​Ένας σχολιασμός στο πρόσφατο βιβλίο του κ. Γιοντζή με τον τίτλο: Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια

Είναι από τις σπάνιες φορές που το ταχυδρομείο εκτός από αδιάφορους η ενοχλητικούς  φακέλους , έφερε κάτι το πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον. Ήταν το πόνημα του φιλόλογου και δασκάλου μου με τον τίτλο: « Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια».

Πρόκειται για την συγκέντρωση σε ένα τόμο των αρθρογραφιών του συγγραφέα, όπως  αυτές δημοσιεύθηκαν  στον τοπικό τύπο με θεματολογία εκπορευόμενη από τα δύο Ομηρικά έπη, προσθέτοντας στην ατελείωτη βιβλιογραφία,  214 φρέσκιες σελίδες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο και συναρπαστικό ενδιαφέρον.

Επιλέγοντας και μελετώντας ο συγγραφέας τα πιο δραματικά και γοητευτικά γεγονότα των Ομηρικών ποιημάτων και χωρίς να αλλοιώνει τον μύθο, με γλαφυρότητα, σε παρασύρει  εκεί που θέλει: Στην ερμηνεία και ανάλυση των γεγονότων και των χαρακτήρων όλων των εμπλεκόμενων , θεών και θνητών, όχι όμως με τα εργαλεία του σήμερα , κάτι που θα ήταν μέγα λάθος, αλλά με τα εργαλεία του τότε.

Με τόλμη κάνει την υπέρβαση , σχεδόν ανεπαίσθητα,  και πετυχαίνει να ερμηνεύσει τις προσωπικότητες των ηρώων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας με την ηθική τις αξίες  το δίκαιο και την μεταφυσική της εποχής και όχι με σημερινές αξίες και  σταθερές, αποφεύγοντας  κάθε σύγκριση του τότε με το  τώρα. 

Οι Θεοί εμπλέκονται στον μύθο με όλες τις αδυναμίες των θνητών. Μισούν , ζηλεύουν, εκδικούνται , προστατεύουν επιλεκτικά, συγκρούονται μεταξύ τους και το μόνο που τους διαφοροποιεί από τους ανθρώπους είναι η παντοδυναμία και η αθανασία.

Και από την άλλη, τα θνητά πρόσωπα- ήρωες, αντιπαλεύουν όχι μόνο με τους εχθρούς τους κάτω από τα τοίχοι των Τρώων η στα παράλια δίπλα στα καράβια των Αχαιών αλλά και μεταξύ τους στην καθημερινή συνύπαρξη τους, αναδεικνύοντας όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους, όπως ο ηρωισμός, η φιλία, ο εγωισμός, ο έρωτας, η ζήλια, ο τυχοδιωκτισμός η φιλία, η αλληλεγγύη , αλλά και την μεγαλοψυχία δίπλα στην μικροψυχία.

Και ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά φωτίζει με τον τρόπο του ο Κ. Γιοντζής σε ένα διαφορετικό  ταξίδι μέσα στην Ιλιάδα και  την Οδύσσεια, ταξίδι που έτσι η άλλους  είναι συναρπαστικό.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσει κανείς. 

Να είσαι καλά δάσκαλε.

 Χ. Γκίμτσας. Ο μαθητής σου.

 Τρίκαλα 23-11-2012.

[email protected]Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή