Άρθρα – Απόψεις

Απόστολος Ρόσσιος: Πούτιν και BRICS αλλάζουν το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο

14 Sep 2017

Τέλος για την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου και αρχή για έναν πολυπολικό κόσμο στην οικονομία και το εμπόριο
 
Είναι σαφές πλέον ότι η επί πολλά έτη μονοκρατορία των ΗΠΑ, στις διεθνείς συναλλαγές, οδεύει προς το τέλος της, αν δεν έχει τελειώσει. Στη θέση της έρχεται μια διαφορετική κουλτούρα στις εμπορικές συναλλαγές. Η κουλτούρα ενός πολυπολικού κόσμου. Αυτό που είχε διακηρύξει προ λίγων ετών ο πρόεδρος Πούτιν. Τα έθνη πλέον θα αποφασίζουν τι θα επιλέξουν για τις συναλλαγές τους. Δεν θα είναι υποχρεωμένα, αναγκασμένα να συναλλάσσονται με δολάρια. Και αυτό δεν αποτελεί αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά η ίδια η πραγματικότητα, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, τις οποίες βεβαίως, τα ελεγχόμενα δυτικά μέσα ενημέρωσης “αγνοούν” επιδεικτικά. Ή τουλάχιστον διαλάθουν της προσοχής των, πράγμα απίθανο βεβαίως. Η μόνη ενασχόλησή τους, είναι τα ρεπορτάζ για τον “τρελό” ηγέτη της Β. Κορέας! Ειρήσθω εν παρόδω, αν παρατηρήσει κανείς πίσω από τις κουρτίνες, θα δει τον πραγματικό λόγο, για τον οποίο έχουν στρέψει την παγκόσμια Κοινή Γνώμη στην Β. Κορέα. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό παιχνίδι, που έχει επιφέρει μέχρι στιγμής τεράστια κέρδη στις αμερικανικές πολυεθνικές και τις αγορές κεφαλαίου εν γένει. Ωστόσο, για να δούμε την πραγματικότητα, αυτό που διακυβεύεται σήμερα στην Ανατολή και το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια παγκόσμια αλλαγή στις εμπορικές συναλλαγές και όχι μόνο. Λίγα 24ωρα πριν, στην κινεζική πόλη της Xiamen διεξήχθη η σύνοδος κορυφής της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στην οποία συμμετείχαν ως επισκέπτες οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Κένυα, του Μεξικού, την Ταϊλάνδης και του Τατζικιστάν. Και τι προέκυψε; Η Κίνα θα χρησιμοποιεί στο εξής το γουάν και τον χρυσό ως αντίτιμο για την εισαγωγή πετρελαίου. Μέχρι τώρα υπήρχε το δολάριο. Παράλληλα, διατυπώθηκε η παραίνεση και η ενθάρρυνση στους εταίρους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του Πεκίνου. Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής, ένας βασικός εξαγωγέας πετρελαίου το Ιράν, εντούτοις, μαζί με τη Ρωσία, επίσης εξαγωγέας, όπως ειπώθηκε, θα μπορούσαν σύντομα να εγκαταλείψουν το δολάριο και το πετρέλαιο να πωλείται έναντι του κινεζικού νομίσματος, το οποίο θα μπορεί να είναι ανταλλάξιμο σε χρυσό.

Καίριο χτύπημα

Η πρωτοβουλία αυτή του Πεκίνου, καθιστά πλέον σαφές και επεξηγεί, τι προτίθεται να κάνει με όλο αυτό το χρυσάφι που έχει αγοράσει και συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο έχει πραγματικά, συνολικά. Η Κίνα λοιπόν, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ετοιμάζεται να υπογράψει τα νέα συμβόλαια της με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες από τις οποίες εισάγει τον μαύρο χρυσό, σε κινεζικό γουάν, το οποίο μπορεί να ανταλλάσσεται με χρυσό. Το συναλλακτικό αυτό μέσο, θα γίνει ουσιαστικά το πιο σημαντικό στην ασιατική αγορά πετρελαίου και θα επιτρέψει τους εμπορικούς εταίρους να εγκαταλείψουν το αμερικανικό δολάριο, με το οποίο συναλλάσσονταν μέχρι τώρα. Αυτό το είδος της σύμβασης θα είναι η πρώτη κίνηση της Κίνας που θα υπογράψει με τις ξένες εταιρείες πετρελαίου και θα αποτελέσει την πυξίδα για τις επόμενες εμπορικές συμφωνίες με εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια σε μια σειρά άλλων προϊόντων. Ο λόγος λοιπόν, για τον οποίο θα επιλέγεται αυτή η μέθοδος, είναι προφανής. Οι εν δυνάμει αυτές συμβάσεις θα προτιμώνται κυρίως από τις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων, όπως Ρωσία, Ιράν, Βενεζουέλα, επειδή εξασφαλίζουν την αποφυγή εξαγωγών σε αμερικανικά δολάρια. Δεν ενισχύουν έτσι ουσιαστικά την αμερικανική οικονομία και δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο πεδίο των συναλλαγών λόγω των κυρώσεων. Προκειμένου λοιπόν, να αυξηθεί η ελκυστικότητα των συμβάσεων που θα εκφράζονται σε γουάν, η Κίνα θα κάνει το γουάν πλήρως μετατρέψιμο σε χρυσό στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ. Τον περασμένο μήνα στη Σαγκάη διεξήχθησαν με επιτυχία τέσσερις δοκιμές αυτού του είδους στις συναλλαγές αργού πετρελαίου, και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το έργο σχετικά με τις λεπτομέρειες των συμβολαίων του πετρελαίου που θα εκφράζονται σε δολάρια. Αυτή η εξέλιξη, είναι σαφές, ότι θα αποτελέσει καίριο χτύπημα στην καρδιά της αμερικανικής οικονομίας, αν σκεφτεί κανείς, τι τεράστιο αντίκτυπο θα έχει. Θα αλλάξει αφενός άρδην τους κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας και αφετέρου, θα προκαλέσει μια τεράστια τρύπα στο ισοζύγιο της αμερικανικής οικονομίας.

Διάγγελμα Πούτιν

«Η πρωτοβουλία της Κίνας με την οποία στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης, το γουάν θα μπορεί και θα πρέπει να ανταλλάσσεται με το χρυσό, θα δημιουργήσει ένα σύστημα στο οποίο οι συναλλασσόμενες χώρες θα αποφύγουν το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός σε θέματα επενδύσεων Μαρκ Τίνκερ ο οποίος πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που δέχονται την πληρωμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου σε γουάν, οι προμηθευτές, όπως Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Βενεζουέλα, Ιράν ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για το ύψος, την ισοτιμία του γιουάν, διότι απλά θα είναι σε θέση να το ανταλλάξουν με το χρυσό». Αυτό και μόνο, δηλώνει τη νέα κατεύθυνση που λαμβάνει ο παγκόσμιος εμπορικός χάρτης. Όλο και περισσότεροι λαοί και έθνη κινούνται προς έναν πολυπολικό κόσμο και οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες οδηγούν σε αυτό. Σε όλα τα παραπάνω θα ήταν τουλάχιστον απρέπεια να μην αναφερθεί ο αρχιτέκτονας του σχεδίου αυτού, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της ρωσικής Ομοσπονδίας και κορυφαίο μετρ της παγκόσμιας διπλωματίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Να σημειώσω ότι η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά της να αντιταχθεί στην «υπερβολική κυριαρχία ορισμένων νομισμάτων», η οποία επιβεβαιώθηκε με τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν την 1η Σεπτεμβρίου. Είχε πει και κάτι ακόμη που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής: «Επιπλέον, θα επιδιώξουμε μια δίκαιη κατανομή των ποσοστώσεων και των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα”.

Τράπεζα επενδύσεων

Ο ίδιος στην εν λόγω σύνοδο Κορυφής, προχώρησε ένα βήμα ακόμη, σηματοδοτώντας τη νέα σελίδα στην παγκόσμια οικονομία, απαλλαγμένη παντελώς από την αμερικανική επιτροπεία. Δείτε λοιπόν, πως εξελίσσεται η στρατηγική Πεκίνου – Μόσχας. Το οικονομικό πρότζεκτ το ανέλαβε το Πεκίνο και το ενεργειακό η Μόσχα. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους BRICS και τους παρατηρητές ηγέτες, να δημιουργήσουν μια κοινή πλατφόρμα για την έρευνα της ενέργειας! “Είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο διάλογος για την ενέργεια και για το σκοπό αυτό, προτείνουμε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στους BRICS στην οποία θα ήταν δυνατόν να συλλέγονται αναλυτικά οι πληροφορίες σε κάθε τομέα και να ανταλλάσσονται επιστημονικές απόψεις, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, ενώπιον όλων των ηγετών της Συνόδου. Και πρόσθεσε εμφατικά: “ Ήρθε η ώρα, τη στρατηγική που εκπονήσαμε το 2015 να την υλοποιήσουμε στην τρέχουσα πραγματικότητα, που μας οδηγεί σε νέους φιλόδοξους στόχους”. Μίλησε, για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου χωρίς φραγμούς, εννοώντας φυσικά τις αμερικανικές πολυεθνικές, ενώ ζήτησε τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το σημείο όμως που ανησύχησε την Δύση και τους ιθύνοντες πέραν του Ατλαντικού, είναι η αναφορά του, στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS. Ζήτησε την περάτωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για να αποκτήσει πλέον η Νέα Τράπεζα διεθνή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και να ξεκινήσει τη χορήγηση δανείων σε εθνικό νόμισμα, κατ´ αρχήν στα κράτη μέλη του Οργανισμού. Αυτό θα επιτρέψει επίσης την έκδοση τίτλων στις αγορές των χωρών. Αυτή τη χρονιά, η νέα Τράπεζα Ανάπτυξης ενέκρινε ένα δεύτερο πακέτο επενδυτικών σχεδίων 2,5 και 3 δις. δολαρίων. Γεννιέται λοιπόν το αντίπαλο δέος των γνωστών ολιγαρχών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. 

admins
Author: admins

Ευχές για την ονομαστική του εορτή θα δεχθεί ο Δήμαρχος Μετεώρων Ελευθέριος Αβραμόπουλος

Ευχές για την ονομαστική του εορτή θα δεχθεί ο Δήμαρχος Μετεώρων Ελευθέριος Αβραμόπουλος

Με αφορμή την ονομαστική του εορτή, ο Δήμαρχος Μετεώρων Ελευθέριος Αβραμόπουλος, θα δέχεται ευχές στο γραφείο του στο Δημαρχείο …
Έφυγε από τη ζωή ο Στέργιος Τέλιος

Έφυγε από τη ζωή ο Στέργιος Τέλιος

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο Στέργιος Κωνσταντίνου Τέλιος, σκορπίζοντας θλίψη στους οικείους του …
Παραμύθι για παιδιά παρουσιάστηκε στο ΚΔΑΠ «ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δ. Τρικκαίων

Παραμύθι για παιδιά παρουσιάστηκε στο ΚΔΑΠ «ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δ. Τρικκαίων

 Ένα όμορφο παραμύθι για τα παιδιά παρουσιάστηκε στο ΚΔΑΠ «ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δ. Τρικκαίων …
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Απόστολου Σπαθή «Γνωρίζω τους μαθητές μου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Απόστολου Σπαθή «Γνωρίζω τους μαθητές μου»

Σας ενημερώνουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Απόστολου Σπαθή, Προϊσταμένου του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Τρικάλων …