Θυμάστε το 1981 πόσο ενθουσιασμένοι ήταν οι περισσότεροι Έλληνες με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου ; Στα παιχνίδια στα καφενεία πολλοί αντί για «πάσο» έλεγαν «ΠΑΣΟΚ». Τον Ανδρέα Παπανδρέου τον είχαν κάνει είδωλο, θεό, και αποδεχόντουσαν τυφλά ότι έλεγε. Κι όμως η δεκαετία του ’80 ήταν καταστροφική για την Ελλάδα. Από τότε δεν ξεκίνησαν τις παροχές και τα επιδόματα από δανεικά χρήματα, αντί να φροντίσουν να κτίσουν μια υγιή Οικονομία ;
Ένα από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τότε κατά της Ελλάδας ήταν και η αντικατάσταση του πολυτονικού συστήματος που γράφαμε την ελληνική γλώσσα με το μονοτονικό. Τον Ιανουάριο του 1982, μεσάνυχτα, και με κουρασμένους τους βουλευτές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε βιαστικά το πολυτονικό και επέβαλε το μονοτονικό. Οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν λήφθηκαν υπ’ όψη.
Βλέπετε πως παίζουμε με την Ελλάδα ; Το πώς γραφόταν η γλώσσα μας για πάνω από 2000 χρόνια το άλλαξαν με το έτσι θέλω, σε μια νύχτα, αυτοί που τους είχαμε για θεούς κι εμείς το δεχθήκαμε. Που οδηγεί το να κάμνεις είδωλα ανθρώπους ! Μήπως και οι Γερμανοί για είδωλο, για θεό, δεν είχαν τον Χίτλερ και αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα ;
Καλά, εμείς που καυχιόμαστε για την Δημοκρατία μας, δεν σκεφτόμαστε ότι μόνο στα Φασιστικά καθεστώτα αλλάζει η γλώσσα, η κουλτούρα, ο πολιτισμός ενός λαού με νόμους του κράτους ; Αυτές τις αλλαγές στις Δημοκρατίεςτις κάνει ο ίδιος ο λαός.
Θα σας είναι γνωστή η φράση : «γαλλικά να μιλάς, τουρκικά να τραγουδάς, ελληνικά να γράφεις». Ναι, στο γράψιμο τα ελληνικά ήταν η καλύτερη γλώσσα στον κόσμο. Ποιά γλώσσα του κόσμου είχε την οξύτητα, την πλαστικότητα, την ακρίβεια, την ομορφιά, τα παιχνιδίσματα που είχε η γραπτή ελληνική γλώσσα ; Με πολυτονικό όμως, όχι με μονοτονικό.
Γράφοντας στο μονοτονικό και μεταξύ μας δυσκολευόμαστε να συνεννοηθούμε οι Έλληνες. Για παράδειγμα γιατί η εφημερίδα λέγεται έτσι αφού προέρχεται από τις λέξεις «επί + ημερίδα» ; Επημερίδα θα έπρεπε να ονομάζεται. Επειδή η λέξη ημερίδα έπαιρνε δασεία και το π γίνεται φ. Και πόσα άλλα τέτοια παραδείγματα !
Οι Έλληνες για να γράφουν την γλώσσα τους για πάνω από 2000 χρόνια με πολλούς τόνους κάτι ήξεραν. Δεν είμαστε εμείς πιο έξυπνοι από τους προγόνους μας. Στην κινεζική γλώσσα κάθε λέξη είναι ένα σύμβολο. Τα Κινεζάκια μέχρι τα 6 τους χρόνια πρέπει να έχουν μάθει απ’ έξω 4000 σύμβολα. Γιατί δεν κάνουν κι αυτοί αλλαγές για να μην δυσκολεύονται ;
Καταργήσανε τους τόνους για να μην χάνουν τον χρόνο τους με ανώφελα πράγματα οι μαθητές και να αφοσιωθούν στα πιο χρήσιμα. Και οι μαθητές αδιαφόρησαν για όλα και ξεφτιλίστηκε η ελληνική παιδεία. Μπορούν να είναι περήφανοι αυτοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα γιατί επαλήθευσαν τα λόγια του Λένιν : «αν θέλεις να αλώσεις ένα λαό κατάστρεψε τη γλώσσα του».
Δυστυχώς με το μονοτονικό η γραπτή ελληνική γλώσσα πήρε τον κατήφορο. Και στον κατήφορο δεν είναι σίγουρο που θα σταματήσεις. Επιτηρώντας σε ενδοσχολικές εξετάσεις του Λυκείου παρατήρησα ότι πολλοί μαθητές σε θεωρητικά μαθήματα όπως γλώσσα, ιστορία, δεν έβαζαν καθόλου τόνους στις λέξεις.
Ναι, πολλοί μαθητές, επειδή τους κουράζει και το μονοτονικό, επέλεξαν το ατονικό. Άλλοι κόβουν και τις λέξεις. Επειδή λοιπόν οι «προοδευτικές» μας κυβερνήσεις έχουν σημαία «πρώτα ο μαθητής», ας καταργήσουν και το μονοτονικό για να μην ζορίζονται οι μαθητές. Κι αφήστε τον αρχαίο μας σοφό Σωκράτη που έλεγε : «η σοφία αποκτιέται με το ζόρισμα».
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος