Όπως φαίνονται τώρα τα πράγματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να πάρει στα χέρια του, εφόσον επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, μία, δύο, ίσως και τρεις «βόμβες», που δεν θα είναι ιδιαιτέρως βραδυφλεγείς. Και από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζυγίσει πολύ το πότε θα κάνει εκλογές, εκτιμώντας το αν και πότε μπορεί να σκάσουν οι βόμβες.
Οι τράπεζες έχει φανεί τις τελευταίες ημέρες ότι θα είναι μία «καυτή πατάτα» τους επόμενους μήνες. Το δυσμενές διεθνές οικονομικό κλίμα και η κούραση των επενδυτών με το ελληνικό στόρι έχουν δημιουργήσει αρνητικό περιβάλλον. Καταστροφικά σενάρια τύπου bail in αποκλείονται παντελώς από τους πιο αρμόδιους αξιωματούχους στην Ευρώπη. Το αν και πώς θα βρεθούν, όμως, χρήματα για μια ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι καθόλου σαφές και βέβαιο. Κάποιος θα χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη δημιουργία «κακής τράπεζας», για πιθανές συγχωνεύσεις και βίαιες μειώσεις κόστους. Ποιος θα είναι ο τυχερός; Αγνωστο.
Δεύτερη «καυτή πατάτα» θα είναι το θέμα της ασφάλειας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και η εκτίμηση είναι ότι θα χειροτερέψει όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και έπειτα από μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ο νόμος Παρασκευόπουλου, η εσκεμμένη αδράνεια της κυβέρνησης, το απόλυτο μπάχαλο μέσα στις φυλακές, η ανεξέλεγκτη κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η κυνική «πιάτσα» προβλέπει ότι από τους μπαχαλάκηδες μέχρι τους πιο σκληρούς οπαδούς της βίας «θα τα δώσουν όλα» με μία νέα κυβέρνηση προκειμένου να την αποσταθεροποιήσουν γρήγορα. Αυτό το ζήτημα δεν έχει απλές, «επιχειρησιακές» λύσεις, γιατί αυτές από μόνες τους μπορούν να ρίξουν παραπάνω λάδι από όσο αντέχει η ελληνική κοινωνία σε μια φωτιά που δεν σταμάτησε ποτέ να καίει.
Τελευταία «βόμβα» που μπορεί να «προσφέρει», αν το επιλέξει ο κ. Τσίπρας, στον κ. Μητσοτάκη είναι το θέμα των Σκοπίων. Αν το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ή βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία επικύρωσης από τους γείτονες, η επίλυσή του δεν θα είναι εύκολη. Η πίεση από το εξωτερικό θα είναι μεγάλη. Η φόρμουλα κάποιων αλλαγών στη συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεκτή, δεν θα είναι ένας περίπατος στο πάρκο, καθώς το κλίμα στην ΠΓΔΜ έχει γίνει πολύ τοξικό.
«Βόμβες» υπάρχουν και άλλες, όπως π.χ. η ΔΕΗ, αλλά δεν χρειάζεται να ενισχύσουμε το σασπένς. Και όπως έχουμε ξαναπεί, η δουλειά του πρωθυπουργού σε αυτόν τον τόπο δεν είναι η πιο εύκολη, δεν έρχεται με κανενός είδους «ασφάλεια», τελευταία ούτε καν με αξιοσημείωτη σύνταξη.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr