ΠρωτοσέλιδαΥπολοιποι Δημοι

Αντιδράσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων

3 Oct 2024

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΕΠΑΜ προς τον Δήμαρχο Μετεώρων

Με έντονες ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή των Μετεώρων, ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας και Ανάδειξης Μετεώρων (ΣΕΠΑΜ) απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Μετεώρων, κ. Αβραμόπουλο.

Στην επιστολή, οι εκπρόσωποι του συλλόγου εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στη χωροθέτηση του έργου και καλούν τον δήμο να εκφράσει αρνητική γνωμοδότηση, ακολουθώντας το παράδειγμα των τοπικών κοινοτήτων και της Ιεράς Μητρόπολης που έχουν ήδη ταχθεί κατά του έργου.

Σύμφωνα με την επιστολή, το έργο αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 400MW, σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, μέσα σε δεσμευμένη περιοχή 15.500 στρεμμάτων στις Δ.Ε. Παραληθαίων, Παλιοκάστρου, Δ.Ε. Τυμφαίων, Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων. Αν και ο ΣΕΠΑΜ δηλώνει ότι κατανοεί τη σημασία της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνει πως η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και προστατευόμενα τοπία της Ελλάδας, και η εγκατάσταση του σταθμού θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αισθητική και πολιτιστική αξία των Μετεώρων.

Η επιστολή υπενθυμίζει τη συνάντηση που είχε λάβει χώρα στις 9 Μαΐου 2024 με τον αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Τσιούκα και τον νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Νεκτάριο Λαγούδη, κατά την οποία αναλύθηκαν οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Ο σύλλογος τονίζει ότι, πέρα από την οπτική όχληση, το έργο θα προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα, μείωση γεωργικής γης και βοσκοτόπων, μόλυνση υπόγειων υδάτων και απαγόρευση κυνηγετικών δραστηριοτήτων, επιβαρύνοντας την ήδη εύθραυστη περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο γεγονός ότι τα Μετέωρα αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και οποιαδήποτε αλλοίωση του φυσικού τοπίου μπορεί να υποβαθμίσει τη διεθνή τους φήμη και την τουριστική τους ελκυστικότητα. “Η εγκατάσταση του σταθμού κινδυνεύει να διαταράξει την ισορροπία μεταξύ του φυσικού και πολιτιστικού στοιχείου αυτού του μοναδικού τοπίου”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής του ΣΕΠΑΜ προς τον Δήμαρχο Μετεώρων:

Αξιότιμε κ. Αβραμόπουλε,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, και να σας υπενθυμίσουμε την συνάντηση που έλαβε χώρα στις 9 Μάϊου 2024 με τον αντιδήμαρχο κ. Τσιούκα Νικόλαο και τον νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Λαγούδη Νεκτάριο από τα μέλη του συλλόγου ΣΕΠΑΜ. Η ενημέρωση αφορούσε για την πρόθεση της εγκατάστασης φωτοβολταïκού σταθμού ισχύος 400MW και σε επιφάνεια εγκατάστασης 6000στρ. σε δεσμευμένη περιοχή 15500στρ. Στη Δ.Ε. Παραληθαίων, Παλιοκάστρυ, Δ.Ε Τυμφαίων, Καλαμπάκας των δήμου Μετεώρων της Π.Ε Τρικάλων ,της περιφέρειας Θεσσαλίας. Κατανοούμε τη σημασία της στροφής προς την πράσινη ενέργεια και την ανάγκη για περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και προστατευόμενα τοπία της χώρας μας και η οπτική όχληση από τον φωτοβολταϊκό σταθμό θα μπορούσε να υποβαθμίσει την απαράμιλλη αισθητική και πολιτιστική αξία των Μετεώρων.

Τα Μετέωρα αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και η προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκου σταθμού στην περιφέρεια αυτού του μοναδικού τοπίου κινδυνεύει να διαταράξει την ισορροπία μεταξύ του φυσικού και του πολιτιστικού στοιχείου.

Πλέον των σοβαρών περιβαντολογικών επιπτώσεων, που έχουν αναλυθεί κατά την συνάντηση μας, και δημιουργεί η εγκατάσταση του φαραωνικού φωτοβολταικού σταθμού ( πλημμυρικά φαινόμενα, μείωση γεωργικής γης, μείωση βοσκοτόπων , μόλυνση υπόγειων υδάτων, απαγόρευση κυνηγετικών δραστηριοτήτων κ.α.) σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων.

ΜΕΙΖΟΝΟΣ σημασίας για τους ιερούς βράχους των Μετεώρων είναι η οπτική επαφή που θα έχουν με το συγκεκριμένο βιομηχανικού τύπου τοπίο, χιλιάδων στρεμμάτων που θα απλώνεται απέναντί τους.

Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη σας τη σημασία της προστασίας του μοναδικού αυτού μνημείου και της διατήρησης του ιδιαίτερου φυσικού του κάλλους ώστε, με τη βοήθεια σας και τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μας, να αποτρέψουμε την εγκατάσταση του συγκεκριμένου έργου που μόνο ανεπανόρθωτη καταστροφή θα φέρει στο στον τόπο μας.

Αναμένουμε από τον δήμο Μετεώρων την αρνητική γνωμοδότηση του.

Επισημαίνουμε ότι, οι κοινότητες που εμπλέκονται στη χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου και ανήκουν στη περιφέρεια σας (Γερακαρίου, Αύρας), έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Θα θέλαμε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η σύσσωμη αντίδραση των κατοίκων που δεν επιθυμεί την εγκατάσταση του συγκεκριμένου έργου στη περιοχή τους, καθώς και την κοινή γραπτή ανακοίνωση στα ΜΜΕ της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης και Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων που τάσσονται ξεκάθαρα κατά του έργου.

Μετά τη συνάντησή μας που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο στις 9/5/2024 και την επιστολή που σας στείλαμε στις 16/9/2024, παρακαλούμε ενημερώστε μας για τις ενέργειες που προβήκατε και τι προτίθεστε να πράξετε άμεσα για την αποτροπή αυτού του καταστροφικού για την περιοχή έργου;

Με εκτίμηση

ΔΣ ΣΕΠΕΜ

Trikalanews
Author: Trikalanews

Μια αναπάντεχη ιστορία στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

Μια αναπάντεχη ιστορία στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

Με μια ταινία με πολύ ενδιαφέρον, χωρίς κλασικές συνταγές και κατηγορίες στις οποίες εντάσσεται, καθώς και με σύγχρονες αφηγήσεις …
Ο Πρωθυπουργός για τον προϋπολογισμό, την τεχνητή νοημοσύνη και την κοινωνική συνοχή

Ο Πρωθυπουργός για τον προϋπολογισμό, την τεχνητή νοημοσύνη και την κοινωνική συνοχή

Ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό «προϋπολογισμό προόδου» …
Με ασκήσεις επι χάρτου, δεν σώθηκε, ούτε θα σωθεί ο λαός

Με ασκήσεις επι χάρτου, δεν σώθηκε, ούτε θα σωθεί ο λαός

Μόνο με τον αγώνα του μπορεί να επιβάλει αποκαταστάσεις, αποζημιώσεις και έργα αντιπλημμυρικά …
Νότες Ελλάδας στις “Γιορτές Παράδοσης” του Μύλου των Ξωτικών

Νότες Ελλάδας στις “Γιορτές Παράδοσης” του Μύλου των Ξωτικών

Τα Λαγυνά και η Εύβοια, η Ξάνθη και η Ελασσόνα, η Κέρκυρα, ο Παλαιόπυργος, η Καβάλα και ο Βόλος… ο …