Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αναστάσιος Βόπης: Δημόσια Υγεία και Αστυνομία

Πολλοί αστυνομικοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορους βλαπτικούς παράγοντες που σχετίζονται με το αντικείμενο, τις συνθήκες και τον τόπο της εργασίας τους, θέτοντας έτσι τους εαυτούς τους σε σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία τους.

Στόχος της Δημόσιας Υγείας είναι η υποστήριξη των συστημάτων που αφορούν την επιδημιολογική επιτήρηση, την πρόληψη, το διαγνωστικό έλεγχο αλλά και τη θεραπεία και φροντίδα των ανθρώπων. Η διάγνωση και η θεραπεία των ανθρώπων που ασθενούν πέρα από τη σημασία που έχει για την ατομική υγεία, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμποδίζοντας την περαιτέρω μετάδοση των λοιμώξεων-νοσημάτων.

Παραδείγματα:

•Αστυνομικοί που απασχολούνται σε υπηρεσίες μετανάστευσης, κινδυνεύουν άμεσα να κολλήσουν διάφορες ασθένειες όπως ελονοσία, φυματίωση, ψώρα, τυφοειδή πυρετό, ηπατίτιδα.

Νοσήματα τα οποία φέρουν μαζί τους οι μετανάστες από τις χώρες προέλευσής τους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε αστυνομικούς αστυνομικών τμημάτων όπου στα κρατητήρια κρατούνται παράνομοι μετανάστες. Για τον λόγο αυτό σε όλους τους ανωτέρω χώρους, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες δημόσιας υγιεινής και για τους αστυνομικούς και για τους κρατουμένους.

•Αστυνομικοί που απασχολούνται σε υπηρεσίες τροχαίας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικών και καρδιακών νοσημάτων, αφού για να σφυρίξουν με τη σφυρίχτρα παίρνουν βαθιές εισπνοές, εισπνέοντας έτσι μεγάλες ποσότητες μικροσωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται όσο γίνεται η χρήση της σφυρίχτρας και η ρύθμιση της κυκλοφορίας να γίνεται περισσότερο με τα χέρια.

•Αστυνομικοί που απασχολούνται σε γραφεία και είναι πολλές ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπορεί να παρουσιάσουν διάφορες κεφαλαλγίες, ιλίγγους, αίσθημα κοπώσεως και αδιαθεσία. Αυτά αποδίδονται κυρίως σε επιδράσεις διάφορων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος όπως οι συνθήκες φωτισμού και εξαερισμού.

Για τον λόγο αυτό τα άτομα αυτά, θα πρέπει να διορθώσουν τη θέση της οθόνης του υπολογιστή και της καρέκλας τους, να περπατούν συχνά για να ξεμουδιάσουν και να κουνούν συχνά τα χέρια τους.

•Αστυνομικοί που απασχολούνται συστηματικά σε βραδινές βάρδιες πάσης φύσεως, υποφέρουν συχνά από γαστρεντερικά προβλήματα λόγω του ασταθούς ωραρίου φαγητού, διαταραχές του ύπνου αλλά και κατάθλιψη.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κοιμούνται καλά κατά την διάρκεια της ημέρας και να προσπαθούν να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερο την ημέρα και όχι την νύχτα.

•Αστυνομικοί που απασχολούνται σε μηχανοκίνητες ομάδες αστυνόμευσης, παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα μυοσκελετικών ενοχλήσεων. Αυτό οφείλεται στην λανθασμένη στάση του σώματος επάνω στην μηχανή για αρκετές ώρες.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίζουν να κάνουν συχνά διαλείμματα κάτω από την μηχανή, όταν βεβαίως το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

•Αστυνομικοί που απασχολούνται σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες, ιδιαιτέρα στο κέντρο των Αθηνών, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με άτομα όπως (χρήστες, μετανάστες, ιερόδουλες), οι οποίοι πολλοί από αυτούς φέρουν πολλά νοσήματα επάνω τους υψηλής μεταδοτικότητας όπως AIDS κα.

Για τον λόγο αυτό πάντα θα πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε γάντια για την διενέργεια τυχόν ελέγχων των ατόμων αυτών, αλλά και αντισηπτικό υγρό για τον καθαρισμό των χεριών τους.

Σε όλα τα παραπάνω για το κάθε ένα ξεχωριστά εάν προσθέσουμε το στρες, τις αντίξοες συχνά συνθήκες εργασίας του αστυνομικού, αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακατέχει, μπορεί να μας οδηγήσουν στην επαγγελματική εξουθένωση.

Βόπης Αναστάσιος
Αστυνομικός – Ψυχολόγος
Μεταπτυχιακός Φοιτητής στην Δημόσια Υγεία

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή