Κοσμος

​Ραγδαία επιτάχυνση της μετακίνησης του Βόρειου Μαγνητικού Πόλου της Γης

15 Jan 2019

   Οι επιστήμονες έχουν ξαφνιαστεί από την ασυνήθιστα γρήγορη μετακίνηση του Βόρειου Μαγνητικού Πόλου της Γης…

   Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος – ο οποίος δεν ταυτίζεται γεωγραφικά με τον γνωστό μας Βόρειο πόλο – μετακινείται ασυνήθιστα γρήγορα από τον Καναδά προς τη Σιβηρία, διαμέσου του Αρκτικού Ωκεανού!

   Ενώ το 1900 βρισκόταν κάπου στην ξηρά του ανατολικού Καναδά, σήμερα πια βρίσκεται κάπου στον Αρκτικό Ωκεανό, αρκετά χιλιόμετρα βόρεια του γεωγραφικού βορείου πόλου.

   Η κίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου, η οποία οφείλεται στις μετακινήσεις του λιωμένου σιδήρου στον καυτό πυρήνα της Γης, είναι τόσο γρήγορη, που οι ειδικοί στον γεωμαγνητισμό από όλο τον κόσμο αναγκάζονται να προχωρήσουν εσπευσμένα σε κάτι ασυνήθιστο:

   Στην αναθεώρηση του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου στις 15 Ιανουαρίου.

   Το εν λόγω Μοντέλο περιγράφει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας και αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης πλοήγησης, από τα συστήματα των πλοίων ως το Google Maps στα κινητά τηλέφωνα.

   Η τελευταία αναθεώρηση του μοντέλου είχε γίνει το 2015 και η επόμενη προγραμματιζόταν για το 2020, όμως θα επισπευσθεί εξαιτίας της απρόσμενα γρήγορης κίνησης του μαγνητικού πόλου του Βορρά, κάτι που έχει ως συνέπεια το μοντέλο να εμφανίζει πλέον ολοένα μεγαλύτερο σφάλμα.

   Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, που παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο, σύμφωνα με το “Nature”, συνειδητοποίησαν ότι έχει επιταχυνθεί πολύ, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο να είναι πια τόσο ανακριβές, ώστε ξεπερνά το αποδεκτό όριο για τα σφάλματα πλοήγησης.

   Η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου – που υπολογίστηκε για πρώτη φορά το 1831 από τον Τζέιμς Κλαρκ Ρος – “περιπλανιέται” με απρόβλεπτο τρόπο, κάτι που έχει ανέκαθεν γοητεύσει εξερευνητές και επιστήμονες.

   Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η κίνηση του πόλου έγινε πιο γρήγορη, από περίπου 15 χιλιόμετρα ετησίως έως τότε, σε 55 χιλιόμετρα το χρόνο.

   Το 2001 για πρώτη φορά ο πόλος εισήλθε στον Αρκτικό Ωκεανό, ενώ το 2018 διέσχισε τη νοητή Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line), περνώντας έτσι από το δυτικό στο ανατολικό ημισφαίριο και βάζοντας “πλώρη” ολοταχώς για τη Σιβηρία.

   Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί έχει επιταχυνθεί τόσο δραματικά η κίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου.

admins
Author: admins

Ευχαριστήριο οικογένειας Δημητρίου Ελ. Σόγια για τη στήριξη στην απώλεια

Ευχαριστήριο οικογένειας Δημητρίου Ελ. Σόγια για τη στήριξη στην απώλεια

Με βαθιά συγκίνηση, η οικογένεια του Δημητρίου Ελευθερίου Σόγια ευχαριστεί θερμά συγγενείς και φίλους για την παρουσία και τη συμπαράστασή …
Ζιώγας και Μητροπολίτης Χρυσόστομος μαζί στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στα Τρίκαλα

Ζιώγας και Εκκλησία: Σταθερή σχέση στα Τρίκαλα

Ο Γιώργος Ζιώγας ενισχύει τους δεσμούς του με τον τοπικό κλήρο, δίπλα στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο στους Αγίους Αποστόλους. Η πολιτική …
Ξανά έργα στη διάβαση της κεντρικής πλατείας Τρικάλων

Ξανά έργα στη διάβαση της κεντρικής πλατείας Τρικάλων

Στενεύει ξανά ο δρόμος στην πλατεία Τρικάλων λόγω έργων. Καύσωνας, σκόνη και ταλαιπωρία για τους πολίτες, στη σκιά της ολοκαίνουργιας …
15 προσλήψεις ΑμεΑ στον Δήμο Μετεώρων μέσω ΔΥΠΑ

15 προσλήψεις ΑμεΑ στον Δήμο Μετεώρων μέσω ΔΥΠΑ

Δεκαπέντε άτομα με αναπηρία προσλήφθηκαν στον Δήμο Μετεώρων μέσω του ειδικού προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Ενίσχυση υπηρεσιών και μήνυμα ισότητας …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.