Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Αν βρωμίσω …βρωμίζομαι»

Με την …κλασική αρνητική στάση το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων σε ακόμη μια ΜΠΕ για ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά.
 
Έχοντας ήδη τα «Όχι» της Δημοτικής Ενότητας Τρικάλων (κατά πλειοψηφία) και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρικκαίων (ομόφωνα), ήταν πολύ δύσκολο για τον Τρικαλινό Ιατρό Βασίλη Λιάκο, να υλοποιήσει το σχέδιο του να επιστρέψει από την Λάρισα στην γενέτειρα του και να επενδύσει με την  ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά (κυρίως παραγόμενα από ενεργειακά φυτά), με χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης και αποκλειστική πώληση της ενέργειας προς τη ΔΕΗ.
Ήταν πολύ δύσκολο να πείσει μέσα στα …άγρια χαράματα το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων να γνωμοδοτήσει θετικά επί της κατατεθειμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την συγκεκριμένη Μονάδα, ακόμα και όταν πήρε τον λόγο…
Αυτή την φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, είχαν με …πρόσωπο τον επενδυτή που τους εξηγούσε τι σχεδιάζει και όχι κάποια …απρόσωπη εταιρεία που δεν έμπαινε τον κόπο να …καθησυχάσει ανησυχούντες από τέτοιους είδους επενδύσεις Δημοτικούς Συμβούλους και κατοίκους περιοχών…
«Ζω στην Περδικοράχη και αν βρωμίσω την περιοχή … βρωμίζομαι» σχολίασε ο κ. Λιάκος, εξηγώντας τόσο απλά την βεβαιότητά του ότι η επένδυση που σχεδιάζει δεν είναι εναντίον του περιβάλλοντος και δεν θα ρίσκαρε το προσωπικό και επαγγελματικό του μέλλον…
Κάτοικοι της περιοχής όμως είχαν άλλη άποψη και …συνεπικουρούμενοι από τα …έδρανα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για …όχληση που θα έχουν από τα μηχανήματα της μονάδας στην θέση «Προβιάρεοι».
«Κόντρα» στο …ρεύμα οι Μιχάλης Μπάρδας και Απόστολος Παππάς, τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής Μονάδας ισχύος 100kWe σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 4.637,52 μ2  παίρνοντας το …πολιτικό κόστος της θέσης τους απέναντι στους κατοίκους της Περδικοράχης…
Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία είπε και αυτό το «Όχι» (κατά πλειοψηφία) στην «Λιάκος Βιοηλεκτροπαραγωγική Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλουχική Εταιρεία» που σύμφωνα με την ΜΠΕ θα κατασκεύαζε «έργο  χαμηλής όχλησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους. Επιπλέον, αποτελεί εθνικό στόχο η επίτευξη της συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20% έως το 2020».  
Σύμφωνα με την ΜΠΕ «στην περιοχή που θα κατασκευάζονταν η Μονάδα, οι δραστηριότητες που ασκούνται είναι κυρίως αγροτικές και σε ακτίνα 1 χλμ. εντοπίζονται 2 γεωργικές αποθήκες σε απόσταση 160 μ. και 220 μ. Η μονάδα δεν θα παράγει απόβλητα πλην των αεριών εκπομπών της ΜΕΚ, ενώ τα στερεά απόβλητα που προκύπτουν είναι κυρίως συσκευασίες.

Όσον αφορά τα υγρά απόβλητα, αυτά είναι κυρίως απορριπτόμενα έλαια του μηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε στεγανά δοχεία και θα παραδίδονται σε αδειοδοτημένες εταιρείες.

Ο θόρυβος στα όρια του οικοπέδου της μονάδας που θα προέρχεται από τη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων της μονάδας δεν θα ξεπερνά το όριο των 65 dΒΑ. Αυτό επιτυγχάνεται με τον εγκιβωτισμό του κινητήρα σε ηχομονωμένο container. Επιπλέον, για τον περιορισμό της εκπομπής θορύβου προτείνεται περιμετρική δεντροφύτευση στα όρια της εγκατάστασης».
Μετά την εξέλιξη αυτή, «το καρπούζι και το μαχαίρι» τα έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας που θα αποδεχτεί ή όχι την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή