Σε σημαντικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα προχωρά το Υπουργείο Δικαιοσύνης με σχέδιό του, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Εκατοντάδες κακουργήματα μειώνονται σε πλημμελήματα, θα υπάρξουν δραστικές μειώσεις ποινών, ενώ θα προστεθούν νέες διατάξεις, με σκοπό να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή δεδομένα. Δύο παραδείγματα:
– Το κακούργημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (272ΠΚ), που αυτή τη στιγμή τιμωρείται με κάθειρξη έως 20 έτη, πλέον θα κουβαλά ποινή φυλάκισης έως τρία έτη. Μάλιστα, σε άλλη παράγραφο αναφέρεται ότι «ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».
– το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας (370Α ΠΚ) που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, θα γίνει πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια.
Άλλες τροποποιήσεις που προωθούνται, είναι:
– Για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση (299 ΠΚ) «σπάει» η ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή και πλέον το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
– Καταργείται η αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ορίζεται η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων, δηλαδή «αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου αξιώματος που κατέχει, εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του».
– Καταργείται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που αν και σήμερα είναι ουσιαστικά ανενεργός, προβλέπει φυλάκιση μέχρι ενός έτους.