Άρθρα – Απόψεις

Σε περίοπτη θέση η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του κορωνοϊού – Πρωτιά στην Ευρωζώνη

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται τόσο από την παγκόσμια κατάταξη, όσο και από τους ειδικούς επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας.

27 Mar 2020

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται τόσο από την παγκόσμια κατάταξη, όσο και από τους ειδικούς επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας.

Στην παρούσα έρευνα λήφθηκαν υπόψη χώρες με πληθυσμό πάνω από 300.000 κατοίκους,  με πάνω από 50 κρούσματα και με πάνω από έναν θανάτους (93 χώρες).

Η Ελλάδα στις 27 Μαρτίου 2020 και ώρα 11.45 βρίσκεται στην 38η θέση παγκοσμίως στον αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, έναντι της 19ης πριν από 10 ημέρες, παρουσιάζοντας ένα κρούσμα ανά 11.628 κατοίκους, πολύ κοντά στον  παγκόσμιο μέσο όρο των 93 χωρών της έρευνας, που είναι ένα κρούσμα ανά 11.816 κατοίκους. Στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται η Ισλανδία με ένα κρούσμα ανά 426 κατοίκους, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Ιταλία και η Ισπανία (Πίνακας), την καλύτερη αναλογία διεθνώς έχει η Νιγηρία με ένα κρούσμα ανά 3.171.378 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη η Ελλάδα έχει την καλύτερη αναλογία αφού είναι 16η μεταξύ 16 χωρών και εξασφαλίζει την πρωτιά. Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη ανήκουν 19 χώρες, αλλά η Λετονία, η Σλοβακία και η Μάλτα δεν συμμετείχαν στην έρευνα, αφού μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν θανάτους.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση παγκοσμίως στον αριθμό των θυμάτων της νόσου, σε σχέση με τον πληθυσμό της, έναντι της 20ης πριν από 10 ημέρες. Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ένα θάνατο ανά 384.152 κατοίκους, αναλογία πολύ καλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 93 χωρών της έρευνας, που είναι ένας θάνατος ανά 260.812 κατοίκους. Οι πρώτες πέντε χώρες με τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η  Ιταλία με έναν θάνατο ανά 7.359 κατοίκους, η Ισπανία, το Ιράν, η Γαλλία και η Ολλανδία (Πίνακας), την καλύτερη αναλογία παγκοσμίως έχει η Νιγηρία με έναν θάνατο ανά 206.139.589 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη η Ελλάδα είναι 12η μεταξύ 16 χωρών.

Σχετικά με την αναλογία θανάτων προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα η χώρα μας βρίσκεται στην 22η θέση παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπάρχει έως τώρα ένας θάνατος για κάθε 33 κρούσματα, αναλογία πολύ καλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 93 χωρών της έρευνας που είναι ένας θάνατος ανά 22 κρούσματα. Τη χειρότερη αναλογία έχει η Ιταλία με ένα θάνατο ανά 10 κρούσματα και ακολουθούν το Ιράκ, η Ινδονησία, η Ισπανία και το Ιράν (Πίνακας), την καλύτερη αναλογία διεθνώς έχει η Εσθονία με έναν θάνατο για κάθε 575 κρούσματα, ενώ στην Ευρωζώνη η Ελλάδα είναι 6η μεταξύ 16 χωρών.

Τα μηνύματα μέχρι στιγμής στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά, τα μέτρα αποδίδουν, αλλά επειδή ο ιός είναι απρόβλεπτος, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, καθώς όσο καθυστερεί η εξάπλωση του ιού, τόσο περισσότερο κερδίζουμε τη μάχη με το χρόνο και ότι θα μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα από τις 10 Απριλίου και μετά.

Δεν επιτρέπεται λοιπόν κανένας εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στην χώρα μας και αν επιδείξουμε όλοι την αναγκαία ατομική υπευθυνότητα τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού, θα κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος για να τελειώσει η κρίση της πανδημίας.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
MSc Τηλεπισκόπισης UK
Συνταγματάρχης ε.α.

Trikalanews
Author: Trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Κώστας Σκρέκας: Δυναμική πρόοδος και νέες προοπτικές από τη Θεσσαλονίκη
Ελλάδα Πρωτοσέλιδα

Κώστας Σκρέκας: Δυναμική πρόοδος και νέες προοπτικές από τη Θεσσαλονίκη

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε σε εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη για την πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας, την οικονομία, τις επενδύσεις και την κινητοποίηση ενόψει ΔΕΘ

Read More


Έφυγε από τη ζωή στα 75 της η Ελένη Καρακίτσου
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή στα 75 της η Ελένη Καρακίτσου

Η Ελένη Καρακίτσου απεβίωσε στα 75. Η κηδεία της θα γίνει 27 Αυγούστου 2025, 6:30 μ.μ., στην Αγία Μαρίνα Τρικάλων.

Read More


ΑΕΤ: Τρέξιμο, γυμναστήριο και συνέχεια στην προετοιμασία
Αθλητικα

ΑΕΤ: Τρέξιμο, γυμναστήριο και συνέχεια στην προετοιμασία

Η ΑΕΤ μπαίνει σε ρυθμούς Α’ Ερασιτεχνικής με τρέξιμο, γυμναστήριο και πλήρη διάθεση παικτών από τον Σεπτέμβρη. Στόχος η κορυφή και η ανάπτυξη της ακαδημίας.

Read More


Ακαδημία Δαναός: Ξεκίνησαν προπονήσεις και εγγραφές νέων αθλητών
Αθλητικα

Ακαδημία Δαναός: Ξεκίνησαν προπονήσεις και εγγραφές νέων αθλητών

Η Ακαδημία Δαναός ξεκίνησε προπονήσεις και καλεί αγόρια και κορίτσια 7-17 ετών να εγγραφούν στα τμήματα μπάσκετ.

Read More


Ευχαριστήριο – Οικογένεια Γεωργίου Τσικρικά
Κοινωνικά

Ευχαριστήριο – Οικογένεια Γεωργίου Τσικρικά

Η οικογένεια Γεωργίου Τσικρικά ευχαριστεί όσους παρευρέθηκαν στην κηδεία του αγαπημένου τους, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση.

Read More


Ακυρώθηκε η συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στα Τρίκαλα
Διαβάστε επίσης Τα νέα της πόλης

Ακυρώθηκε η συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στα Τρίκαλα

Η προγραμματισμένη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στις 28 Αυγούστου 2025 στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων ακυρώθηκε, όπως ενημέρωσε η εταιρεία παραγωγής τον Δήμο Τρικκαίων.

Read More


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα 27–29 Αυγούστου
Πρωτοσέλιδα Τα νέα της πόλης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα 27–29 Αυγούστου

Αλλαγές στην κυκλοφορία στα Τρίκαλα από 27 έως 29 Αυγούστου λόγω έργων ΔΕΥΑΤ και οικοδομικών παρεμβάσεων. Δείτε ποιες οδοί επηρεάζονται.

Read More


Τρικαλινά ταλέντα στις υποδομές της ΑΕΛ
Αθλητικα

Τρικαλινά ταλέντα στις υποδομές της ΑΕΛ

Αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές από Τρίκαλα μετακινούνται στις υποδομές της ΑΕΛ, αποδυναμώνοντας το τοπικό ποδόσφαιρο αλλά ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην καριέρα τους.

Read More


Έφυγε από τη ζωή η Παρασκευή Μπουντούρη σε ηλικία 71 ετών
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή η Παρασκευή Μπουντούρη σε ηλικία 71 ετών

Η συνταξιούχος νηπιαγωγός Παρασκευή Μπουντούρη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 27 Αυγούστου στα Σαράγια Τρικάλων.

Read More


ΑΟ Τρίκαλα – Μύκονος: Δυνατό φιλικό προετοιμασίας
Αθλητικα

ΑΟ Τρίκαλα – Μύκονος: Δυνατό φιλικό προετοιμασίας

Το πιο δυνατό φιλικό της προετοιμασίας δίνει ο ΑΟ Τρίκαλα με αντίπαλο τη Μύκονο. Ο αγώνας θα διεξαχθεί αύριο στις 17:30 με δωρεάν είσοδο.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.