Ελλάδα

Αργά ή γρήγορα θα ξαναδούμε 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα

28 Feb 2023
Αργά ή γρήγορα θα ξαναδούμε 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς…

Ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία έχει συγκεντρώσει την προσοχή των επιστημόνων που εξετάζουν το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο – Πώς συνδέεται η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα
«Η φύση έχει τους δικούς της νόμους. Αργά ή γρήγορα θα ξανακάνει τα 6άρια στην Ελλάδα. Να μην έχουμε καμία αυταπάτη» δήλωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι σεισμολόγοι εξετάζουν εάν οι δονήσεις θα μετατοπιστούν νοτιότερα από το επίκεντρο της δόνησης της 6ης Φεβρουαρίου αλλά και για το εάν η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα σχετίζεται με το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, Τουρκίας – Συρίας, χαρακτηρίζεται από την παρουσία τριών πολύ μεγάλων ρηγμάτων. Και όταν λέμε πολύ μεγάλων, το καθένα από αυτά έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, όπως είναι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, που ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με τους δύο πολύ μεγάλους σεισμούς και όλους εκείνους οι οποίοι έχουν ακολουθήσει» δήλωσε.

Η σύνδεση των τριών ρηγμάτων

Αναλύοντας τη σεισμική ακολουθία σε έκταση 300 χλμ. στην τουρκική ύπαιθρο επισήμανε ότι οι μετασεισμοί έχουν φτάσει μέχρι αυτό το τριπλό σημείο σύνδεσης, εκεί που συναντώνται τα τρία αυτά μεγάλα ρήγματα, πολύ κοντά στην περιοχή της Αντιόχειας.

Απαντώντας στο εάν υπάρχει κίνδυνος μετατόπισης των σεισμών στα νότια, προς την Κύπρο ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι περιοχές που μπορεί, κατά κύριο λόγο, να επηρεαστούν από τον μεγάλο σεισμό, τον κύριο, ήταν οι κοντινότερες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

«Στην τελική απόληξη του ρήγματος στα σύνορα Τουρκίας Συρίας, αλλά και πολύ κοντά στην Κύπρο, έγινε ένας πολύ ισχυρός σεισμός με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος συμπλήρωσε την καταστροφή, στην περιοχή νότια της Αντιόχειας. Αυτό δεν είναι κάτι που βγαίνει από τα φυσιολογικά και αναμενόμενα όρια. Απεναντίας είναι μέσα στα αναμενόμενα» σημείωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ρήγμα το οποίο έχει ενεργοποιηθεί έχει πολύ μεγάλο μήκος και είναι πάρα πολύ λογικό να αναμένουμε μετασεισμική δραστηριότητα σε όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Εκεί ακριβώς συναντώνται όμως και τα άλλα δύο ρήγματα με το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Το ένα είναι το Ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας, το οποίο κατευθύνεται προς τον Νότο, μέσω Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ και κατεβαίνει μέχρι τον κόλπο της Άκαμπα,.

Τα 6 Ρίχτερ δεν είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας

Από την άλλη μεριά, όπως είπε, έρχεται το βορειοανατολικό άκρο του κυπριακού σεισμικού τόξου, το οποίο αποτελεί ένα άλλο σημαντικό σύστημα ρηγμάτων.

«Η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι τα μεγέθη 5, 5,5 και 6 (Ρίχτερ) δεν είναι μέσα στα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Είναι μέσα σε αναμενόμενα πλαίσια. Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή για δύο λόγους: πρώτον, διότι μπορεί η σεισμική δραστηριότητα να μεταναστεύσει σε περιοχές λίγο νοτιότερα ή λίγο προς τα Νοτιοδυτικά, εκεί δηλαδή που δεν είχε εκδηλωθεί μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο σεισμολόγος.

Μιλώντας για τα νέα θύματα που μετρά η Τουρκία επισήμανε ότι τα κτήρια είναι καταπονημένα από τους προηγούμενους πολύ ισχυρούς σεισμούς, άρα είναι πάρα πολύ ευάλωτα και καταρρέουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία.

«Εκείνο το οποίο είχε φανεί πριν από μερικές ημέρες είναι το γεγονός ότι είχαμε αρκετούς σεισμούς με σχετικώς μικρά έως μέτρια μεγέθη, 3,5 – 4 Ρίχτερ, αλλά αυτό κράτησε μερικές ημέρες (…) Έχει πέσει ακόμα η σεισμική δραστηριότητα, αλλά αυτό συμβαίνει πολλές» εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για την σεισμική ακολουθία στην Τουρκία δήλωσε ότι «η φύση έχει τους δικούς της νόμους. Αργά ή γρήγορα θα ξανακάνει τα 6άρια στην Ελλάδα. Να μην έχουμε καμία αυταπάτη επ αυτού» υποστήριξε τονίζοντας ότι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

trikalanews
Author: trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Διακοπές ρεύματος σε Τρίκαλα και χωριά – Αναλυτικό πρόγραμμα ΔΕΔΔΗΕ 22–26 Σεπτεμβρίου 2025

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε Τρίκαλα και χωριά από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2025.

Read More


Περιφέρεια Θεσσαλίας: Έμφραξη Φράγματος Ληθαίου – Κίνδυνοι από την κατάκλυση της τεχνητής λίμνης

Η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων προειδοποιεί για κινδύνους από την επικείμενη πλήρωση του φράγματος Ληθαίου και τον σχηματισμό τεχνητής λίμνης την ερχόμενη…

Read More


Τρίκαλα – Κηδεία της Μαιρής Τεφάνη το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025

Το Σάββατο 20/9/2025 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία της Μαιρής Τεφάνη, ετών 85, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Read More


Ξεφάντωμα με παραδοσιακούς χορούς στο Τρικαλινό Παζάρι 2025

Με χορούς, τραγούδια και πολύ κέφι συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Τρικκαίων στο Τρικαλινό Παζάρι, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2025.

Read More


Τρίκαλα – Δράσεις για την Κινητικότητα και Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο από τον Δήμο Τρικκαίων

Με ποικιλία δράσεων ολοκληρώνει ο Δήμος Τρικκαίων την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025 στα Τρίκαλα, με κορύφωση τη Δευτέρα στην Ημέρα…

Read More


Θεσσαλία – 17 απολυμαντικοί σταθμοί για την ευλογιά αιγοπροβάτων από την Περιφέρεια

Δεκαεπτά απολυμαντικοί σταθμοί τίθενται σε λειτουργία στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση της ευλογιάς αιγοπροβάτων, ανακοίνωσε η Περιφέρεια.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.