Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Ο Σύλλογος Πεζοπορίας – Ορειβασίας Τρικάλων στο Μετερίζι των Αντιχασίων

Αν ανατρέξει κάποιος σε παλαιότερες δημοσιεύσεις του συλλόγου μας, θα βρει πλήθος αναφορών στην περιοχή των Αντιχασίων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που δίνουμε σε αυτόν τον τόπο. Είναι η εγγύτητα στην πόλη των Τρικάλων, η σχετικά εύκολη πρόσβαση, η ομορφιά αλλά και το φυσικό ενδιαφέροντων χαμηλών αυτών βουνών. Έτσι, το πρωινό της περασμένης Κυριακής μας βρήκε στο Μαυρέλι, το ορεινότερο χωριό της περιοχής. Στόχος μας η κορυφή Πυραμίδα (Μετερίζι) πάνω από το χωριό, σε μια διαδρομή που έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές κατά το παρελθόν.

Το Μαυρέλι βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Νομού Τρικάλων, στα σύνορα τριών νομών Τρικάλων-Γρεβενών-Λάρισας και ανήκει στον Δήμο Καλαμπάκας. Παλιό κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι χτισμένο στις πλαγιές των Αντιχασίων, σε υψόμετρο 1130 μέτρων και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 379 κάτοικοι. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυρελίου ανήκει και ο οικισμός Αχελινάδα, 2 χλμ. νοτιότερα.

Η ίδρυση του χωριού τοποθετείται από την παράδοση στα 1453. Οι Μαυρελιώτες έλκουν την καταγωγή τους από την Κατράτζα Κοζάνης και εξασκούσαν την εποχή εκείνη τα επαγγέλματα του καρβουνά και του υλοτόμου. Η παλιά τοποθεσία του χωριού ήταν στη θέση «Αμπέλια» και η μεταφορά στη σημερινή του θέση, κατά την παράδοση έχει σαν αφορμή την εικόνα της Παναγίας, η οποία έφευγε από την παλιά θέση του χωριού και πήγαινε εκεί όπου σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεταβυζαντινός ναός του 18ου αιώναπου πάλι κατά την παράδοση χτίστηκε με παρότρυνση του παπά-Θύμιου Βλαχάβα. Εκεί τον Δεκαπενταύγουστο τελείται  λειτουργία με αρτοκλασία και ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι. 

Το πέτρινο σχολείο του χωριού, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ήταν εγκαταλελειμμένο, απέκτησε και πάλι ζωή, με τη μορφή λαογραφικού Μουσείου. Εκεί μπορεί κανείς να δει σχολικά βιβλία και αντικείμενα των παλαιοτέρων χρόνων, φωτογραφίες από τα τότε σχολικά χρόνια και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι.  

Στο Μαυρέλι υπηρέτησε ο Γεώργιος Κονδύλης (1879-1936), υπολοχαγός τότε του Σώματος των Ευζώνων, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Σώζεται σε καλή κατάσταση το «Φυλάκιο Κονδύλη», σε ύψωμα 1.200 μ. 

Στην ιστορική μνήμη των κατοίκων διατηρείται το πέρασμα του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού από τα μέρη τους, ενώ στις αρχές του αιώνα έδρασαν στην περιοχή οι λήσταρχοι Γκαντάρας και Γιαγκούλας. Κεντρικό γεγονός αποτελεί το Αντάμωμα των απανταχού Μαυρελιωτών που γίνεται στις 10-20 Ιουλίου στην πλατεία, με χορευτικά συγκροτήματα, έκθεση αντικειμένων και χορό γερόντων.

Το χωριό περιστοιχίζεται από δάσος οξιάς, το «Μάρμαρο». Στη θέση «Γιάννη Πηγάδι», (13 χλμ. από το χωριό), μέσα σε δάσος κατάφυτο από φτέρη και οξιά, βρίσκεται παλιά λιθόκτιστη βρύση. Τοπίο σπάνιας ομορφιάς είναι ο φυσικός καταρράκτης «Κρεμαστός», με 30 περίπου μέτρα ύψος πτώσης νερού, απέχει από το Μαυρέλι 25 χλμ. και αποτέλεσε στόχο παλιότερης πεζοπορικής μας διαδρομής.
Ένας χωματόδρομος που ξεκινά από το χωριό σκεπασμένος με χιόνι παγωμένο ελίσσεται οδηγώντας ψηλότερα. Μπορούμε ήδη να διακρίνουμε τις χιονισμένες κορφές της νότιας Πίνδου στο άκρο του μεγάλου κάμπου. Σύντομα αφήνουμε τον δρόμο για να ανεβούμε στην ομαλή πλαγιά που καταλήγει σε εκτεταμένο οροπέδιο. Εδώ συγκεντρώνεται όλη η μαγεία της πορείας μας. Στους παγοκρυστάλλους που στόλισαν δέντρα και θάμνους μεταμορφώνοντας το ταπεινό τοπίο σε παλάτι του χειμώνα. Είναι σαν να άνθισε μεμιάς ο τόπος και γέμισε λευκά λουλούδια. 

Στη διάφανη μέρα μπορούμε να δούμε ολόκληρη την ραχοκοκαλιά της Πίνδου που ξεκινά από την Γκαμήλα και καταλήγει στα Άγραφα. Νοτιότερα, τα Βαρδούσια και ο Παρνασσός. Είναι εκπληκτική η θέα από αυτή την χαμηλή κορυφή των Αντιχασίων (υψ. 1381 μ.) γεγονός που οφείλεται στην κεντρική της θέση και στην έλλειψη άλλων ψηλότερων κορυφών γύρω της. Το συναρπαστικότερο είναι η θέα του Ολύμπου που μεγαλόπρεπος προβάλει ολόλευκος και λαμπερός μέσα από την αχλή.
Είναι μια μέρα όμορφη, αλκυονίδα, και απολαμβάνουμε το μεγαλείο της.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την Κυριακή3/2έχουμε προγραμματίσει διάσχιση στα Άγραφα κατά μήκος της διαδρομής Κερασιά – Ανθοχώρι.

O σύλλογός μας προγραμματίζει εκδρομή στο Μάβροβο τις απόκριες (9-11/3) με σκοπό την χειμερινή ανάβαση στην κορυφή Medenica (υψ. 2169 μ.) του όρους Bistra. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη και ξενάγηση στην πόλη των Σκοπίων καθώς και περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού πάρκου του Μάβροβου. Για όσους θέλουν να κάνουν σκι, λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου. Η διαμονή θα γίνει στο ξενοδοχείο MakPetrol, κοντά στην πίστα του χιονοδρομικού. 

Το κόστος της συμμετοχής είναι 120 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει πρωινά και γεύματα. Δήλωση συμμετοχής και προκαταβολή 50 ευρώ την Παρασκευή 1/2 στα γραφεία του συλλόγου.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή