Συχνά στο σχολικό χώρο συμβαίνουν μικρά ή μεγάλα ατυχήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος και κάποιος συνάνθρωπός μας να χρειάζεται βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις πρώτες ενέργειες που θα κάνουμε στον τόπο του ατυχήματος με οποιαδήποτε πρόχειρα μέσα διαθέτουμε, ώστε να σώσουμε τη ζωή του θύματος, να ανακουφίσουμε τον πόνο του και να προλάβουμε τυχόν επιδείνωση της κατάστασής του.
Εξάλλου οι πρώτες βοήθειες διαπνέονται από την επιθυμία να είμαστε χρήσιμοι στους άλλους. Δεν είναι υποχρέωση αλλά μπορεί να σώσει μια ζωή.
Αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να αποκτήσουμε βασικές πρακτικές γνώσεις που να έχουν άμεση εφαρμογή πριν προτρέξουμε για βοήθεια στους ειδικούς. Από το τμήμα Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού η νοσηλεύτρια –εκπαιδεύτρια κ. Ελένη Γιοβανοπούλου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και μας ενημέρωσε για τη σημασία της γνώσης παροχής πρώτων βοηθειών και για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που η ζωή κάποιου άλλου ατόμου βρίσκεται σε κίνδυνο. Μας ενημέρωσε για την κλήση έκτακτης ανάγκης και γιατί πρέπει να τη χρησιμοποιούμε. Μας έμαθε τη θέση ανάνηψης, την αντιμετώπιση περιστατικού πνιγμονής από ξένο σώμα, την περιποίηση τραυμάτων με αιμορραγία, την ρινορραγία και την αντίδρασή μας στα σφηνωμένα ξένα σώματα. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίδειξη αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και χειρισμού καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση ΑΕD (αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή). Ο κάθε ένας μας ασκήθηκε στην εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ κάνοντας θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοές διάσωσης καθώς και στην αναζήτηση βοήθειας από τους ειδικούς.
Ευχαριστούμε την κ. Ελένη Γιοβανοπούλου για την άμεση ανταπόκρισή της στην πρόσκλησή μας και για τα τόσο χρήσιμα που μας δίδαξε έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία μία δύσκολη κατάσταση και να προσφέρουμε βοήθεια χωρίς να κινδυνεύσουμε.
Ο Διευθυντής
Χύτας Κωνσταντίνος