Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης ανεύρυσμα υπάρχει πανικός, άγχος και μία αβεβαιότητα σε σχέση με τα όλα μπορεί να ξεστομίσει ο γιατρός μετά από τις εξετάσεις.
Το ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να αναπτυχθεί και να μεγαλώνει για πολλά χρόνια, χωρίς να δίνει συμπτώματα. Θεωρείται λοιπόν ένας αθόρυβος κίνδυνος, ο οποίος απειλεί την υγεία και αν δεν ελεγχθεί και διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.
Συγκεκριμένα το ανεύρυσμα είναι δυνατόν να μεγαλώσει μέσα στον εγκέφαλο τόσο πολύ που ανοίξει ή να πάθει ρήξη, οδηγώντας σε εσωτερική αιμορραγία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν και ξαφνικό θάνατο στο άτομο.
Σε περίπτωση που κάποιο μέλος του στενού οικογενειακού κύκλου είχε εμφανίσει ανεύρυσμα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό του, μήπως χρειάζεται προληπτικά να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις.
Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο για τα ανευρύσματα εκτός από το οικογενειακό ιστορικό που αναφέραμε, είναι άνθρωποι που καπνίζουν συστηματικά, έχουν υψηλή πίεση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη συγκέντρωση λιπώδους ιστού στα τοιχώματα των αρτηριών.
Επιπλέον η ηλικία είναι μία σημαντική παράμετρος για τον κίνδυνο των ανευρυσμάτων, με υψηλή συχνότητα στις γυναίκες μέχρι 60 ετών.
Πρόληψη για ανεύρυσμα
Παρόλο που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εκδηλώσουν ανεύρυσμα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πολιτικές προστασίας που είναι κοινές με την γενικότερη διατήρηση μιας καλής υγείας. Η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση της πίεσης σε σταθερά επίπεδα όπως επίσης η χοληστερόλη στο αίμα καθώς και η τακτική σωματική άσκηση είναι μερικά από τα στοιχειώδη μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς για την πρόληψη ασθενειών.
Σύμφωνα με έρευνες 1 στους 50 ανθρώπους έχει κάποιου τύπου ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να είναι πολύ μικρό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Μέγεθος και θέση του ανευρύσματος
Τα μεγάλα ανευρύσματα μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικό και οξύ πόνο γύρω από το μάτι και αιμωδίαση σε μία μεριά του προσώπου. Φαινομενικά είναι κάτι σαν εγκεφαλικό. Ο δυνατός πονοκέφαλος είναι παρών και δεν ανακουφίζεται εύκολα.
Του Δημήτρη Ρολόγη Αν. Καθηγητή Νευροχειρουργικής | Υπ. Ευρωβουλευτή ΚΙΝ.ΑΛ.