Ελλαδα

​Η μπλε ποδιά και οι καρυάτιδες

6 Feb 2019

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1982, όταν καταργήθηκε με νόμο η μπλε σχολική ποδιά με τον άσπρο γιακά, κάποιες φορές δαντελένιο και κολλαρισμένο, πλεγμένο με ολόλευκο νήμα, με βελονάκι, από τα χέρια των μαμάδων ή γιαγιάδων.

Η κατάργησή της δια νόμου, έγινε, μετά από πολλές δεκαετίες, με υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Λευτέρη Βερυβάκη, στα πλαίσια απόδειξης της ελευθερίας ανάπτυξης της προσωπικότητας των μαθητριών, στο όνομα του εκδημοκρατισμού και πλουραλισμού.

Παρόλο που ποδιά έπρεπε να φορούν και τα αγόρια, ουσιαστικά, την σχολική μπλε ποδιά την φορούσαν μόνο τα κορίτσια και μάλιστα υπήρχε και «μόδα» σε αυτή.

Δεν ήταν λίγοι οι μόδιστροι, που κάθε χρόνο, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, φιγουράριζαν τις δημιουργίες τους με τις σχολικές ποδιές, που διαφημίζονταν από τα τότε πολυκαταστήματα για την αντοχή τους στο χρώμα και κυρίως για τα «μοντέρνα» πατρόν τους. 
Έτσι εμφανής ήταν η διαφορά στις μαθήτριες που είχαν τα χρήματα να τις αγοράσουν, από εκείνες που αγόραζαν απλά, ποδιές χωρίς «ονοματεπώνυμο» σχεδιαστών μόδας! 

Γεγονός πάντως είναι, ότι η ομοιομορφία όσο αφορά το χρώμα της ποδιάς – άσχετα αν ήταν ακριβές ή φτηνές – υπήρχε. 
Οι μεν προοδευτικοί συμφωνώντας με την κατάργησή της, παραλλήλιζαν αυτή ακριβώς την ομοιομορφία του ντυσίματος των μαθητριών στο σχολείο, με εκείνη των στρατοπέδων, υποστηρίζοντας ότι αυτό το γεγονός, καταπίεζε τις μαθήτριες και μπόδιζε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Από την άλλη, οι παραδοσιακοί, υποστήριζαν ότι η κατάργηση της ποδιάς, σήμαινε το τέλος μιας αθώας εποχής στα σχολεία.
Κάποιες μαθήτριες, συνέχισαν να φοράνε την σχολική τους ποδιά και μετά την κατάργησή της. Χρόνο με τον χρόνο όμως, όλο και λιγότερες μαθήτριες έπαψαν να φοράνε ποδιά και τελικά «εξαφανίστηκε» από τα σχολεία το 1984. 

Η συζήτηση για την κατάργηση της ποδιάς – πριν καταργηθεί την δεκαετία του ΄80, όταν η Ελλάδα άρχισε να διαπνέεται με την ιδέα της προοδευτικότητας και της αλλαγής –  είχε ξεκινήσει ήδη από το 1964, όταν είχε καταργηθεί βάσει νόμου το μαθητικό πηλίκιο που φορούσαν τα αγόρια.

Σήμερα, στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, υπάρχουν σε κάποιες ντουλάπες, από κάποιες – γυναίκες σήμερα, μαθήτριες κάποτε – ακόμη φυλαγμένες και καλοσιδερωμένες, οι μπλε σχολικές τους ποδιές με το άσπρο γιακαδάκι ραμμένο πάνω τους, λίγο ίσως κιτρινισμένο το γιακαδάκι από το πέρασμα των χρόνων, αλλά πάντα αγαπημένο ως ρούχο, γιατί «μέσα» του, κρύβονται τα μαθητικά χρόνια και όλη η μαθητική ανέμελη ζωή. 

Δήμος Πύλης: Σφοδρή aντιπαράθεση με το ΑΠΘ για το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Δήμος Πύλης: Σφοδρή aντιπαράθεση με το ΑΠΘ για το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Κατηγορίες για παρακώλυση λειτουργίας, εγκατάλειψη της περιοχής και υπονόμευση της τοπικής ανάπτυξης …
Πολύτιμη νίκη για τις γυναίκες του ΑΟΤ 1-0 επί της Καστοριάς

Πολύτιμη νίκη για τις γυναίκες του ΑΟΤ 1-0 επί της Καστοριάς

Νίκη με το «φτωχό» σκορ 1-0 αλλά «πλούσιο» αποτέλεσμα πέτυχαν οι γυναίκες του Α.Ο Τρίκαλα στη χθεσινή αναμέτρησή τους …
Κόλλησε ο Πιερικός 1-1 στον Ολυμπιακό Βόλου

Κόλλησε ο Πιερικός 1-1 στον Ολυμπιακό Βόλου

Με τον καλύτερο τρόπο εκμεταλλεύτηκε την ανατροπή -νίκη της η Αναγέννηση Καρδίτσας επί της Κοζάνης με 4-1, αφού ο Πιερικός …
Στην εκπομπή “Τα εν Δήμω” της ΕΡΤ τα Τρίκαλα και ο Μύλος των Ξωτικών

Στην εκπομπή “Τα εν Δήμω” της ΕΡΤ τα Τρίκαλα και ο Μύλος των Ξωτικών

Σε κατ’ εξοχήν εκπομπή της αυτοδιοίκησης με έμφαση στην περιφέρεια, δεκάλεπτη ήταν η προβολή του Μύλου των Ξωτικών …