Τι προβλέπεται σε περίπτωση που υπάρξουν θύματα από κορονοϊό

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, αυξάνονται ραγδαία και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να πολλαπλασιαστούν. Άρα αναμενόμενο είναι να υπάρξει αργά ή γρήγορα και το πρώτο θύμα από τον ιό. Πώς γίνεται η διαχείριση ενός τέτοιου συμβάντος; Έχει ενημερωθεί ο κόσμος; Τι γίνεται στην περίπτωση που πεθάνει κάποιος σε νοσοκομείο από κορονοϊό. Τι προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα;

Όπως μας επισημαίνει ο γιατρός κ. Ευάγγελος Δημητρέλλος, σε μια τέτοια περίπτωση ο νεκρός πρέπει να παραμείνει άταφος και να μπει σε ψυγείο, αφού πρώτα έχει κλειστεί σε αεροστεγή σάκο η σωρός του, έως ότου εξετασθούν όλοι οι συγγενείς του για πιθανό κρούσμα κορονοϊού. Θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες από το θάνατό του, για να βεβαιωθούν οι ειδικοί ότι δεν νοσεί κανείς άλλος. Η παραλαβή της σωρού από το γραφείο τελετών πρέπει να γίνει με ειδική μέριμνα, αφού ο νεκρός αντιμετωπίζεται ως μολυσμένη επιφάνεια, ιδιαιτέρως φορτισμένη από τον ιό.

Φυσικά ο νεκρός μπορεί να μεταδώσει τον ιό μόνο με την επαφή, αφού δεν υπάρχει λειτουργία του οργανισμού, αλλά αν έρθει κάποιος σε επαφή με το σώμα του ή τα ρούχα του κινδυνεύει να μολυνθεί. Μάλιστα είναι πιο επικίνδυνο το νεκρό ανθρώπινο σώμα, απ’ ότι μια μη οργανική επιφάνεια μολυσμένη, γιατί το σώμα διατηρεί για ένα διάστημα και μετά θάνατο υγρά.

Θα πρέπει, οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την κηδεία του, κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του, να φορούν όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα προστασίας όπως, γάντια, μάσκα, ειδικά προστατευτικά γυαλιά κλειστού τύπου, φόρμα ολόσωμη προστατευτική και όταν η σωρός τοποθετηθεί στο φέρετρο, αυτό να κλειστεί καλά και να μην ανοιχτεί ξανά για κανένα λόγο. Επίσης αν μεταφερθεί σε κάποια επαρχιακή πόλη, να ενημερωθεί ο κόσμος για το περιστατικό, ώστε να προφυλαχθεί και να αποφευχθεί ο συνωστισμός από συγγενείς και φίλους, για να μη μεταδοθεί ο ιός από τυχόν πάσχοντες.

Πάντως αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στο εξωτερικό, απαγόρευσαν τις κηδείες. Κι όπου επιτράπηκε να γίνουν, έγιναν από τα γραφεία τελετών με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς την παρουσία κανενός.

Dr. Ευάγγελος Δημητρέλλος (MD, PhD, CHS)
Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής και Διευθυντής Μονάδας Υπέρτασης, Γ.Ν.Α «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή