Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί τους πολίτες η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, λόγω της έξαρσης περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους.
Όπως επισημαίνεται, οι δράστες αλλάζουν συνεχώς προσχήματα και τεχνάσματα, εμφανιζόμενοι ως «δήθεν» λογιστές, γιατροί, τραπεζικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί ή τεχνικοί υπηρεσιών, με στόχο την απόσπαση χρημάτων, τιμαλφών ή προσωπικών οικονομικών στοιχείων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε τηλεφωνήματα που επικαλούνται:
- επείγουσα ανάγκη συγγενικού προσώπου (π.χ. δήθεν τροχαίο ή χειρουργείο),
- οικονομικές εκκρεμότητες ή οφειλές,
- τεχνικά προβλήματα σε οικίες ή κοινόχρηστους χώρους,
- «ευκαιρίες αγοράς» προϊόντων ή οχημάτων σε δελεαστικές τιμές.
Η Αστυνομία τονίζει ότι νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν ζητούν ποτέ χρήματα τηλεφωνικά ή με επίσκεψη σε οικίες, ούτε καλούν πολίτες να μεταβούν σε ΑΤΜ ή τράπεζες για ανάληψη χρημάτων.
Τι συνιστά η Αστυνομία στους πολίτες
- Να μην δίνουν χρήματα ή τιμαλφή σε άγνωστα άτομα.
- Να μην αποκαλύπτουν PIN, κωδικούς επαλήθευσης ή τραπεζικά στοιχεία.
- Να επικοινωνούν οι ίδιοι με συγγενικά πρόσωπα για επιβεβαίωση πληροφοριών.
- Να αποφεύγουν ύποπτα links, emails και μηνύματα.
- Να μην προκαταβάλλουν χρήματα σε αγορές από αγνώστους.
- Να ελέγχουν πάντα τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.
- Να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης.
Σημειώνεται ότι αναλυτικές οδηγίες προστασίας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», καθώς και στην πλατφόρμα cyberalert.gr για ηλεκτρονικές απάτες.


