​Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «περηφανεύεται» για την λεηλασία των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου | trikalanews.gr

​Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «περηφανεύεται» για την λεηλασία των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου

Πανηγύρισε χθες ο Α. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο για την αύξηση (με τον μνημονιακό νόμο του Γ. Βρούτση) του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, μιλώντας για κυβερνητικές επιτυχίες στην μείωση της μαύρης εργασίας, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και στη μείωση της ανεργίας.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί και στον κρίσιμο τομέα της εργασίας τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο, ο μεγάλος κερδισμένος του μνημονιακού καθεστώτος (17% αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων το 2017).

Στο θέμα του κατώτατου μισθού: Η κυβέρνηση αθέτησε την προεκλογική δέσμευση για άμεση επαναφορά των 751 ευρώ, του κατώτατου το 2012, που περικόπηκε (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους κάτω των 25 (υποκατώτατος). Για τέσσερα χρόνια οι εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθούς πείνας, με το κατώτατο ωρομίσθιο να διαμορφώνεται στα 3,94 ευρώ, ουραγός μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ξεπερνώντας για λίγο μόνο την Βουλγαρία και τις χώρες της Βαλτικής! Ταυτόχρονα, η φορολεηλασία και η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης ροκάνιζαν ακόμα και αυτές τις ελάχιστες αμοιβές. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων συνέχιζε να κατρακυλά κάτω από την αχαλίνωτη επίθεση του κεφαλαίου (-3,5% το 2017), ενώ τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αμείβονται με μισθούς κάτω και του κατώτατου λόγω μερικής απασχόλησης (ή λόγω καταγραφής τους ως μερικά απασχολούμενων).

Όσον αφορά την κατάργηση του «ρατσιστικού» για τη νέα γενιά υποκατώτατου μισθού, η κυβέρνηση αφού τον διατήρησε για τέσσερα χρόνια, έσπευσε να αποζημιώσει τους εργοδότες ρίχνοντας στην κοινωνία το κόστος, αφού τους απαλλάσσει από την μισή εργοδοτική εισφορά (ισοφαρίζοντας σχεδόν τη διαφορά), μειώνοντας τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ως προς τα καθαρά ποσά και τη φορολογία: Τα 585 μεικτά σημαίνουν 492 καθαρά τον μήνα. Τα 650 ευρώ μεικτά είναι 545 ευρώ καθαρά. Με την ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωση του αφορολόγητου από την 1/1/2020 (από 8.600 σε 5.700) όσοι λαμβάνουν κατώτατο μισθό θα φορολογούνται και το καθαρό ποσό θα μειωθεί στα 515 ευρώ. Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός!

Ο μόνος λόγος να πανηγυρίζει ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η άνοδος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που υπονομεύουν τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων από τα σωματεία, όπως για παράδειγμα την άρνηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία ή το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών συνδέσμων.

Όσο για την μείωση της ανεργίας, πέρα από όσους/ες έχουν αποσυρθεί από την αναζήτηση εργασίας (ή έφυγαν στο εξωτερικό), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε την εργασιακή περιπλάνηση, τη μισή δουλειά-μισός μισθός-μισή ζωή. Το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας οι προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης ήταν το 54,44% (41,60% μερική απασχόληση, 12,74% εκ περιτροπής απασχόληση) έναντι 45,66% με πλήρη απασχόληση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή δεν αλλάζει με την ιλουστρασιόν προπαγάνδα είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ. Απαιτείται ο αγώνας των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες, για συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία με όλα τα δικαιώματα, για προσλήψεις για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, για μείωση του χρόνου εργασίας και προστασία των ανέργων. Για ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα στα χέρια των εργαζομένων σε ρήξη με τον υποταγμένο και αστικοποιημένο συνδικαλισμό, για κατακτήσεις τώρα, για να πληρώσει το κεφάλαιο, για το σπάσιμο των αλυσίδων των μνημονίων και των «δεσμεύσεων», του χρέους και της ΕΕ.

Ν.Α.Ρ. για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση ΤρικάλωνΕπιχειρείν

Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Οι θεραπευτικές δυνατότητες του βελονισμού αφορούν όλη την Παθολογία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βελονισμός και οι εφαρμογές του
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου

Δημοφιλέστερα

Σε έντονους ρυθμούς ο Μικέλης. Στον αέρα το πρώτο βίντεο

Σε έντονους ρυθμούς ο Μικέλης. Στον αέρα το πρώτο

Το επιτελείο του Μικέλη Χατζηγάκη ετοιμάζεται πυρετωδώς και

----καρέκλα---

Κατά των κατευθυνόμενων ΜΜΕ και των πουλημένων

Δραπέτες του μέσου όρου, ενάντια στους νομιμοποιημένους

Ο Σπύρος Λούης και η ωραία Ελένη

Ο Σπύρος Λούης και η ωραία Ελένη

Στις 10 Απριλίου 1896, ο νερουλάς Σπύρος Λούης από το Μαρούσι,

Σοκ στα Τρίκαλα από βουτιά θανάτου έφηβου

Σοκ στα Τρίκαλα από βουτιά θανάτου έφηβου

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το παιχνίδι για έναν έφηβο, Αλβανικής

Ανακαλύφθηκαν μαρμάρινες επιγραφές στο εργοτάξιο της Συναγωγής Τρικάλων

Ανακαλύφθηκαν μαρμάρινες επιγραφές στο εργοτάξιο της Συναγωγής

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές δηλώσεις που παραχώρησαν στο

Λιώνουν τα σίδερα από τον καύσωνα στα Τρίκαλα

Λιώνουν τα σίδερα από τον καύσωνα στα Τρίκαλα

Καύσωνας ικανός να λιώσει και τα σίδερα, επικρατεί αυτή την

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης