Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Οι ηλιακοί συλλέκτες αυξάνουν τη βιομάζα στα βοσκοτόπια κατά 90% λόγω της αποδοτικότητας του νερού

   Οι ερευνητές στο Κολλέγιο Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Όρεγκον Στέιτ στις βορειοδυτικές ΗΠΑ μέτρησαν τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη διαφόρων φυτών που αναπτύσσονται κάτω από ηλιακές μονάδες.

   Η ανάλυση διαπίστωσε ότι αρκετά σημαντικά βοσκοτόπια ήταν σε θέση να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους και συνολικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έως και 90% περισσότερη βιομάζα αναπτύσσεται σε περιοχές μερικώς ή πλήρως καλυμμένες από ηλιακούς συλλέκτες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση της αποδοτικότητας του νερού, στο εντυπωσιακό ποσοστό του 328%. Αυτή η αποτελεσματικότητα επιτρέπει στις ημι-άνυδρες περιοχές, με υγρό χειμώνα, να αποθηκεύουν περισσότερο νερό στο έδαφος, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης.

   Οι ερευνητές ανακάλυψαν το φαινόμενο αυτό τυχαία, καθώς περπατούσαν καθημερινά δίπλα από μία τέτοια εγκατάσταση, και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια σχετική, πιο λεπτομερή ανάλυση.

   «Αυτή η ηλιακή συστοιχία εγκαταστάθηκε χωρίς την πρόθεση να επηρεάσει την φυτική παραγωγή. Ήταν τυχαία. Κανείς δεν έχει σχεδιάσει αυτό το σύστημα. Τώρα προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να σχεδιάσουμε το σύστημα ώστε να είναι τεχνικά εφικτό, φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμο», καταλήγει η έρευνα.

   Η καθηγήτρια Ελνάζ Χασαπούρ Αντέχ, επικεφαλής της μελέτης, σημείωσε ότι σχεδιάζονται περαιτέρω έρευνες για βασικές καλλιέργειες υψηλής αξίας που είναι κατάλληλες για σκιερό περιβάλλον, και πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης «προσπάθειας κατανόησης των δεσμών μεταξύ των συστημάτων ενέργειας, νερού και τροφίμων».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή