Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Κώστας Σαμαράς: Το καλωσόρισμα στην κοινωνία από τα Τρίκαλα

Απολύτως πετυχημένη, μα πάνω απ΄όλα βαθιά ουσιαστική – ένα στοιχείο που δεν συναντιέται εύκολα στις  παρουσιάσεις βιβλίων  –  ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σαμαρά,  «Καταζητείται», χθες βράδυ  στο Art Café Σουίτα. 

Τα παραπάνω τεκμηριώνονται, αφενός από το γεγονός της πολύ μεγάλης προσέλευσης, αφετέρου, από τις εντυπωσιακές,  κατ΄ουσίαν παρουσιάσεις των ομιλητών. 

Το βιβλίο παρουσίασαν οι κ.κ. Μιχάλης Ταμήλος (πρώην δήμαρχος Τρικκαίων και πρώην βουλευτής), Πάνος Σόμπολος (δημοσιογράφος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα «κατορθώματα» του «Πεταλούδα») και ο Δημήτρης Σαμαρτζής (δικηγόρος).   Και οι τρεις,  φίλοι του Κώστα Σαμαρά, οι οποίοι – όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο trikalanews.gr – τον στήριξαν με  διαφορετικό τρόπο ο καθένας,  στα δύσκολα χρόνια. 

Δόθηκαν τόσο πολλά μαζεμένα στοιχεία για την έννοια της Ελευθερίας, της σχετικότητάς της, την σύνδεσή της  με την πνευματικότητα και την καλλιέργεια του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου, τελικά της ίδιας της ανθρώπινης ψυχής  –  που άνετα θα μπορούσε η παρουσίαση να χαρακτηριστεί  και ως μια μικρή «διατριβή περί Ελευθερίας και Φυλακής»… από ένα δημοσιογράφο, ένα δικηγόρο και έναν πολιτικό!  Άνετα, όσα ελέχθησαν, θα μπορούσαν να ειπωθούν  σε ένα Πανεπιστημιακό αμφιθέατρο μπροστά σε φοιτητές, της Νομικής  και Πολιτικής  Επιστήμης, αλλά και των Σχολών Ψυχολογίας!

Το κοινό, μετά το τέλος των παρουσιάσεων, τοποθετήθηκε, με γνώμονα πολιτικών ιδεολογιών, πάνω στην έννοια της Ελευθερίας και του Σωφρονιστικού Συστήματος και ο κ. Μ. Ταμήλος  χρειάστηκε να ξανατοποθετηθεί, όπως και ο κ. Π. Σόμπολος. Κάτι που δεν χρειάστηκε να κάνει ο κ. Δ. Σαμαρτζής καθώς εκείνος, εκτός από την τοποθέτησή του επί του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτήρισε ως «γρανάζι για να λειτουργεί το σύστημα και να ανακυκλώνει την παρανομία» – έκανε μια τοποθέτηση που δεν επιδέχονταν κανενός είδους  διάψευση! 

Αναφερόμενος στην έννοια της Ελευθερίας, μίλησε με το «στόμα» του συγγραφέα, μέσα από κομβικά σημεία αξιολογικών επιλογών που είχε κάνει ο ίδιος ως δικηγόρος, στο βιβλίο, το οποίο όπως είπε, διάβασε εξ ολοκλήρου στις αίθουσες των δικαστηρίων. Σημείο πρώτο: «Όταν έχεις φτερά πρέπει να πετάς και όχι να σέρνεσαι στη γη σα σκουλήκι κι αν χρειαστεί να συμβεί αυτό, είναι γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς ότι και η γη είναι ένα στοιχείο της φύσης»  δεύτερο: «Η Ελευθερία είναι έννοια σχετική» και τρίτο «Προσπαθώ να βρω την ψυχή μου που είναι πάντα η Ιθάκη μου». 

 Κοινή συνιστώσα  των ομιλητών, ήταν,  ότι πρόκειται για ένα βιβλίο υψηλού επιπέδου γραφής και πνευματικότητας, γραμμένο από έναν διανοούμενο  μέσα στη φυλακή, ένα αστυνομικό πόνημα με μεγάλη ζωντάνια και σασπένς, χαρακτηριστικά που του δίνονται από το γεγονός,  ότι όσα γράφει, έχουν βιωθεί και δεν είναι αποκύημα της φαντασίας όπως σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.  

«Το διαβάζεις και είναι σαν να κρύβεσαι μέσα σε πατάρια και σαν να πηδάς από βεράντες» σημείωσε ο κ.  Μ. Ταμήλος. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία των «ριζών» στη ζωή ενός ανθρώπου για να μην πέσει στην παρανομία, με  όπου «ρίζες», τη μόνιμη κατοικία σε ένα τόπο και τη μόρφωση από ένα ουσιαστικό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Στοιχεία που σύμφωνα με όσα επέλεξε να εισηγηθεί ο πρώην βουλευτής, έλειψαν από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Κώστα Σαμαρά, αφού οι  σπουδές στο ΤΕΙ, δεν στάθηκαν ικανές να τον κρατήσουν εκτός παρανομίας, λόγω της επιφανειακότητας, εν γένει της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.  

Τέλος, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με έναν άλλο Κώστα Σαμαρά, όταν είδε μια έκθεση ζωγραφικής του, μέσα στις φυλακές «Εκεί, θαύμασα για πρώτη φορά το ταλέντο του και πέρα από τον «Πεταλούδα» είδα έναν αξιόλογο ζωγράφο και καλλιτέχνη» είπε. Ο κ. Π. Σόμπολος, αναφέρθηκε επίσης στον συναισθηματικό κόσμο του συγγραφέα, λέγοντας ότι στο βιβλίο: «δεν ξέχασε  δίπλα στις ληστείες και αποδράσεις, να σημειώσει ονομαστικά, τις  γυναίκες  της ζωής του, που αγάπησε και τον αγάπησαν, μέχρι να φτάσει στην αγαπημένη του σύζυγο  Όλγα που τον βοήθησε, τον στήριξε και του στάθηκε να γυρίσει σελίδα στη ζωή του και για αυτό της αφιέρωσε αυτό το βιβλίο».  Ο κ. Σόμπολος επίσης, τόνισε ότι ποτέ ο Κ. Σαμαράς δεν σκότωσε, δεν ανακατεύτηκε με ναρκωτικά και δεν έκανε αρχαιοκαπηλία. Με την τελευταία του φράση, να κάνει τον ίδιο τον Κώστα Σαμαρά να παρέμβει, λέγοντας: «Αν είχαμε όλα τα αρχαία που μας έχουν κλέψει στα Μουσεία της Ελλάδας, τότε ίσως δεν θα χρειάζονταν να δουλεύουν οι Έλληνες»! 

Τέλος, ο ίδιος ο συγγραφέας, δηλώνοντας πρώτη φορά «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του – καθώς στις προηγούμενες ήταν στην φυλακή –  σημείωσε μεταξύ άλλων, στον πρόλογό του, ότι  κατά την διάρκεια της παρουσίασης το κοινό θα είχε την ευκαιρία σε γιγαντοοθόνη να  βλέπει έργα του, ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και αποσπάσματα από ταινίες που επηρέασαν τον τρόπο δράσης του στην παρανομία. Τόνισε την συμβολή του αδελφού του στην παρουσίαση με το μουσικό σχήμα «Σπύρος Σαμαράς και Φίλοι» που έπαιξε μουσική ανάμεσα στις τοποθετήσεις,  ενώ στον επίλογό του, υπογράμμισε: «Βγαίνοντας στην κοινωνία, αν δεν έχεις οικογένεια, από πού να κρατηθείς;»

Τέλος, να αναφέρουμε ότι για το βιβλίο «Καταζητείται» του Κώστα Σαμαρά, έχουν δείξει ενδιαφέρον να το κάνουν ταινία, σημαντικοί Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί, του έχουν προταθεί τέσσερα συμβόλαια, με το τελευταίο να βρίσκεται σε εκκρεμότητα… όπως και η ταινία! Τα υπόλοιπα στην Μεγάλη Οθόνη, δηλαδή!

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή