Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αχινός: Μια δυσάρεστη εμπειρία για τα παιδιά

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Ειδικά, όταν βρίσκονται σε καθημερινή βάση στη θάλασσα. Πέρα από τα γαλανά και τιρκουάζ νερά της ελλοχεύουν και μερικοί κίνδυνοι. Ένας από αυτούς οι αχινοί. Τι μπορεί να συμβεί αν το παιδί πατήσει έναν; Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να του προσφέρεις; Ο, παιδίατρος του Δρ. Σπύρος Μαζάνης μας συνιστά:

Η παρουσία αχινών στη θάλασσα φανερώνει ότι τα νερά είναι καθαρά. Αυτό είναι θετικό για να κάνει το παιδί άφοβα μπάνιο.

Μερικές φορές όμως μπορεί να έχει δυσάρεστη εμπειρία αν έρθει σε επαφή με τα αγκάθια τους. Οι αχινοί ζουν πάνω σε βράχους, σε πέτρες του βυθού, στη λάσπη του βυθού, αλλά και σε μέρη με φύκια. Επειδή ζουν σε μικρά βάθη, είναι πολύ εύκολο ένα παιδί να έρθει σε επαφή μαζί τους.

Το είδος του αχινού που ζει στις ελληνικές θάλασσες ονομάζεται ελληνικός μωβ αχινός και χαρακτηρίζεται από μακριά αγκάθια που κινούνται προς κάθε κατεύθυνση. Το μέσο μήκος του φτάνει τα 7 εκατοστά.

Εμφανίζει έντονο πόνο ανάλογα με τον αριθμό των αγκαθιών που έχουν εισχωρήσει στο δέρμα του. Μπορεί να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση με κοκκίνισμα και πρήξιμο επίσης. Και τέλος μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα με πύον.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορείς να προσφέρεις:

• Όσο γίνεται πιο γρήγορα καθαρίστε την περιοχή με ζεστό νερό, οινόπνευμα ή οξυζενέ.

• Κάντε επάλειψη με λάδι τα σημεία που διακρίνονται να έχουν παραμείνει τα αγκάθια. Το λάδι μπορεί να είναι ελαιόλαδο, baby oil ή και αντηλιακό.

• Χορηγήσετε depon ή άλλο αναλγητικό.

• Χορηγήσετε αντισταμινικό σε περίπτωση πρηξίματος ή φαγούρας.

• Αφού περάσουν αρκετά λεπτά ώστε το λάδι να έχει μαλακώσει το δέρμα, προσπαθήστε με την πίεση των δακτύλων σας να μεταφέρετε τα αγκάθια όσο γίνεται προς την επιφάνεια.

• Αν έχετε τσιμπιδάκι φρυδιών ή καρφίτσα , αφού το απολυμάνετε με οινόπνευμα ή στη φωτιά αναπτήρα, τότε προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσα αγκάθια μπορείτε.

Αν τα αγκάθια είναι πολλά, αν έχουν εισχωρήσει πολύ βαθιά, αν ο πόνος δεν υποχωρεί, αν υπάρχει πρήξιμο ή κοκκίνισμα ή πύον, τότε θα πρέπει να το δει γιατρός.

 

ΠΗΓΗ: TL!FE

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή