνουν μόνα τους.

Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται στα σημεία πώλησης σε ψυγείο – καταψύκτη με θερμοκρασία – 18ο C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στην συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της ΕΕ και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

Καταναλώνουμε με μέτρο τα θαλασσινά, γιατί ανεβάζουν τη χοληστερίνη.

Οι κονσέρβες με θαλασσινά, ντολμαδάκια κλπ.  πρέπει να μην είναι διογκωμένες και να μην έχουν εξωτερική σκουριά. Το περιεχόμενο να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά. Οι κονσέρβες γενικά έχουν  πολλά συντηρητικά γι’ αυτό τις αποφεύγουμε.

Ψάρια Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, επιφάνεια υγρή, στιλπνή και όχι πλαδαρή, μάτια  ζωηρά και όχι θολά, βράγχια κόκκινα και όχι καφέ.

Προσοχή. Διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, διαφέρουν όμως πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πχ. χταπόδια – μοσχιοί, μπαρμπούνια-κουτσομούρες.

Ψυγείο Δεν αφήνουμε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περισσότερες από δύο ώρες. Δεν υπερφορτώνουμε το ψυγείο με τρόφιμα. Τοποθετούμε τα μαγειρεμένα  τρόφιμα πάνω από τα ωμά.

Η νηστεία εκτός από τα τσιπουράδικα, τα θαλασσινά και τις ταραμοσαλάτες, περιλαμβάνει σημαντικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια κ.α

Καλή Σαρακοστή

admins
Author: admins


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Οκτωβρίου 2025 – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Τρίκαλα και Θεσσαλία

Οι συντάξεις Οκτωβρίου 2025 καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ σε δύο δόσεις, με τους συνταξιούχους των Τρικάλων και όλης της Θεσσαλίας…

Read More


Πιερρακάκης: Μείωση ΦΠΑ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και στήριξη ακρίτων

Μείωση ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, σταδιακή κατάργηση ΕΝΦΙΑ και νέα μέτρα για οικογένειες, νέους και αγρότες ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας…

Read More


Καταβολές 74,6 εκατ. ευρώ σε 88.722 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2025 θα καταβληθούν 74,6 εκατ. ευρώ σε 88.722 δικαιούχους από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ…

Read More


EuroBasket 2025: Ο Bascat, οι «Γκρίζοι Λύκοι» και η ήττα από την Τουρκία

Στο EuroBasket 2025 η Εθνική Ελλάδας γνώρισε την ήττα από την Τουρκία, με τον Χρίστο Λιάπη να θυμάται τον Bascat…

Read More


Θωμαΐς Παπαθανασίου-Φωτοπούλου: Ταξίδια γνώσης και πολιτισμού

Ταξίδι στις πολιτιστικές διαδρομές του κόσμου μέσα από τα τρία βιβλία της Θωμαΐδος Παπαθανασίου-Φωτοπούλου που συνδυάζουν ιστορία, μύθο και βιωματική…

Read More


Λάρισα: 21 νέα μηχανήματα στη ΜΕΝΝ του Πανεπιστημιακού

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με 21 υπερσύγχρονα μηχανήματα αξίας περίπου 500.000…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.