Ελλάδα

​Μελέτη: Το κοινωνικό φαινόμενο της υπογεννητικότητας

12 Nov 2018

   Η Ελλάδα είναι σε μία ακόμη λίστα όπου εκφράζεται το γεγονός της υπογεννητικότητας και τη αδυναμία των χωρών να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον πληθυσμό τους. Όσον αφορά την ελληνική κοινωνία, η οικονομική κρίση και η απουσία ουσιωδών υποδομών οδηγούν στην ανεργία ή στην μερική απασχόληση οπότε και στα χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα των ζευγαριών να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πιέσεις, δυνατότητα η οποία αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την επιθυμία τεκνοποίησης. Έτσι, τα ποσοστά της υπογεννητικότητας αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια ενώ επίσης αύξηση παρατηρείται στον πληθυσμό των ηλικιωμένων καθιστώντας τη χώρα μας ‘’γερασμένη’’ όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς και παγιώνοντας ένα μοντέλο μη αναλογικό που ‘’χαλάει’’ τις απαραίτητες ισορροπίες που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

   Όπως αναφέρεται στη διεθνή επιστημονική μελέτη «Global Burden Disease»  η οποία παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση "Lancet", τα τελευταία 7 χρόνια η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που ο πληθυσμός τους σταθερά μειώνεται. Στην ίδια κατηγορία είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Γεωργία, η Ιαπωνία, η Κούβα αλλά και η Κύπρος που κρατάει δυστυχώς τα αρνητικά "σκήπτρα"  με γέννηση κατά μέσο όρο μόνο ενός παιδιού από κάθε γυναίκα!

   Η γεννητικότητα στον κόσμο εμφανίζει σταδιακή μείωση μετά το 1950. Ωστόσο, σε 104 χώρες η γεννητικότητα αυξάνει διαχρονικά με πρωταθλητή γεννήσεων την αφρικανική χώρα του Νίγηρα, όπου μια γυναίκα γεννάει κατά μέσο όρο 7 παιδιά. Ακολουθούν το Τσαντ (6,7), η Σομαλία (6,1), το Μάλι (6) και το Αφγανιστάν (6).

    Προσδόκιμο ζωής

   Όσον αφορά το μέσο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, μεταξύ του 1950 και του 2017 αυξήθηκε από τα 48,1 στα 70,5 χρόνια για τους άνδρες και από τα 52,9 στα 75,6 χρόνια για τις γυναίκες.

   Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες σχεδόν παντού στον κόσμο με το μεγαλύτερο προσδόκιμο υγιούς ζωής να κατέχουν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης (74,2 έτη), της Ιαπωνίας (73,1) και της Ισπανίας (72,1), ενώ το μικρότερο η Κεντρο-Αφρικανική Δημοκρατία  με μόλις 44,8 έτη ζωής.

   Η κατάσταση στην Ελλάδα

   Στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι 83,6 έτη για τις γυναίκες και 78,4 έτη για τους άνδρες.

   Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 197%, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάσθηκε, από 2,6 δισεκατομμύρια το 1950 σε 7,6 δισεκατομμύρια το 2017. Η μέση ετήσια αύξηση του πληθυσμού μεταξύ 2007-2017 ήταν 87,2 εκατομμύρια, έναντι αύξησης 81,5 εκατομμυρίων μεταξύ 1997-2007.

   Το 1950 οι ανεπτυγμένες χώρες υψηλού εισοδήματος αποτελούσαν το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 2017 μόνο το 14%. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό πέρυσι ήταν η Κίνα (1,41 δισεκατομμύρια), η Ινδία (1,38 δισεκατομμύρια) και οι ΗΠΑ (324,84 εκατομμύρια).

admins
Author: admins

AirCanteen

Γίνε μέλος της κορυφαίας εταιρείας εστίασης!

Γίνε μέλος της κορυφαίας εταιρείας εστίασης!

Η AirCanteen, μια από τις ηγέτιδες εταιρείες εστίασης, αναζητά Πωλητές, Barista, Αποθηκάριους & Υπεύθυνους Καταστήματος για τα καταστήματά μας στα …


Χριστός Ανέστη στα Τρίκαλα – Τσούγκρισμα κόκκινων αυγών και πασχαλινό τραπέζι

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα από το TrikalaNews.gr

Το TrikalaNews.gr εύχεται σε όλους τους αναγνώστες καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση. Με υγεία, αγάπη και ελπίδα για όσα αξίζουν …
Η Φρειδερίκη Παπαστεργίου κηδεύεται το Μεγάλο Σάββατο στις Καρυές Τρικάλων

Η Φρειδερίκη Παπαστεργίου κηδεύεται το Μεγάλο Σάββατο στις Καρυές Τρικάλων

Η Φρειδερίκη Παπαστεργίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Η κηδεία της θα τελεστεί το Μεγάλο Σάββατο 19 …
Πιστοί με αναμμένες λαμπάδες στην Ανάσταση στα Τρίκαλα

Πλήθος πιστών στις εκκλησίες των Τρικάλων για την Ανάσταση

Σε κλίμα συγκίνησης και πίστης τελέστηκε η Ανάσταση στα Τρίκαλα. Πλήθος κόσμου γέμισε τους ναούς για το «Δεύτε λάβετε φως» …
52χρονος Νίκος Βελώνης

Θλίψη στην Τσαριτσάνη – 52χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από σκάλα στο σπίτι του

Θλίψη στην Τσαριτσάνη για τον θάνατο 52χρονου που επέστρεψε από τη Βουλγαρία για τις γιορτές. Έπεσε από τη σκάλα του …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.