Εντωμεταξύ το 3ο υπόμνημα (κατάντησαν ανέκδοτο με τα υπομνήματα οι Αυτοδιοικητικοί του Νομού), η κ. Κουντουρά, το είχε στην τσέπη της ήδη από τον Δήμαρχο Καλαμπάκας Χρήστο Σινάνη…
Σε αυτό αναφέρονταν τα εξής:
«Ο Δήμος Καλαμπάκας έχοντας το προνόμιο, να βρίσκεται στις παρυφές των βράχων των Μετεώρων και της ιερής κοινότητας των ιερών μονών στις κορυφές τους, έχει εξελιχθεί στον κύριο τουριστικό πόλο του Νομού Τρικάλων, αλλά και σε σημείο τουριστικής έλξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το παραπάνω γεγονός, είναι αλήθεια ,ότι βοήθησε σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αξιόλογης υποδομής στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών (ξενοδοχεία, camping, εστιατόρια, ταβέρνες, μαγαζιά ειδών λαϊκής τέχνης, αγιογραφία κλπ.), για πόλη των 10 000 κατοίκων. Στον Δήμο Καλαμπάκας, επίσης, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι, μια ορεινή περιοχή της Νότιας Πίνδου με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, που είναι παρθένα τουριστικά και δεν μιλάμε για άλλη από την περιοχή του Ασπροποτάμου που βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου, όπως επίσης και για τις όμορες περιοχές των Χασίων και Αντιχασίων που συμπληρώνουν με τη μοναδική τους αγροτοκτηνοτροφική ομορφιά , το παζλ του Δήμου μας.
Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι πολιτιστικοί και οι φυσικοί πόροι του δήμου μας προτείνουμε μια σειρά έργων που θα αλλάξουν την εικόνας της περιοχής στο προσεχές μέλλον.
Συγκεκριμένα:
1. Σπήλαιο και Μουσείο της Θεόπετρας
Το Σπήλαιο και το Μουσείο της Θεόπετρας λειτούργησε για σύντομο διάστημα και πραγματικά εντυπωσίασε τους επισκέπτες του. Δυστυχώς σήμερα και τα δύο παραμένουν ερμητικά κλειστά. Ζητούμε ,άμεσα, να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν με ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να αποτελέσουν και αυτά ξανά πόλο ενδιαφέροντος για την περιοχή μας και τους επισκέπτες μας.
2. Πέτρινο Γεφύρι Σαρακίνας
Η Σαρακίνα, είναι γνωστή για το περίφημο πέτρινο γεφύρι της (14ου αι.), που εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία των χωριών της Πίνδου και του Ασπροποτάμου. Από το παλιό γεφύρι, σήμερα, σώζονται 4 τόξα ημικυκλικής μορφής. Βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μακριά από την πόλη της Καλαμπάκας. Σήμερα αντικαταστάθηκε από την καινούρια γέφυρα, η οποία βρίσκεται 150 μ. πριν από την παλιά. Επειδή στο γεφύρι δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ζητούμε να ξεκινήσουν ,άμεσα, οι εργασίες που θα συντελέσουν στην ευστάθεια του, καθώς και η ανάπλαση όλου του περιβάλλοντος χώρου ,ο οποίος μπορεί να γίνει πόλος έλξης των επισκεπτών,αλλά και των κατοίκων της Καλαμπάκας.
3. Αναρριχητικό Κέντρο Χασίων
Το αναρριχητικό Κέντρο Χασίων αξιοποιεί τη συστάδα των βράχων Αγίου Δημητρίου – Γάβρου σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση των στοιχείων του Βυζαντινού και μετά- βυζαντινού πολιτισμού , των στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής , που αποτυπώνονται στα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, νερόμυλους κ.λ.π, Τα παραδοσιακά μονοπάτια εντός του βραχώδους συμπλέγματος , η αξιοποίηση της παλιάς στράτας Γάβρος – Μαγκλάρας και του Ίωνα ποταμού , η Χασιώτικη παράδοση , μπορούν , επίσης, να συμβάλλουν όχι μόνο στην τοπική ανάπτυξη, μέσω των δράσεων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και στον περαιτέρω εμπλουτισμό του τουριστικού ενδιαφέροντος συνολικά της περιοχής μας.
Για αυτό ζητούμε τη χρηματοδότηση ενός έργου που μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στην αποσυμφόρηση των βράχων των Μετεώρων, αλλά και να συμβάλλει στην αξιοποίηση των γειτονικών περιοχών της Καλαμπάκας.
4. Ίδρυση Κέντρου Βυζαντινών Μελετών
Ο Δήμος Καλαμπάκας, μία από τις πλέον ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ελλάδας, διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ίδρυση και λειτουργία μίας Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΤΕΚ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Το Μοναστικό Κέντρο των Μετεώρων με την ανεκτίμητη θρησκευτική, πολιτιστική και φυσική του σπουδαιότητα, αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό για όλη την χώρα.
Παράλληλα, ο ορεινός όγκος του Δήμου μας, τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής, οι πλούσιες φυσικές ομορφιές και οι ποικίλες δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει κανείς συνιστούν μαζί με τα Μετέωρα έναν μοναδικό συνδυασμό για την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων δραστηριοποίησης στον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα του θεματικού τουρισμού.
Μπορούν λοιπόν στη Σχολή που ζητούμε να ιδρυθεί, να λειτουργήσουν πρότυπα τμήματα και κύκλοι Σπουδών που δεν υπάρχουν σε άλλες Σχολές του ΟΤΕΚ ταυτόχρονα βέβαια με ήδη υπάρχουσες και απαραίτητες κατευθύνσεις.
Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε ενδεικτικά τις εξής κατευθύνσεις:
- Ειδικός Θρησκευτικού και Πολιτιστικού Τουρισμού
- Συνοδός Βουνού
- Τεχνικός Παραδοσιακής Γαστρονομίας
- Τεχνικός Αγροτουρισμού
- Ειδικός Διοίκησης και Οικονομίας Τουρισμού
- Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας
- Ειδικός Τουριστικού Γραφείου.
5. Κεντρική Οδός Ε 65
Η ολοκλήρωση της Κεντρικής Οδού , Ε65 και η σύνδεσή της με την Εγνατία οδό , αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή μας, αφού θα κάνει την Ηπειρωτική Ελλάδα προσβάσιμη από άκρη σε άκρη. Με αυτόν τον τρόπο θα βγάλει από την οδική απομόνωση και θα εντάξει στο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας τις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας ,δίνοντας διέξοδο ,όχι μόνο προς νότο , αλλά και προς τον βορά. Επίσης θα δώσει ώθηση στο εμπόριο, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τις επενδύσεις ενέργειας καθώς το ανατολικό τμήμα της Πίνδου αλλά και τα βουνά μεταξύ Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης για πολλές δραστηριότητες , μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Κυρία Υπουργέ, κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι ο Δήμος μας είναι όχι μόνο στην διάθεση αλλά επιζητεί την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την τουριστική ανάπτυξη της πατρίδας μας».