Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου στην Πορταριά

Το Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Αυγούστου στην Πορταριά θα ηχήσουν παραδοσιακοί ρυθμοί, το κλαρίνο το λαούτο και το νταούλι θα συνοδέψουν την αγάπη των χορευτών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Το Ορμίνιο» και των κατοίκων της Πορταριάς, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την 44η Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου.

Η Ιστορία του Πηλιορείτικου Γάμου χάνεται στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν μια ομάδα φίλων και μελών του Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα γεγονός-δρώμενο με χαρακτήρα σχέσης μεταξύ των χωριανών των παραθεριστών και επισκεπτών εκείνης της εποχής, που να γίνεται κάθε χρόνο με ένα αντάμωμα, με ένα πανηγύρι.

Επιλέχθηκε λοιπόν ένα κορυφαίο κοινωνικό γεγονός της μικρής αγροτικής κοινωνίας του χωριού, ο γάμος και επινοήθηκε η αναβίωση των εθίμων του παλιού Πηλιορείτικου Γάμου, με πρώτη αναβίωση το 1965. Η Αναβίωση σταμάτησε για λίγα χρόνια στη διάρκεια της δικτακτορίας και επανήλθε πάλι το 1975.

Από τότε και με λίγες εξαιρέσεις συνεχίζει την πορεία της στο χρόνο με τη βοήθεια των χορευτών του Ορμινίου και των κατοίκων της Πορταριάς.

Εμείς στο Ορμίνιο, θέλουμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας να την βάλουμε στη ζωή μας, να ποτίσει την ψυχή μας και να γίνει τροφή για τις επόμενες γενιές. Με αυτή τη σκέψη οδηγό μας, βγάζουμε τα προικιά από τα σκονισμένα μπαούλα, στολίζουμε τα άλογά μας, φρεσκάρουμε τις παραδοσιακές μας φορεσιές, ζυμώνουμε το ψωμί του γάμου, ετοιμάζουμε τον μπακλαβά μας για τα κεράσματα του γάμου και σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε το μυαλό και την ψυχή σε άλλες εποχές.
 
Το Σάββατο 26 Αυγούστου στις 8:30 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς θα ξεκινήσει η Αναβίωση των Εθίμων. Ξεκινάμε με τα Αρραβωνιάσματα όπου και ο παππάς αλλά και ο συμβολαιογράφος έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Συνέχεια έχουν τα Αλευρώματα, έθιμο κατά το οποίο ο γαμπρός με τα Μπρατίμια πήγαιναν στο σπίτι της νύφης και ανάπιαναν το προζύμι από το οποίο θα γίνει η κουλούρα του γάμου, βέβαια το αλεύρι δεν έπεφτε από το κόσκινο αν δεν ασημώνονταν. Στο τέλος με το ίδιο αλεύρι άσπριζαν τον γαμπρό και την νύφη για να ασπρίσουν και να γεράσουν.

Την Κυριακή 27 Αυγούστου στις 10:30 το πρωί, τα μπρατίμια μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ξεκινάνε με τα άλογά τους τα καλέσματα, τραγουδώντας και χορεύοντας, κρατώντας καραφάκια με τσίπουρο και μπακλαβά, κερνούν τον κόσμο και τον καλούν στον γάμο.

Στις 11:00 ξεκινάει η Μεταφορά της Προίκας. Οι Κερατζήδες (αγωγιάτες) με τα άλογα στολισμένα και τα όργανα θα μεταφέρουν την προίκα στα γραφικά καλντερίμια του χωριού με κατάληξη στην κεντρική πλατεία όπου θα γίνει το κόψιμο του νυφικού. Το νυφικό δεν ήταν άσπρο, όπως το σημερινό, ήταν η ίδια η Πηλιορείτικη φορεσιά (Φούστα, Τραχηλιά, Κοντογούνι, Ζώνη, Μαφέσι).

Το απόγευμα της Κυριακής στις 7:30 το απόγευμα συνεχίζεται η αναβίωση του Γάμου με το ξύρισμα του γαμπρού, με απανωτές ντουφεκιές, οι τελετές κεράσματος του πρώτου μπράτιμου από την νύφη και η εντολή ότι άρχιζε ο γάμος, το ξεκίνημα της νύφης, η γαμήλια πομπή, η επιστροφή της νύφης και του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού από τα μπρατίμια, τα ταξίματα της νύφης, το γέμισμα της στάμνας με νερό από την κεντρική βρύση, το σπάσιμο της στάμνας, και τέλος το ψώνισμα του γαμπρού, για το νέο νοικοκυριό.  

Όλα τέλειωναν με τα π΄ στρόφια. Το πρώτο τραπέζι των νεόνυμφων στο σπίτι του γαμπρού.

Φέτος για πρώτη φορά, στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων και παραδόσεων, το Σάββατο μετά την αναβίωση των Πηλιορείτικων Εθίμων, προσκαλέσαμε το Σύλλογο ‘Θρακική Εστία Δράμας’, μέλη του οποίου θα μας παρουσιάσουν δρώμενο του Γάμου. Με αυτό τον τρόπο η παράδοση ταξιδεύει και κάτι που ταξιδεύει σίγουρα έχει συνέχεια! Οι άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση ανοίγουν την αγκαλιά τους, ενώνονται και γίνονται πιο δυνατοί!

Στην κεντρική πλατεία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα λειτουργεί έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων και θα προσφέρεται δωρεάν ντόπιο κρασί και τσίπουρο, με τους ανάλογους μεζέδες, γιατί σε ένα γάμο όλοι οι καλεσμένοι πρέπει να κερνιούνται. Μετά το τέλος των εθίμων και το Σάββατο και την Κυριακή θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι.

Την Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου που με μεράκι επιμελούνται τα Μέλη του Ορμινίου με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου μας Κωνσταντίνου Μούτου, θα συνοδεύσει η υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα με τους Κερασιώτη Νίκο (κλαρίνο), Μαρίνα Μπαρούτα (τραγούδι), Μούτο Κωνσταντίνο (λαούτο), Αντώνη Βούλγαρη (λαούτο) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά).

Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας www.orminioportaria.gr και στο facebook Πηλιορείτικος Γάμος στην Πορταριά για περισσότερες πληροφορίες.

Το μαγικό βουνό των Κενταύρων και η αρχόντισσα Πορταριά σας περιμένει στην 44η Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου στις 26 και 27 Αυγούστου.

Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πορταριάς «Το Ορμίνιο»

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή