Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άγγελος Στάγκος: Η παράσταση στη ΔΕΘ

   Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε στη Θεσσαλονίκη να πετύχει τουλάχιστον έξι στόχους: α) να δημιουργήσει την εντύπωση ότι κάνει παροχές προς τις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις, β) να επιχειρήσει ένα νέο άνοιγμα προς τη μεσαία τάξη που την είχε αφαιμάξει βάναυσα κατά το προηγούμενο διάστημα, ακριβώς για να μπορεί να «δώσει» προεκλογικά, γ) να είναι ταυτόχρονα πολύ προσεκτικός για να μην «ερεθίσει» δανειστές και αγορές, και να πείσει ότι είναι υπεύθυνος ηγέτης, ε) να εμφανιστεί ως κυρίαρχος του κεντροαριστερού χώρου, παρά τα «στραπάτσα» του καλοκαιριού, ε) να προκαταλάβει τον Κυρ. Μητσοτάκη ενόψει της εμφάνισης του τελευταίου στη ΔΕΘ την επόμενη Κυριακή και στ) να επιμείνει στη διχαστική ρητορική χαρακτηρίζοντας ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη τη Ν.Δ.

Αν και ποιους από αυτούς τους στόχους πέτυχε ο πρωθυπουργός, θα προκύψει πάλι εκ του αποτελέσματος, με την πρόσθετη παρατήρηση ότι κάποιοι ήταν εντελώς αντιφατικοί. Γι’ αυτό ίσως από τη μια πλευρά η παροχολογία δεν είχε ίσως τον αντίκτυπο που ήλπιζε ο ίδιος στο εσωτερικό και από την άλλη πλευρά δεν προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις στο εξωτερικό, αν και ακούστηκαν κάποιες προειδοποιήσεις. Η ελπίδα του είναι ότι θα του δώσουν το «πάγωμα» της μείωσης των συντάξεων για έξι μήνες –άρα θα το φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση– και προφανώς σε αντάλλαγμα δεν προχώρησε στην ανακοίνωση των περίφημων αντιμέτρων ή περιέκοψε δραστικά όποια υποσχέθηκε… Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η λεπτομερής ανάλυση των παροχών δείχνει ότι στην πράξη ίσως είναι μικρότερες σε κόστος…

Κατά τα άλλα, στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας ήταν ο γνωστός. Με την επικοινωνιακή, είναι η αλήθεια, άνεση που τον διακρίνει, έτοιμος να πει τα πάντα στους πάντες, χωρίς να διστάζει να προβάλει επιχειρήματα και ισχυρισμούς μαζί με τα αντίθετά τους. Αλλωστε η διαδικασία προσφέρεται, αφού η ομιλία του Σαββάτου γίνεται μπροστά σε επιλεγμένο ακροατήριο και η συνέντευξη της Κυριακής λειτουργεί όλο και περισσότερο υπέρ του εκάστοτε πρωθυπουργού, αφενός γιατί εκλείπουν οι ενοχλητικές ερωτήσεις (με ευθύνη των δημοσιογράφων) και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει το λεγόμενο «follow up», καθώς ο ερωτώμενος απαντά όπως θέλει σε μία ερώτηση και η επόμενη αφορά άλλο θέμα (επειδή είναι πολύ μεγάλο το πλήθος των δημοσιογράφων που θέλουν να κάνουν ερωτήσεις).

Χαρακτηριστικό αυτής της πραγματικότητας είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του προπαγάνδιζαν επί μήνες και πρόβαλλαν μέχρι προχθές τα περί καθαρής εξόδου και της πρόσβασης στις αγορές. Την Κυριακή όμως δήλωσε με πλήρη σοβαρότητα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού έχουν μπει στην άκρη περί τα 30 δισ. ευρώ και άρα δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στις αγορές, γιατί προφανώς θα μπορούμε να τρώμε από αυτά. Οπως έλεγε ο Γκράουτσο Μαρξ, «αυτές είναι οι αρχές μου και αν δεν σας αρέσουν, έχω και άλλες…». Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις αρχές, τις απόψεις, τις ιδέες, τα επιχειρήματα του Αλ. Τσίπρα!

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή