Απόφοιτοι υποψήφιοι Πανελλαδικών εξετάσεων με το παλαιό σύστημα

12 Jan 2020 Ελλαδα

Το άρθρο 166 στο ΦΕΚ 167/Α/30-10-2019 καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθούν στα ΑΕΙ οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2020 είτε είναι παλαιοί είτε είναι νέοι.

Σε ότι αφορά τους νέους υποψηφίους αυτοί εισάγονται στα Πανεπιστήμια διεκδικώντας το 90% των θέσεων των σχολών, ενώ οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών, που θα διεκδικήσουν τη εισαγωγή τους χωρίς νέα εξέταση, καλύπτουν το 10% των θέσεων. Για τους απόφοιτους όμως παλαιοτέρων ετών, που θα επιλέξουν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, το υπουργείο δεν ανακοίνωσε ποσοστό θέσεων, αλλά θα ορίσει τον αριθμό των εισακτέων περίπου τον Απρίλιο και αφού πρώτα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των υποψηφίων της κατηγορίας αυτής. Αυτό αποτελεί μία αδικία για τα παιδιά αυτά, η οποία δυστυχώς είχε επαναληφθεί και το 2016 δίχως αυτό να γίνει μάθημα στο υπουργείο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2016 υπήρχαν σχολές στις οποίες δεν δόθηκε καμία θέση στους απόφοιτους με το παλαιό σύστημα ή δόθηκε μόνο μία ή δύο! Τα παιδιά αυτά πληροφορήθηκαν μόλις ένα μήνα πριν τις εξετάσεις ότι δεν μπορούν να εισαχθούν στη σχολή την οποία επιθυμούσαν γιατί το υπουργείο δεν τους έδωσε θέσεις! Αλλά ακόμα και εκεί που οι θέσεις ήταν ελάχιστες οι υποψήφιοι αυτοί αδικήθηκαν, γιατί απαιτήθηκαν πολλά περισσότερα μόρια για την εισαγωγή στη σχολή αυτή σε σχέση με τους υποψηφίους του νέου συστήματος. Με τον τρόπο αυτό καταργείται η ισονομία και δημιουργούμε υποψηφίους τριών ταχυτήτων, αυτούς που δίνουν εξετάσεις με το νέο σύστημα(ποσοστό θέσεων 90%), τους απόφοιτους χωρίς νέα εξέταση(ποσοστό θέσεων 10%) και τους απόφοιτους με νέα εξέταση αλλά με το παλαιό σύστημα(άγνωστο ποσοστό).

Το ΜέΡΑ25 προτείνει: Να δεσμευθεί το Υπ. Παιδείας από τώρα ότι μόλις δηλώσουν όλοι οι υποψήφιοι τον τρόπο εξέτασης τους, το ποσοστό 90% των θέσεων ΑΕΙ, που ανήκει σε όλους που θα εξεταστούν, θα μοιραστεί αναλογικά με βάση τον αριθμό των υποψηφίωνκάθε κατηγορίας συνολικά. Αυτή είναι η περισσότερο δίκαιη κατανομή αφού τα ποσοστά θαείναι ανάλογα με τους υποψήφιους κάθε κατηγορίας που έτσι δεν αδικούνται ότι και αν επιλέξουν αλλά συγχρόνως δεν αδικούν και τους φετινούς τελειόφοιτους.

Σε κάθε περίπτωση, για να ισχύσει η ισονομία, πρέπει το υπουργείο να ανακοινώσει τις προθέσεις του σύντομα και πριν από τις αιτήσεις των υποψηφίων το Φεβρουάριο, για να μπορούν οι υποψήφιοι παλαιότερων ετών να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστούν, χωρίς αβεβαιότητα και μελλοντικές εκπλήξεις.

Τομέας Παιδείας ΜέΡΑ25

admins
Author: admins

Share:
Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Απόφαση Υπουργείου Εργασίας για παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους λόγω καύσωνα …
Συνάντηση Αριστοτέλη Σπάνια με τον δήμαρχο Καρδίτσας για κρίσιμα ζητήματα του Δήμου

Συνάντηση Αριστοτέλη Σπάνια με τον δήμαρχο Καρδίτσας για κρίσιμα ζητήματα του Δήμου

Ο Βουλευτής Αριστοτέλης Σπάνιας δεσμεύεται να προωθήσει τα προβλήματα του Δήμου Καρδίτσας στην κυβέρνηση …
Επίσκεψη Πολωνού Επισκόπου στην Κατερίνη

Επίσκεψη Πολωνού Επισκόπου στην Κατερίνη

Το διήμερο 14-15 Ιουλίου επισκέφθηκε την Κατερίνη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σούπρασλ κ. Ανδρέας, Ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας …
Αιτήσεις για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ του Δ. Τρικκαίων με voucher μέσω ΕΕΤΑΑ

Αιτήσεις για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ του Δ. Τρικκαίων με voucher μέσω ΕΕΤΑΑ

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες ότι υποδέχεται και το σχολικό έτος 2024-25 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και …