Ελλάδα

Τι προβλέπεται σε περίπτωση που υπάρξουν θύματα από κορονοϊό

10 Mar 2020

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, αυξάνονται ραγδαία και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να πολλαπλασιαστούν. Άρα αναμενόμενο είναι να υπάρξει αργά ή γρήγορα και το πρώτο θύμα από τον ιό. Πώς γίνεται η διαχείριση ενός τέτοιου συμβάντος; Έχει ενημερωθεί ο κόσμος; Τι γίνεται στην περίπτωση που πεθάνει κάποιος σε νοσοκομείο από κορονοϊό. Τι προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα;

Όπως μας επισημαίνει ο γιατρός κ. Ευάγγελος Δημητρέλλος, σε μια τέτοια περίπτωση ο νεκρός πρέπει να παραμείνει άταφος και να μπει σε ψυγείο, αφού πρώτα έχει κλειστεί σε αεροστεγή σάκο η σωρός του, έως ότου εξετασθούν όλοι οι συγγενείς του για πιθανό κρούσμα κορονοϊού. Θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες από το θάνατό του, για να βεβαιωθούν οι ειδικοί ότι δεν νοσεί κανείς άλλος. Η παραλαβή της σωρού από το γραφείο τελετών πρέπει να γίνει με ειδική μέριμνα, αφού ο νεκρός αντιμετωπίζεται ως μολυσμένη επιφάνεια, ιδιαιτέρως φορτισμένη από τον ιό.

Φυσικά ο νεκρός μπορεί να μεταδώσει τον ιό μόνο με την επαφή, αφού δεν υπάρχει λειτουργία του οργανισμού, αλλά αν έρθει κάποιος σε επαφή με το σώμα του ή τα ρούχα του κινδυνεύει να μολυνθεί. Μάλιστα είναι πιο επικίνδυνο το νεκρό ανθρώπινο σώμα, απ’ ότι μια μη οργανική επιφάνεια μολυσμένη, γιατί το σώμα διατηρεί για ένα διάστημα και μετά θάνατο υγρά.

Θα πρέπει, οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την κηδεία του, κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του, να φορούν όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα προστασίας όπως, γάντια, μάσκα, ειδικά προστατευτικά γυαλιά κλειστού τύπου, φόρμα ολόσωμη προστατευτική και όταν η σωρός τοποθετηθεί στο φέρετρο, αυτό να κλειστεί καλά και να μην ανοιχτεί ξανά για κανένα λόγο. Επίσης αν μεταφερθεί σε κάποια επαρχιακή πόλη, να ενημερωθεί ο κόσμος για το περιστατικό, ώστε να προφυλαχθεί και να αποφευχθεί ο συνωστισμός από συγγενείς και φίλους, για να μη μεταδοθεί ο ιός από τυχόν πάσχοντες.

Πάντως αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στο εξωτερικό, απαγόρευσαν τις κηδείες. Κι όπου επιτράπηκε να γίνουν, έγιναν από τα γραφεία τελετών με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς την παρουσία κανενός.

Dr. Ευάγγελος Δημητρέλλος (MD, PhD, CHS)
Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής και Διευθυντής Μονάδας Υπέρτασης, Γ.Ν.Α «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»

Trikalanews
Author: Trikalanews

AirCanteen

Γίνε μέλος της κορυφαίας εταιρείας εστίασης!

Γίνε μέλος της κορυφαίας εταιρείας εστίασης!

Η AirCanteen, μια από τις ηγέτιδες εταιρείες εστίασης, αναζητά Πωλητές, Barista, Αποθηκάριους & Υπεύθυνους Καταστήματος για τα καταστήματά μας στα …


Έφυγε από τη ζωή η Θεοδώρα Βράντζα-Ζαφειριάδου

Έφυγε από τη ζωή η Θεοδώρα Βράντζα-Ζαφειριάδου

Την Τρίτη 15 Απριλίου στον Ι.Ν. Αγίου Κοσμά Αιτωλού η κηδεία της 70χρονης Τρικαλινής …
Ταχύρρυθμο σεμινάριο για επαγγελματίες μελισσοκόμους στην Καλαμπάκα

Ταχύρρυθμο σεμινάριο για επαγγελματίες μελισσοκόμους στην Καλαμπάκα

Από 23 έως 25 Απριλίου 2025 στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» – Απαραίτητο το μελισσοκομικό βιβλιάριο …
Από αναβολή σε αναβολή ο 2ος όμιλος της Γ’ Εθνικής

Από αναβολή σε αναβολή ο 2ος όμιλος της Γ’ Εθνικής

Τελειωμό δεν έχουν οι αναβολές στον 2ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας όπου συμμετέχει και ο ΑΟ Τρίκαλα …
Έφυγε πλήρης ημερών η Νικολίτσα Αναγνωστιάδου

Έφυγε πλήρης ημερών η Νικολίτσα Αναγνωστιάδου

Κηδεύτηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στα Τρίκαλα, σε στενό οικογενειακό κύκλο …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.