Άρθρα – Απόψεις

​Γιατί Οι Βιταμίνες Είναι Ευεργετικές Για Τη Νόσο Parkinson

19 Jun 2019

Η νόσος Parkinson είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση των ηλικιωμένων, που κλινικά χαρακτηρίζεται από βραδυκινησία, τρόμο ηρεμίας, αφύσικες θέσεις ισορροπίας και υπερτονία των μυών. Ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός παραμένει αδιευκρίνιστος.

Πολλές κλινικές μελέτες έχουν φανερώσει μια σχέση μεταξύ της νόσου και των βιταμινών. Πιο συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βιταμινών και οι βιολογικές ιδιότητες που διαθέτουν στη ρύθμιση των γονιδίων μπορεί να φανούν ευεργετικές για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η αναπλήρωση συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να μειώσει την επίπτωση της νόσου στον γενικό πληθυσμό και να βελτιώσει τα συμπτώματα των ασθενών με Parkinson. Έτσι, στις μέρες μας η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική πρακτική που συμπληρώνει την ήδη υπάρχουσα φαρμακευτική θεραπεία.

Μεταξύ των λιποδιαλυτών βιταμινών παρότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της Parkinson, η μελέτη DANATOP έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης Ε είναι αναποτελεσματική για τη νόσο. Αντίθετα, πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ η λήψη βιταμίνης D επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου και μειώνει των κίνδυνο καταγμάτων σε ασθενείς με Parkinson.

Αναφορικά με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες ξεχωρίζουν η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β3(νιασίνη).

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και ενώ δε φαίνεται να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της λεβοντόπας στους ηλικιωμένους. Αντίθετα, οι ήδη υπάρχουσες μελέτες έχουν δείξει ότι η νιασίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ υπάρχουν δεδομένα και για βελτίωση συμπτωμάτων όπως η βραδυκινησία και η σπαστικότητα.

Τα ατομικά χαρακτηριστικά, οι χημικές ιδιότητες του σκευάσματος, ο ρυθμός απορρόφησης και η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα. Έτσι, αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ βιταμινών και νόσου Parkinson, χρειάζονται κι άλλες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να μειώσει την επίπτωση της νόσου και να καθυστερήσει την εξέλιξή της.

DR. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Νευροφυσιολόγος | Μοριακός Βιολόγος | Γενετιστής

admins
Author: admins

Ευχαριστήριο οικογένειας Δημητρίου Ελ. Σόγια για τη στήριξη στην απώλεια

Ευχαριστήριο οικογένειας Δημητρίου Ελ. Σόγια για τη στήριξη στην απώλεια

Με βαθιά συγκίνηση, η οικογένεια του Δημητρίου Ελευθερίου Σόγια ευχαριστεί θερμά συγγενείς και φίλους για την παρουσία και τη συμπαράστασή …
Ζιώγας και Μητροπολίτης Χρυσόστομος μαζί στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στα Τρίκαλα

Ζιώγας και Εκκλησία: Σταθερή σχέση στα Τρίκαλα

Ο Γιώργος Ζιώγας ενισχύει τους δεσμούς του με τον τοπικό κλήρο, δίπλα στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο στους Αγίους Αποστόλους. Η πολιτική …
Ξανά έργα στη διάβαση της κεντρικής πλατείας Τρικάλων

Ξανά έργα στη διάβαση της κεντρικής πλατείας Τρικάλων

Στενεύει ξανά ο δρόμος στην πλατεία Τρικάλων λόγω έργων. Καύσωνας, σκόνη και ταλαιπωρία για τους πολίτες, στη σκιά της ολοκαίνουργιας …
15 προσλήψεις ΑμεΑ στον Δήμο Μετεώρων μέσω ΔΥΠΑ

15 προσλήψεις ΑμεΑ στον Δήμο Μετεώρων μέσω ΔΥΠΑ

Δεκαπέντε άτομα με αναπηρία προσλήφθηκαν στον Δήμο Μετεώρων μέσω του ειδικού προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Ενίσχυση υπηρεσιών και μήνυμα ισότητας …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.