Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αποχώρησε η ΕΜΑΚ από την Τουρκία

Στην Ελλάδα επιστρέφουν αργά το βράδυ της Κυριακής (12/2) οι άνδρες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι νωρίτερα έφτασαν στο αεροδρόμιο των Αδάνων, απ’ όπου επιβιβάστηκαν σε πτήση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η ελληνική αποστολή διάσωσης ήταν από τις πρώτες ομάδες που επιχείρησε στην Τουρκία μετά τους ισχυρούς σεισμούς και κατάφερε να σώσει πέντε ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Οι ήρωες της ΕΜΑΚ όλες αυτές τις ημέρες έδωσαν με αυταπάρνηση μάχη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να σώσουν ζωές στα χαλάσματα. Στην τελευταία τους αποστολή στην Αντιόχεια προσπαθούσαν επί ώρες να εντοπίσουν την 24χρονη αθλήτρια και το αγοράκι που θάφτηκαν στα ερείπια πολυκατοικίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αναχώρησαν από τα Άδανα της Τουρκίας με δύο πτήσεις, μία πολιτική και μία με αεροσκάφος C-130. Με την πολιτική πτήση αναχλωρησε το προσωπικό της αποστολής ενώ με το στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός και τα οχήματα.

«Ευτυχώς που υπάρχετε»

Νωρίτερα, συγκινητική ήταν η συνάντηση Τούρκων αξιωματικών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Την Κυριακής, λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σημεία που κατέρρευσαν κτίρια, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν. Ένας Τούρκος στρατηγός της στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή λέγοντας:

«Να ξέρουν οι Έλληνες φίλοι μας ότι οι Τούρκοι, τα αδέρφια τους, αν -θεός φυλάξοι- συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε» είπε.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή