Τα νέα της πόλης

«Ανάσα Ψυχής» στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και μια αποκαλυπτική δήλωση

19 Jun 2019

Φέτος, είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων πραγματοποιεί την ομαδική του έκθεση στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό των Τρικάλων, Μνημείο του 16ου αιώνα.

Στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης, με τίτλο «Ανάσα Ψυχής», την οποία εκτός από έργα ζωγραφικής,  πλαισιώνουν και δουλειές από κατασκευές και χειροποίητο κόσμημα, οι Τρικαλινοί και Τρικαλινές ανταποκρίθηκαν για ακόμη μια φορά στο κάλεσμα του Συλλόγου.

Η έκθεση των έργων στον ατμοσφαιρικό και εντυπωσιακό χώρο του Δίδυμου Λουτρού – που μπόρεσε και διατηρήθηκε στην διάρκεια των αιώνων κι αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου Τσιτσάνη πάνω στο κτήριο των Παλιών Φυλακών Τρικάλων όπου και «κρύβονταν» τα Οθωμανικά Λουτρά –  αναδεικνύει τα έργα, δίνοντάς στα εκθέματα μια άλλη αίγλη κι εκείνα με την σειρά τους, δίνουν μια άλλη αίσθηση στο χώρο.
 

  • Συνομιλία δια μέσου των αιώνων…
     

Έτσι, είναι σαν να επιτυγχάνεται μια «συνομιλία» μεταξύ του κτηρίου, των σημερινών Τρικαλινών καλλιτεχνών, αλλά και των επισκεπτών της έκθεσης.
Πέρα από τους πίνακες ζωγραφικής, οι χειροποίητες τσάντες, τα  χειροποίητα βραχιόλια, σκουλαρίκια κ.α, που εκθέτονται, δίνουν την αίσθηση – με λίγη δόση φαντασίας – ότι λίγο πριν, μια γυναίκα της εποχής του Οσμάν Σαχ – του οθωμανού διοικητή του Σαντζακίου της Θεσσαλίας τον 16ο αιώνα, ο οποίος έφτιαξε το Δίδυμο Λουτρό που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος των κτηρίων που ίδρυσε στην περιοχή, μαζί με το Κουρσούμ Τζαμί – τα έχει αφήσει σε μια μεριά για να κάνει το μπάνιο της και μετά θα τα ξαναφορέσει…
 

  • Η αποκαλυπτικά ειλικρινής δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων
     

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση που έδωσε αποκλειστικά στο trikalanews.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων κ. Μαρία Ζιάκα, όταν ρωτήθηκε, αν στις εκθέσεις του συλλόγου, ο κόσμος των Τρικάλων ανταποκρίνεται εκτός από τις επισκέψεις και στην αγορά των έργων.

«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον να αγοράζει ο κόσμος τα έργα μας. Πέρα από τα χειροποίητα κοσμήματα και τις άλλες κατασκευές, οι οποίες τιμολογούνται φθηνά, δεν πουλιούνται πίνακες ζωγραφικής, ούτε καλλιτεχνών που είναι παλιοί στο σύλλογο, δηλαδή είναι γνωστοί στην Τρικαλινή κοινωνία. Κι αν πουληθεί κάποιος πίνακας, αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια» είπε η κ. Μ. Ζιάκα.

Στην ερώτηση, σε τι τιμές κυμαίνονται οι πίνακες ζωγραφικής, η πρόεδρος των Τρικαλινών Ζωγράφων, είπε: «Στις εκθέσεις δεν υπάρχουν τιμές. Όποιος θέλει να αγοράσει επικοινωνεί με τον ζωγράφο εκτός έκθεσης. Οι τιμές των έργων ζωγραφικής στο σύλλογό μας, κυμαίνονται από  50 ευρώ για ένα μικρό έργο, μέχρι 500 ευρώ περίπου για ένα μεγάλο έργο. Όμως, ούτε με αυτές τις τιμές, πουλάμε.

Δυστυχώς, οι Τρικαλινοί δεν δείχνουν ενδιαφέρον. Εμάς όμως, αυτό δεν μας απασχόλησε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια. Ο τίτλος της έκθεσης: «Ανάσα Ψυχής», επιλέχθηκε για να δώσουμε μια πνοή, ένα μήνυμα, προς τους φίλους που μας παρακολουθούν, να συνειδητοποιήσουν ότι όπως βγαίνει η ανάσα μας όταν μιλάμε με κάποιον, έτσι  συμβαίνει η ψυχή μας όταν δημιουργούμε. Επικοινωνούμε λοιπόν, με τους άλλους κι αυτό μας  αρκεί, κι ας μην μας προτιμούν».

Ακολούθως, το trikalanews.gr συνομίλησε με την κ. Βούλα Ντούνα, μέλος του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων, η οποία κατασκευάζει χειροποίητο κόσμημα  με μέταλλο και βιτρό, η οποία δήλωσε: «Τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιώ, όπως πολλοί συνάδελφοι στο σύλλογο, η πέτρα και το ξύλο, ήρθαν και έδεσαν πολύ αρμονικά φέτος με το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό».
Να σημειώσουμε, ότι η έκθεση πραγματοποιείται στο χώρο των Οθωμανικών Λουτρών, στο κέντρο των Τρικάλων, μετά από σχετική άδεια που έδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, με την προϊσταμένη, κ. Κρυσταλλία Ματζανά, να δηλώνει στο trikalanews.gr «Τα μνημεία ανήκουν σε όλους και αποκτούν διαρκή ενέργεια όταν χρησιμοποιούνται με ήπιου χαρακτήρα  πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν μένουν ξεροί οι τοίχοι να τους κοιτάμε και να μας κοιτάνε. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα και σε όσους δεν τα έχουν επισκεφθεί ποτέ, να τα γνωρίσουν».
 

  • Από το 1984, συνεχώς και αδιαλείπτως… σε ένα δρόμο που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα
     

Ο Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων Τρικάλων, έχει μια διαδρομή στην πόλη των Τρικάλων, αδιαλείπτως από το 1984 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, η οποία σίγουρα δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.

Τα μέλη του όμως και οι πρόεδροι που τον ανέλαβαν όλα αυτά τα χρόνια, με πίστη στην τέχνη, χωρίς την οποία δεν μπορούν να ζήσουν, συνέχιζαν και συνεχίζουν να δημιουργούν. 
Σήμερα, ο σύλλογος αριθμεί πάνω από 50 καλλιτέχνες, οι περισσότεροι των οποίων είναι αυτοδίδακτοι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στους κόλπους του ο σύλλογος δεν έχει και άτομα που έχουν σπουδάσει ζωγραφική σε εργαστήρια με ζωγράφους δασκάλους. Στο σύλλογο, επίσης,  γίνονται μέλη – κατά καιρούς – και  απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, που μετά ανοίγουν τα φτερά τους και «πετάνε» προς τις μεγάλες  πόλεις.

Η έκθεση «Ανάσα Ψυχής»,  θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου και οι ώρες επισκέψεων,  καθημερινά, είναι: από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.
 

Ξέρουν να περνούν καλά στο Γοργογύρι

Ξέρουν να περνούν καλά στο Γοργογύρι

Αν και δεν πάτησαν ακόμα στο ψηλότερο σημείο του Κόζιακα οι παίκτες του Γοργογυρίου χαίρονται όσο λίγοι την συμμετοχή τους …
Με επιτυχία και πλήθος κόσμου φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Μουζάκι

Με επιτυχία και πλήθος κόσμου φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Μουζάκι

Εντυπωσιακή ήταν η έναρξη της εορταστικής περιόδου που πραγματοποίησε ο Δήμος Μουζακίου, το απόγευμα του Σαββάτου (14/12) …
Κ. Χατζηδάκης: Χωρίς αυταρέσκεια και μακριά από λαϊκισμό ανεβάζουμε την Ελλάδα ψηλότερα

Κ. Χατζηδάκης: Χωρίς αυταρέσκεια και μακριά από λαϊκισμό ανεβάζουμε την Ελλάδα ψηλότερα

«Στα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα δεν απαντάμε, ούτε με αυταρέσκεια, ούτε με δημαγωγία, αλλά με οικονομικά υπεύθυνες και πραγματικά κοινωνικά ευαίσθητες …
Δήμος Πύλης: Σφοδρή aντιπαράθεση με το ΑΠΘ για το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Δήμος Πύλης: Σφοδρή aντιπαράθεση με το ΑΠΘ για το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Κατηγορίες για παρακώλυση λειτουργίας, εγκατάλειψη της περιοχής και υπονόμευση της τοπικής ανάπτυξης …