Ελλάδα

Άνδρες με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο αντιμετωπίζουν νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου νωρίτερα από τις γυναίκες

27 Nov 2024

Οι άνδρες με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, αντιμετωπίζουν έκπτωση της υγείας του εγκεφάλου μια δεκαετία νωρίτερα, αλλά και πιο έντονα, από ό,τι οι γυναίκες με τους ίδιους παράγοντες. Αυτό διαπιστώνει μακροχρόνια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry».

Οι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν πότε εμφανίζονται τα προβλήματα αυτά στα δύο φύλα και πότε θα μπορούσε να είναι η καλύτερη στιγμή για να παρέμβει κανείς με κατάλληλη θεραπεία για να αποτρέψει τον νευροεκφυλισμό.

Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για 34.425 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Η ηλικία τους ήταν 45-82 έτη και όλοι είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο και την κοιλιά.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους και σπλαχνικού λιπώδους ιστού σχετίζονταν με χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας του εγκεφάλου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, η επίδραση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της παχυσαρκίας στον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου εμφανίστηκε μια δεκαετία νωρίτερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, ενώ και οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Οι άνδρες ήταν πιο επιρρεπείς στις βλαβερές επιδράσεις μεταξύ των ηλικιών 55-74 ετών, ενώ οι γυναίκες στις ηλικίες 65-74 ετών.

Αντίθετα, χαμηλότερος κίνδυνος υπήρχε στις νεότερες ηλικίες (κάτω των 55 ετών) και στις μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 75 ετών), αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρχαν σχετικά λίγοι συμμετέχοντες οποιουδήποτε φύλου σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Οι επιζήμιες επιπτώσεις ήταν εξίσου εμφανείς σε όσους έφεραν ή όχι το γονίδιο υψηλού κινδύνου για Αλτσχάιμερ APOE e4.

Οι πιο ευάλωτες περιοχές του εγκεφάλου ήταν οι κροταφικοί λοβοί, που βρίσκονται στον εγκεφαλικό φλοιό και εμπλέκονται στην επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών, στην οπτική αντίληψη, στη συναισθηματική επεξεργασία και στη μνήμη.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Επίσης, υπήρχαν περιορισμοί στην έρευνα, όπως ότι η UK Biobank δεν κατέγραφε συγκεκριμένους βιοδείκτες για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μ.Κουζινοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Trikalanews
Author: Trikalanews

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Χασιώτης – Τη Δευτέρα η κηδεία στις Καρυές Τρικάλων

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Χασιώτης – Τη Δευτέρα η κηδεία στις Καρυές Τρικάλων

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Χασιώτης. Δευτέρα 7 Ιουλίου η κηδεία του στον Ιερό Ναό …
Συναγερμός για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στη Θεσσαλία τη Δευτέρα 7 Ιουλίου – Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υπηρεσίες

Συναγερμός για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στη Θεσσαλία τη Δευτέρα 7 Ιουλίου – Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υπηρεσίες

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί σε αυξημένη προσοχή λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 – Σε ισχύ μέτρα …
 Μεγάλο «μπλόκο» στους δρόμους των Τρικάλων: Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 7 έως 12 Ιουλίου

 Μεγάλο «μπλόκο» στους δρόμους των Τρικάλων: Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 7 έως 12 Ιουλίου

Ο Δήμος Τρικκαίων ανακοινώνει αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ΟΤΕ, ΔΕΥΑΤ και έργων ανάπλασης σε κεντρικούς δρόμους …
Κώστας Σκρέκας: «Κανείς δεν θα ξεφύγει από την τσιμπίδα του νόμου» – Real News

Κώστας Σκρέκας: «Κανείς δεν θα ξεφύγει από την τσιμπίδα του νόμου» – Real News

Στη Real News ο Κώστας Σκρέκας ξεκαθαρίζει για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, τη μεταρρύθμιση στην ΑΑΔΕ, τις ευθύνες και τις φήμες …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.