Καρδίτσα

Αδιαφορούμε για έργα που οι παλαιότεροι δημιούργησαν…

Η σιδηροδρομική τραγωδία, της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στην Κοιλάδα των Θεσσαλικών Τεμπών

28 Jun 2023

Η σιδηροδρομική τραγωδία, της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στην Κοιλάδα των Θεσσαλικών Τεμπών με τους 57 μέχρι σήμερα (13 -14/3 /2023) νεκρούς συνανθρώπους μας, επιβεβαιώνει τα λόγια ενός μακαρίτη και αγνού ανθρώπου, του κ. Θωμά από το χωριό Ματαράγκα Καρδίτσας που έλεγε ” ….η εμπλοκή είναι μία και τα αίτια πολλά “.

Σίγουρα, τα αίτια και οι παραλήψεις είναι πολλές, εμείς σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν πρέπει να κατακρίνουμε κανέναν!

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος… η συνδρομή του σιδηροδρόμου στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Οι ” Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι ” 1884 – 1955 ήταν το πρώτο σε μήκος σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα και το πρώτο μηχανοκίνητο μέσο μεταφορών στην Θεσσαλία.

Το Παράρτημα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας στην Θεσσαλονίκη, συνδιοργάνωσε με το Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς ” Χρήστος Καλεμκερής ” το έτος 2006, έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στους Θεσσαλικούς Σιδηροδρόμους.

Έμπνευση, του τότε πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη ( Κυβέρνηση 1882 ) ήταν η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα, ο ίδιος εγκαινίασε το έτος 1893 την Διώρυγα της Κορίνθου, και συνέλαβε την ιδέα ζεύξης  Ρίου – Αντιρρίου με γέφυρα, κάτι που υλοποιήθηκε μετά από έναν και πλέον αιώνα το έτος 2004.

Σε ένδειξη ελάχιστης τιμής, η ονομασία της ανωτέρω καλωδιωτής γέφυρας φέρει το όνομα του.

Αρχικά και η κίνηση των τρένων στην Θεσσαλία γινόταν με ατμομηχανές, περνώντας όμως τα χρόνια εισήλθαν νέες τεχνολογίες στην κίνηση και την διαχείριση του σιδηροδρομικού έργου.

Οι σημερινές ανάγκες τροποποίησαν πρακτικές του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα.

Μια αλλαγή που κρίθηκε αναγκαία ήταν και η κατάργηση κάποιων σιδηροδρομικών σταθμών και η δημιουργία νέων.

Ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός  Φαναρίου Καρδίτσας που δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, βρίσκεται δίπλα από την επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Αργιθέας ( διαδρομή Καρδίτσα – Μουζάκι), πλησίον του χωριού Κόμπελος (Δήμος Μουζακίου – τοπική κοινότητα Φαναρίου).

Ο Σ/Σ  Φαναρίου έχει μια ιστορία, δημιουργήθηκε με κόπους και αγωνίες, στήριξε την τοπική οικονομία και έδωσε ” φτερά ” στους κατοίκους να ανοιχτούν σε έναν άγνωστο μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα κόσμο και να προοδεύσουν.

Η σημερινή εικόνα, ενός κτιρίου που δεν ” έχει μείνει τίποτα όρθιο “… ακόμα και η πινακίδα με την ονοματοδοσία του κτιρίου απουσιάζει, δεν μας τιμά!

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μπορεί με ενέργειές της, να αλλάξει αυτήν την ” λυπηρή εικόνα ” των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Φαναρίου Καρδίτσας, και να αξιοποιήσει τον χώρο προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

TrikalaNews
Author: TrikalaNews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης




Παπαστεργίου στη Στοκχόλμη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος – μαζί και το “τσαντίρι” της επικοινωνίας
Κους Κους Πρωτοσέλιδα

Παπαστεργίου στη Στοκχόλμη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος – μαζί και το “τσαντίρι” της επικοινωνίας

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στη Στοκχόλμη για την Πατριαρχική επίσκεψη, όμως οι φωτογραφίες ανέδειξαν περισσότερο την προσωπική του προβολή και την παρουσία τοπικών μέσων στην αποστολή.

Read More


Ηγέτες «νάνοι» και οι Έλληνες «χρήσιμοι ηλίθιοι»
Άρθρα – Απόψεις Διαβάστε επίσης

Ηγέτες «νάνοι» και οι Έλληνες «χρήσιμοι ηλίθιοι»

Ο Δρ. Κώστας Πατέρας σχολιάζει την αδυναμία των ευρωπαίων ηγετών, την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας και τις συνέπειες για τη χώρα.

Read More


Η Ελλάδα «βουλιάζει» δημογραφικά και οι πολιτικοί «..δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα…»
Άρθρα – Απόψεις Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα «βουλιάζει» δημογραφικά και οι πολιτικοί «..δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα…»

Σε 15 χρόνια οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού μειώθηκαν κατά 40%. Το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί την κοινωνία, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια.

Read More


Μαράβας – Λιούτας “μπλεγμένοι” στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;
Νομαρχιακά Νέα Πρωτοσέλιδα

Μαράβας – Λιούτας “μπλεγμένοι” στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Δημοσίευμα του bankingnews.gr φέρνει στο προσκήνιο επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ σε συγγενικά πρόσωπα του Θανάση Λιούτα και τον δήμαρχο Πύλης Κώστα Μαράβα. Ο βουλευτής διαψεύδει και προαναγγέλλει εξώδικο.

Read More


Η ανάρτηση της Σοφίας Καλογήρου που αναζωπυρώνει ερωτήματα για την υπόθεση του γιου της
Λάρισα Πρωτοσέλιδα

Η ανάρτηση της Σοφίας Καλογήρου που αναζωπυρώνει ερωτήματα για την υπόθεση του γιου της

Νέα ανάρτηση από τη Σοφία Καλογήρου, μητέρα του αδικοχαμένου Βασίλη, αφήνει αιχμές για τον χειρισμό της Δικαιοσύνης και αναζωπυρώνει τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση.

Read More


Εβδομάδα προετοιμασίας για τις ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής
Αθλητικα

Εβδομάδα προετοιμασίας για τις ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής

Ξεκινούν προετοιμασία οι ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής στα Τρίκαλα. Νέα ρόστερ, νέοι στόχοι και πολλή δουλειά ενόψει της σεζόν 2025–26.

Read More


Φαρκαδόνα: Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών ζητά αποζημιώσεις για κτηνοτρόφους
Υπολοιποι Δημοι Πρωτοσέλιδα

Φαρκαδόνα: Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών ζητά αποζημιώσεις για κτηνοτρόφους

Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας με ανακοίνωσή της ζητά αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από πλημμύρες και ζωονόσους.

Read More


Η εξειδίκευση της γνώσης ως μοχλός για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά
Άρθρα – Απόψεις Διαβάστε επίσης

Η εξειδίκευση της γνώσης ως μοχλός για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά

Η εξειδίκευση της γνώσης είναι κλειδί για την αποτελεσματική συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Read More


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος έμπορος Γεώργιος Τσικρικάς. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 26 Αυγούστου 2025 στη Μεγάρχη Τρικάλων.

Read More


Προετοιμάζει το… έδαφος ο Αρης Αγίας Μονής
Αθλητικα

Προετοιμάζει το… έδαφος ο Αρης Αγίας Μονής

Ο Άρης Αγίας Μονής προχωρά σε παρεμβάσεις σε γήπεδο και αποδυτήρια, προετοιμάζοντας την επιστροφή του στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.