Άρθρα – Απόψεις

​Ευάγγελος Σαμαράς: Κρίμα Μίκη, κρίμα

12 Feb 2018
​Ευάγγελος Σαμαράς: Κρίμα Μίκη, κρίμα

Κρίμα Μίκη. Ναι κρίμα. Κρίμα όμως όχι για εσένα αλλά για εμάς. Γιατί ακόμη και εγώ που γράφω αυτές τις γραμμές σε αποκαλώ Μίκη.

Κρίμα Μίκη. Ναι κρίμα. Κρίμα όμως όχι για εσένα αλλά για εμάς. Γιατί ακόμη και εγώ που γράφω αυτές τις γραμμές σε αποκαλώ Μίκη. Λες και είμαστε φίλοι. Λες και είμαστε συνομήλικοι. Γιατί σε αυτή τη χώρα θέλουμε όλοι να πάρουμε λίγο λάμψη από το φως κάποιου αλλά είμαστε και οι πρώτοι που λιθοβολούμε. 

Ποιοι είμαστε εμείς μωρέ να κρίνουμε το Μίκη; Ποιοι είναι αυτοί που έφτασαν να μιλήσουν για τη διαύγεια του πνεύματος σου στην ηλικία που τώρα βρίσκεσαι;

Δοκίμασαν μωρέ να μιλήσουν σε δέκα ανθρώπους και να τους παρακολουθούν και οι δέκα; Δοκίμασαν τη γεύση της βεβήλωσης του σπιτιού τους και το κουράγιο που χρειάζεται να πας απέναντι στις απειλές; Τολμούν να πουν τη λέξη πατριώτης; 

Κατάλαβαν νομίζεις όταν τους είπες ότι είσαι διεθνιστής γιατί αυτός ο λαός έδειξε την αγάπη του σε όσους τη ζήτησαν αλλά και πατριώτης γιατί άλλο πράγμα είναι να προσφέρω και άλλο πράγμα να θέλεις να μου πάρεις αυτό που άφησαν οι πρόγονοι μου; 

Κατάλαβαν νομίζεις ότι άλλο πράγμα είναι να σκορπίσω πολιτισμό σε όλο το κόσμο και άλλο είναι να θέλεις να οικειοποιηθείς τη δική μου ιστορία;

Ξέρεις, ποια είναι όμως η μεγαλύτερη αλήθεια; Ξέρεις τι τους ενόχλησε περισσότερο; Όχι ότι  πήγες εκεί .Όχι γιατί για άλλη μια φορά ήσουν συνεπής στο ραντεβού σου με την ιστορία. Όχι ότι μίλησες. Αυτό που τόλμησες και ξεστόμισες Μίκη. 

Τόλμησες και είπες τη φράση «Κυρίαρχε Ελληνικέ λαέ». Αυτό τους πείραξε. Αυτό τους ενόχλησε. Γιατί του θύμισες ότι υπάρχει λαός.  Γιατί δεν τους έβαλες σε ομάδες. Δεν τους έβαλες σε κόμματα. Γιατί υπενθύμισες ότι αυτή η γη είναι δική τους και δική μας. Γιατί το είπες πολλές φορές. 

Γιατί δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να ενωθούμε μετά από τόσα χρόνια κρίσης. Γιατί θέλει ο καθένας να καυχιέται ότι η επιτυχία είναι δική του και η αποτυχία είναι του άλλου. Γιατί πάνω από το «εμείς» υπάρχει το «εγώ». 

Κρυβόμαστε Μίκη ακόμη και εμείς οι ίδιοι από τον εαυτό  μας. 

Γιατί λέμε κρίμα για το διπλανό μαγαζί που έκλεισε αλλά έχουμε και μια κρυφή χαρά μέσα μας ότι θα αυξηθεί η δική μας δουλειά. 

Γιατί πριν μιλήσει κάποιος προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποια είναι τα κίνητρα αυτού που μιλάει. Γιατί πρέπει να υπάρχει κάποιος σκοπός. Κάποιο κίνητρο. 
Γιατί χρειάστηκε να εκτοξευτεί η ανεργία για να θυμηθούμε ποιους φιλοξενούσαν τα γηροκομεία και να τα «ξαλαφρώσουμε». 

Γιατί σταματήσαμε να μιλάμε για μαγκάλια, για άστεγους και συσσίτια λες και κάποιο μαγικό ραβδί τα εξαφάνισε.

Γιατί μάθαμε να λέμε κρίμα για τη κατσίκα του γείτονα χωρίς να σκεφτόμαστε ότι το θανατικό μπορεί να έρθει και στη δική μας. 

Γιατί κάθε βράδυ κλειδαμπαρώνουμε τη σκέψη μας μέσα στο σπίτι για να μη φτερουγίσει έξω. Για να μη δει με τα μάτια της ψυχής αλλά μόνο με του μυαλού και του προσδοκώμενου οφέλους.

Ναι, δεν ήμασταν έτοιμοι. Για αυτό δέχθηκαν και οι περισσότεροι με ανακούφιση τις κατηγορίες που σου έριξαν. Γιατί δεν θέλουμε αλήθειες. Γιατί το κουρασμένο μας , από τα πολλά ψέματα, σαρκίο δεν τις αντέχει.  

Γιατί ο κομματικός σωλήνας ξερνάει μόνο αντίγραφα. Χωρίς σκέψη. Χωρίς κρίση. Έτοιμα να χορέψουν στη λίμνη των κύκνων αρκεί να ξέρουν ποιος την έχει οριοθετήσει. Αρκεί το μουλάρι που θα κουβαλήσει τη σκέψη τους να έχει το χρώμα στο χαλινάρι που θέλουν. Αρκεί το γάλα που θα βγει από τα μαστάρια του προβάτου να έχει τροποποιηθεί ανάλογα με τις οδηγίες που θα λάβει το ζωντανό.

Συγνώμη Μίκη. Για τον ενικό αλλά και εκ μέρους όσων δεν μπόρεσαν ,δε ήθελαν ή δεν τους άφησαν να σε καταλάβουν.

admins
Author: admins


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Τρίκαλα: Σύλληψη ημεδαπού με πάνω από 8 κιλά κάνναβης και 1.600 ευρώ

Στα Τρίκαλα συνελήφθη άνδρας με πάνω από 8 κιλά κάνναβης και 1.600 ευρώ, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών.

Read More


Κώστας Σκρέκας: «Καμία ανοχή στην αδικία – Όποιος παρανόμησε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πληρώσει»

Με σαφείς τοποθετήσεις για τα Τέμπη, την προσχώρηση Λοβέρδου στη ΝΔ, τις δημοσκοπήσεις και την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ…

Read More


Τρίκαλα: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά και ηχορύπανση

Συλλήψεις σε Τρίκαλα: ημεδαπός με κάνναβη και ιδιοκτήτρια καταστήματος για ηχορύπανση εκτός ωραρίου.

Read More


Διακοπές ρεύματος σε Τρίκαλα και χωριά – Αναλυτικό πρόγραμμα ΔΕΔΔΗΕ 22–26 Σεπτεμβρίου 2025

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε Τρίκαλα και χωριά από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2025.

Read More


Περιφέρεια Θεσσαλίας: Έμφραξη Φράγματος Ληθαίου – Κίνδυνοι από την κατάκλυση της τεχνητής λίμνης

Η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων προειδοποιεί για κινδύνους από την επικείμενη πλήρωση του φράγματος Ληθαίου και τον σχηματισμό τεχνητής λίμνης την ερχόμενη…

Read More


Τρίκαλα – Κηδεία της Μαιρής Τεφάνη το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025

Το Σάββατο 20/9/2025 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία της Μαιρής Τεφάνη, ετών 85, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.