Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ανταποκρίθηκαν οι Τρικαλινοί στο κάλεσμα για δωρεάν εξετάσεις HIV, ηπατίτιδα και σύφιλη;

Η σημασία της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΟΔΥ

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε για πρώτη φορά η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος που είχε ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο λόγος για τους δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους του πληθυσμού για τον ιό HIV, για τις Ηπατίτιδες B και C και για τη Σύφιλη με έμφαση στις πανεπιστημιακές κοινότητες.

Η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ βρέθηκε στα Τρίκαλα χθες. Αρχικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στον χώρο του ΤΕΦΑΑ όπου φοιτητές και εργαζόμενοι εξετάστηκαν μέσα από μια απλή διαδικασία δωρεάν και φυσικά ανώνυμα και έπειτα, τις απογευματινές ώρες, η κινητή μονάδα στάθμευσε στην πλατεία του Δεσποτικού.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Trikalanews.gr τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Ευάγγελος Αποστόλου όσο και  ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιστημονικής Στήριξης και Ηλεκτρονικής Υγείας του ΕΟΔΥ, ιατρός κ. Λάζαρος Κωστόπουλος, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα «ταμπού» γύρω από τα εν λόγω νοσήματα εστιάζοντας στην επιστημονική διάστασή τους.

Η σημασία της πρωτοβουλίας που για πρώτη φορά αναλαμβάνεται στην περιοχή, είναι διττή. Από τη μία τα δεδομένα που θα προκύψουν θα βοηθήσουν σε μια συμπερασματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί όσον αφορά την μετάδοση των νόσων στην κοινότητα. Από την άλλη, αναδεικνύεται η απλοποίηση των διαγωνιστικών εξετάσεων στην εποχή μας, γεγονός που ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο για τον τακτικό έλεγχο του πληθυσμού. 

Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα υπάρξει και αντίστοιχη ανάρτηση μελέτης στον ΕΟΔΥ βασισμένη στα στατιστικά δεδομένα που θα προκύψουν.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή