Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Απ. Καλογιάννης: Να μείνει όρθια η εστίαση

Τα φλέγοντα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης και τους χιλιάδες εργαζόμενους σ΄ αυτόν, τέθηκαν στην συνάντηση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη με τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα την περασμένη εβδομάδα,  συζητήθηκαν εκτενώς τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία στον κλάδο της εστίασης, αφού πρόκειται για έναν από τους κλάδους που έχει υποστεί τις σημαντικότερες οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και τα μέτρα προστασίας.

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΙΚΑΕΛ, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σε εθνικό επίπεδο και στην περιοχή της Λάρισας καταθέτοντας και σχετικές προτάσεις προς τη δημοτική αρχή. Παράλληλα τόνισαν την αναγκαιότητα της πολυεπίπεδης στήριξης του κλάδου.

Ο Δήμαρχος  άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους του συνδέσμου καθώς και τα αναμφισβήτητα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Ο κλάδος της εστίασης έχει υποστεί ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα. Επαγγελματίες, εργαζόμενοι και άλλα εξαρτώμενα επαγγέλματα, αγωνιούν για το μέλλον τους. Είναι γνωστή σε όλους η σημαντική ανάπτυξη της εστίασης στην Λάρισα και η συμβολή της στην ζωντάνια της πόλης, γνωστή και έξω απ’ αυτή.  Η κυβέρνηση οφείλει να δει με σοβαρότητα τον τρόπο που θα αμβλύνει τις πληγές και όχι όπως έγινε με την κοροϊδία της τελευταίες επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και να εξετάσει με βάση την επιδημιολογική εικόνα και την επιτάχυνση των εμβολιασμών,  εάν μπορεί να επαναλειτουργήσει η εστίαση με μέτρα προστασίας. Είναι ώρα αποφάσεων για να μείνει ΟΡΘΙΑ η εστίαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εφαρμόσει ο Δήμος Λαρισαίων για την στήριξη των επαγγελματιών και ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης.

Ειδικότερα, ο Δήμος Λαρισαίων έλαβε μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, με κρατική εντολή, στο πρώτο lock down, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων εστίασης.

Τα μέτρα αυτά αφορούν στα εξής:

  • Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για όσο διάστημα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών ρεύματος
  • Απαλλαγή καταβολής τέλους κοινοχρήστου χώρου (τραπεζοκαθίσματα) για όσο χρόνο υπήρχε αναστολή και έκπτωση έως 50% για τον υπόλοιπο διάστημα
  • Απαλλαγή καταβολής δημοτικού φόρου
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων 0,5% και κέντρων διασκέδασης 5%.
  • Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα ακίνητα που εκμισθώνει ο Δήμος σε επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Σ΄ αυτά τα ακίνητα λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Λαρισαίων ήταν από τους πρώτους Δήμους σ΄ όλη τη χώρα που δημιούργησε ψηφιακή πλατφόρμα για την εύκολη και γρήγορη υποβολή της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών. Η εν λόγω πλατφόρμα είναι ακόμα ανοικτή για όσους επαγγελματίες δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις για τα μέτρα που αφορούν στο πρώτο lock down.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το lock down, ενημέρωσε τα μέλη της διοίκησης του ΣΙΚΑΕΛ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, υπερψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση αντίστοιχων μέτρων τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν όταν η κυβέρνηση προχωρήσει  σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, όπως στην πρώτη περίοδο.

Καταλήγοντας στην συζήτηση ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι και στο επόμενο διάστημα ο Δήμος θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και νομική δυνατότητα για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης του κλάδου και θα βρίσκεται σε επαφή με τον σύλλογο γι΄ αυτό.

Στην συνάντηση παρέστη και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θ. Αδαμόπουλος και εκ μέρους του ΣΙΚΑΕΛ ο πρόεδρος κ. Αλ. Σακελλάρης, ο αντιπρόεδρος κ. Νικ. Αθανασούλης, ο γεν. γραμματέας κ. Βασ. Λιάπης και ο ταμίας κ. Κ. Νούσιος, ενώ παρέστη και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή