Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος με 80 ψήφους <<υπέρ>>

   Εγκρίθηκε με 80 ψήφους ‘’υπέρ’’ και 39 ψήφους ‘’κατά’’ η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια ενώ έγινε και ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO.

   Συγκεκριμένα, υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν οι 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αλβανικής αντιπολίτευσης, καθώς και 8 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO ενώ όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές ψήφισαν κατά.

   Ο Ζάεφ είχε αναφέρει ότι είναι απαραίτητη η πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή και αυτό πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο. Με την επίτευξη της πλειοψηφίας αυτής, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ πέρασε στο επόμενο στάδιο.

    Ειδικότερα, στη διαδικασία αναθεώρησης θα γίνει από την κυβέρνηση η προετοιμασία των σχεδίων των συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία στη συνέχεια θα υποβληθούν προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

    Σε δεύτερη φάση, τα σχέδια αυτά θα τεθούν προς δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση θα αναλάβει τη σύνταξη των τελικών  κειμένων των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

   Σημειώνεται τέλος, ότι στο σύνολό της η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες. Ωστόσο παρατηρείται ακόμη ότι στην ΠΓΔΜ το κλίμα μεταξύ των κομμάτων είναι οξυμένο ενώ δεν λείπουν και οι παρασκηνιακές ενέργειες.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή