​Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «περηφανεύεται» για την λεηλασία των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου | trikalanews.gr

​Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «περηφανεύεται» για την λεηλασία των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου

Πανηγύρισε χθες ο Α. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο για την αύξηση (με τον μνημονιακό νόμο του Γ. Βρούτση) του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, μιλώντας για κυβερνητικές επιτυχίες στην μείωση της μαύρης εργασίας, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και στη μείωση της ανεργίας.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί και στον κρίσιμο τομέα της εργασίας τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο, ο μεγάλος κερδισμένος του μνημονιακού καθεστώτος (17% αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων το 2017).

Στο θέμα του κατώτατου μισθού: Η κυβέρνηση αθέτησε την προεκλογική δέσμευση για άμεση επαναφορά των 751 ευρώ, του κατώτατου το 2012, που περικόπηκε (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους κάτω των 25 (υποκατώτατος). Για τέσσερα χρόνια οι εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθούς πείνας, με το κατώτατο ωρομίσθιο να διαμορφώνεται στα 3,94 ευρώ, ουραγός μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ξεπερνώντας για λίγο μόνο την Βουλγαρία και τις χώρες της Βαλτικής! Ταυτόχρονα, η φορολεηλασία και η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης ροκάνιζαν ακόμα και αυτές τις ελάχιστες αμοιβές. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων συνέχιζε να κατρακυλά κάτω από την αχαλίνωτη επίθεση του κεφαλαίου (-3,5% το 2017), ενώ τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αμείβονται με μισθούς κάτω και του κατώτατου λόγω μερικής απασχόλησης (ή λόγω καταγραφής τους ως μερικά απασχολούμενων).

Όσον αφορά την κατάργηση του «ρατσιστικού» για τη νέα γενιά υποκατώτατου μισθού, η κυβέρνηση αφού τον διατήρησε για τέσσερα χρόνια, έσπευσε να αποζημιώσει τους εργοδότες ρίχνοντας στην κοινωνία το κόστος, αφού τους απαλλάσσει από την μισή εργοδοτική εισφορά (ισοφαρίζοντας σχεδόν τη διαφορά), μειώνοντας τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ως προς τα καθαρά ποσά και τη φορολογία: Τα 585 μεικτά σημαίνουν 492 καθαρά τον μήνα. Τα 650 ευρώ μεικτά είναι 545 ευρώ καθαρά. Με την ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωση του αφορολόγητου από την 1/1/2020 (από 8.600 σε 5.700) όσοι λαμβάνουν κατώτατο μισθό θα φορολογούνται και το καθαρό ποσό θα μειωθεί στα 515 ευρώ. Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός!

Ο μόνος λόγος να πανηγυρίζει ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η άνοδος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που υπονομεύουν τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων από τα σωματεία, όπως για παράδειγμα την άρνηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία ή το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών συνδέσμων.

Όσο για την μείωση της ανεργίας, πέρα από όσους/ες έχουν αποσυρθεί από την αναζήτηση εργασίας (ή έφυγαν στο εξωτερικό), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε την εργασιακή περιπλάνηση, τη μισή δουλειά-μισός μισθός-μισή ζωή. Το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας οι προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης ήταν το 54,44% (41,60% μερική απασχόληση, 12,74% εκ περιτροπής απασχόληση) έναντι 45,66% με πλήρη απασχόληση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή δεν αλλάζει με την ιλουστρασιόν προπαγάνδα είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ. Απαιτείται ο αγώνας των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες, για συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία με όλα τα δικαιώματα, για προσλήψεις για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, για μείωση του χρόνου εργασίας και προστασία των ανέργων. Για ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα στα χέρια των εργαζομένων σε ρήξη με τον υποταγμένο και αστικοποιημένο συνδικαλισμό, για κατακτήσεις τώρα, για να πληρώσει το κεφάλαιο, για το σπάσιμο των αλυσίδων των μνημονίων και των «δεσμεύσεων», του χρέους και της ΕΕ.

Ν.Α.Ρ. για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση ΤρικάλωνΕπιχειρείν

koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μπαχαρικών και όχι μόνο, ξεκίνησε από τα Τρίκαλα.
Lifting προσώπου – Αισθητικός βελονισμός

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδικός Παθολόγος
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας

Δημοφιλέστερα

«Ο  Παρθένης είδε ότι χάνει τη μάχη και κάλεσε σύσκεψη»

Χωρίς διαύγεια κομμένες σε μόνιμη υπάλληλο δαπάνες διοίκησης

Σειρά αποφάσεων του Δ.Σ του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων,

O Πολάκης φοβάται τα Τρίκαλα!

O Πολάκης φοβάται τα Τρίκαλα!

Όλα τελικά έχουν την εξήγησή τους! Έτσι και ότι αφορά την

-----Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων-----

Η Νέα Δημοκρατία και το Γ. Νοσοκομείο Τρικάλων

Η Νέα Δημοκρατία και η ΔΑΚΕ Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων,

«Έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινιά Κοντογιάννη – Πουλιανίτη

​«Έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινιά Κοντογιάννη –

Σε ηλικία 54 ετών έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινιά Κοντογιάννη –

γέφυρα του Ληθαίου 133 χρόνια μετά

Ο 23χρονος Τρικαλινός που ανέδειξε την υπεραιωνόβια γέφυρα του

Επέζησε από τους πολέμους, είναι όμορφη, θαυμαστή, μοναδική στο

​Σύλληψη πρώην εργολάβου στα Τρίκαλα

​Σύλληψη πρώην εργολάβου στα Τρίκαλα

Για κλοπή ρεύματος συνελήφθη σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι στα

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης