Προς το τέλος οδεύει η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς αναμένεται η συζήτηση για τις 4 κατατιθέμενες τροπολογίες του Συντάγματος των Σκοπίων που αφορούν ειδικά, την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος και τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
Σύμφωνα με τις τροπολογίες του Εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται λόγος για επικαρπία της ελληνικής εθνότητας παρά μόνο η αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία», γεγονός το οποίο συνιστά την υπηκοότητα των πολιτών των Σκοπίων και όχι κάτι άλλο.
Σημειώνεται παράλληλα, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE είναι κατά της Συμφωνίας και πρόκειται να απουσιάζει από τη συνεδρίαση των βουλευτών, πράγμα που θα ενισχύσει την επίσπευση ολοκλήρωσης της συζήτησης που θα γίνει.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για να περάσει η Συμφωνία, είναι οι κρίσιμες ψήφοι των 4 βουλευτών των δύο αλβανικών κομμάτων που αντιπροσωπεύουν τους Αλβανούς οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.
Τα δύο αυτά κόμματα απαιτούν την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα διατάξεων που θα είναι σχετικές με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών των Σκοπίων, γι’ αυτό ο Ζόραν Ζάεφ έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ συζητήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων αυτών καθώς γνωρίζει πόσο κομβικός είναι ο ρόλος των βουλευτών τους, με τη συμβολή των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή των 80 βουλευτών από τους 120, για να περάσει η Συμφωνία.
Ο Ζάεφ εξέφρασε την βέβαιη πεποίθησή του ότι θα υπάρξει και με το παραπάνω η επιθυμητή πλειοψηφία και με τη συνδρομή των 4 βουλευτών των αλβανικών κομμάτων καθώς οι ίδιοι βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης των διαδικασιών για Συνταγματική αναθεώρηση στο παρελθόν, γεγονός που πιθανώς καθιστά και τώρα την ψήφο τους δεδομένη.