Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Η ομάδα διαμεσολάβησης του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με το 2ο Λύκειο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

Στο σχολείο μας  εφαρμόζεται εδώ και τρία  (3) χρόνια ένα νέο πρόγραμμα με σκοπό την ειρηνική και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών/συγκρούσεων, που πολλές φορές δημιουργούν εμπόδια στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία. Έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε μία ομάδα που ονομάζεται «ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ», η οποία έχει ως βασικό σκοπό να  προάγει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ όλων των μαθητών, καλλιεργώντας κλίμα ασφάλειας στο σχολείο. Θέλουμε και επιθυμούμε όλοι οι μαθητές να αισθάνονται ασφαλείς στο σχολείο και να γνωρίζουν ότι  υπάρχουν κάποιοι συμμαθητές τους που μπορούν  αρχικά να ακούσουν το πρόβλημα τους και αν είναι αναγκαίο να βοηθήσουν.

Μερικοί μαθητές  από την ομάδα αυτή είναι δυνατό να λειτουργήσουν και ως διαμεσολαβητές εφαρμόζοντας τη διαδικασία της διαμεσολάβησης  για την επίλυση διαφορών ή συγκρούσεων με εποικοδομητικό τρόπο. 

 Τα περιστατικά που συνήθως παραπέμπονται στη διαμεσολάβηση   είναι διαφορές / συγκρούσεις μεταξύ μαθητών ή μεταξύ μαθητών και καθηγητών μόνο  αν οι εμπλεκόμενοι το επιθυμούν και δεσμεύονται να ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες και τη διαδικασία διαμεσολάβησης.  Σε περίπτωση που η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία, τότε δεν επιβάλλονται άλλα παιδαγωγικά μέτρα.  ΔΕΝ παραπέμπονται σε διαμεσολάβηση σοβαρά περιστατικά βίας και παραβατικότητας τα οποία πρέπει να εξεταστούν από τη Διεύθυνση, το Πειθαρχικό Συμβούλιο ή τον Καθηγητικό Σύλλογο. 

Την ευθύνη του προγράμματος έχει η Συντονιστική Ομάδα Διαμεσολάβησης (ΣΟΔ) η οποία αποτελείται  από μαθητές-διαμεσολαβητές  και τις δύο υπεύθυνες του προγράμματος καθηγήτριες, την κ. Δήμητρα Βαργιάμη και την κ. Βαΐα Μέλλιου. Η ΣΟΔ καθορίζει τον τόπο των συναντήσεων διαμεσολάβησης, συντονίζει τις δράσεις και εποπτεύει τη διαδικασία.  Επίσης αξιολογεί το πρόγραμμα και συνεργάζεται με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας. Μια από τις προτεινόμενες δράσεις είναι και η  διάδραση με άλλα σχολεία που εφαρμόζουν το αντίστοιχο πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό στις 15/03/19 πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη στο 2ο Λύκειο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, όπου οι  συνοδοί καθηγητές μας κ.  Δήμητρα Βαργιάμη, κ. Βαΐα Μέλλιου, κ. Μαρία Ρούσσα και οι μαθητές του προγράμματος είχαν την ευκαιρία  μέσα από βιωματικές-επικοινωνιακές δράσεις να γνωριστούν και να ανταλλάξουναπόψεις.

Επισκεφθήκαμε αρχικά το σχολείο,  όπου μας υποδέχτηκαν η Διευθύντρια, οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος και μαθητές -τριες. Στον υπέροχο αύλειο χώρο του σχολείου πραγματοποιήσαμε τις δράσεις που οι εκπαιδευτικοί είχαν εκ των προτέρων προγραμματίσει και στη συνέχεια στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείουπαρουσιάστηκε το πρόγραμμα, οι δράσεις μας και ακολούθησε συζήτηση.

Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε είναι ποικίλες. Αρχικά δημιουργήσαμε στενούς δεσμούς με τους μαθητές του σχολείου, πραγματοποιήσαμε διάφορες δράσεις που σκοπό είχαν την προσωπική εξέλιξη του καθενός στον τομέα της διαμεσολάβησης, την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της αυτογνωσίας και της επικοινωνίας. Η δράση τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές του συγκεκριμένου Λυκείου επιτεύχθηκε μέσα σε ένα φιλόξενο και ευπρόσδεκτο περιβάλλον όπου κυριαρχούσε το ενδιαφέρον για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη διαχείριση κάθε προβλήματος που θα ήταν πιθανό να προκύψει στον χώρο του σχολειού. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι ότι διαπιστώσαμε  πως το πρόγραμμα της διαμεσολάβησης θα ήταν αναγκαίο να γίνει  ευρέως αποδεκτό από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της Ελλάδος όπως ήδη συμβαίνει και στο εξωτερικό με  αποτέλεσμα να περιοριστούν τα κρούσματα βίας,εγκληματικότητας και ρατσισμού τα οποία είναι σε έξαρση τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας, με την ταυτόχρονη εγκαθίδρυση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο οποίο  τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές θα συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους, απαλλαγμένοι από ρατσιστικές αντιλήψεις και επίκριση του διαφορετικού.

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
3ου ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή