Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ας δούμε κατάματα την πραγματικότητα (tik tok – tik tok)

Ας δούμε κατάματα την πραγματικότητα (tik tok – tik tok)

Του Βασιλείου Παππά – Δ/ντη  Γυμνασίου   

Αυξήθηκε κατά 20 με 30%, σε σχέση με την χρονική περίοδο πριν από την πανδημία, η προσέλευση περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για  διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας.(από τον τύπο)

Αγαπητέ γονέα,

Θα ήθελα να σας απευθύνω μερικά ερωτήματα , μιας και είμαστε στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Λέγω στο μέσο διότι τώρα πλέον γνωρίζουμε με σχετική επάρκεια τα παιδιά μας (μαθητές και μαθήτριες), τις γνωστικές τους ελλείψεις, αλλά και τις ελλείψεις στις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Δεν θα σταθώ στις ελλείψεις που κάποιοι/ες έχουν σε γνωστικά αντικείμενα. Αν και με θλίβει το γεγονός ότι παιδιά της 1ης γυμνασίου δεν γνωρίζουν προπαίδεια, παιδιά της 1ης λυκείου δεν γνωρίζουν να συντάξουν μια αίτηση (ο αιτών, θεωρούν πόσο χρονών είναι!!!), ή δεν γνωρίζουν σημαντικά ζητήματα ιστορίας (κατά τα άλλα η Μακεδονία είναι ελληνική) ή ότι τα άστρα καθορίζουν τη ζωή και τις επιλογές μας κλπ. (φανταστείτε να μας πλησιάζει και κομήτης). ΄Ισως με την πάροδο των σχολικών ετών αμβλυνθούν τα γνωστικά κενά, είθε!!!

Θα σας θέσω όμως μερικά ερωτήματα σε σχέση με τις κοινωνικές τους δεξιότητες:

Αλήθεια έχετε συμβουλεύσει επαρκώς το παιδί σας, τη στιγμή που χτυπά το κουδούνι, να μην πετάγετε   σαν ελατήριο προς την έξοδο, αφήνοντας  εμβρόντητο τον εκπαιδευτικό που ούτε «γειά»  δεν προλαβαίνει να πει?

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι τους λογαριασμούς  σε κοινωνικά δίκτυα, «ανοίγουν»   ενήλικες, εσείς συναινείτε παρατύπως, και μετά η χρήση τους είναι ανεξέλεγκτη, σε φαινόμενα ψηφιακού εκφοβισμού, bulling και άλλων αξιόποινων πράξεων, με το γονεϊκό άλλοθι «εντάξει μωρέ, παιδιά είναι»? (Ο κανονισμός  679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου 27-4-2016, για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υποχρεώνει όλα τα social media να κλείσουν τις πόρτες τους για παιδιά κάτω των 13 ετών, ενώ οι έφηβοι μέχρι 16 ετών θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη γονική συναίνεση για να δημιουργήσουν λογαριασμό).

Αλήθεια αν στην εργασία σας, είχατε μια ομάδα ατόμων να βρίζει, να ασχημονεί , να πετά καρέκλες, πως θα διαχειριζόσαστε την κατάσταση? Δεν είμαστε θεοί και απόλυτοι, οπότε αν έχετε ολοκληρωμένη θέση για τους τρόπους αντιμετώπισης,  ευχαρίστως να σας ακούσουμε μετά προσοχής και να εφαρμόσουμε τις υποδείξεις σας, αρκεί να είναι μέσα στο πνεύμα του νόμου.

Αλήθεια πως θα νιώθατε, αν εσείς σε μια βραδινή βόλτα  στον Ληθαίο, αντιμετωπίζατε χουλιγκάνικη βία, γιατί? γιατί έτσι, κάποιοι νεαροί αποφάσισαν να διασκεδάσουν την πλήξη τους , δέρνοντάς σας?

Αλήθεια το θεωρείτε λογικά να νοικιάζονται airbnb, ώστε ανεξέλεγκτα παιδιά να κάνουν πάρτι, με ηλικίες των 15 χρόνων  με κατανάλωση  βότκας  και τεκίλα? Τουλάχιστον παλαιότερα, τα πάρτι γινόταν σε οικείους χώρους, τα σπίτια μας, διώχνοντας προφανώς τους γονείς έως εκεί που μπορούσαν  να αντέξουν!!!

Αλήθεια το θεωρείτε λογικό να μην έχετε επισκεφθεί μαζί με τα παιδιά σας τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, τη βιβλιοθήκη Καλαμπάκας ,  έναν κινηματογράφο? Είδατε μαζί με τα παιδιά σας τη «Φόνισσα» ,  τον «Οπενχάιμερ», τα «παιδιά του χειμώνα»? Πήγατε να τους δείξετε το αρχαίο θέατρο της Λάρισας ή φθάσατε  μέχρι την Κούμα για καφέ? Πιστεύετε επίσης ότι εξαντλείτε το γονεϊκό σας καθήκον, πηγαίνοντας μόνο στο «Μύλο των ξωτικών»?

Αλήθεια το θεωρείτε λογικό και κοιμάστε Σάββατο βράδυ «βλέποντας» τηλεόραση και να μην καταλαβαίνετε πότε και πως επέστρεψε το παιδί σας στο σπίτι? Ήταν νηφάλιο, μύριζε αλκοόλ, ήταν στεναχωρημένο/η  από την πιθανή απόρριψή του από το άλλο φύλλο ? Μιλήσατε μαζί του/της, είπατε έναν λόγο με ενδιαφέρον, κατανόηση, επιβράβευση ή και κριτική έστω?

Αλήθεια μιλήσατε κάποια στιγμή γύρω από το οικογενειακό τραπέζι (δεν είναι άλλοθι η εργασία – κάποια ημέρα της εβδομάδας θα μπορείτε να το κάνετε), για τις σχέσεις, για την ισότητα των φύλλων, για την αλληλεγγύη, για το «νοιάξιμο» με τον δίπλα, για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στο σπίτι? Εκπαιδεύσατε τον υιό σας να στρώνει το κρεβάτι του ή περιμένετε ως «άνδρας» στην στρατιωτική του θητεία να το κάνει?

Αλήθεια συνυπάρχετε σε κάποιο κοινό χώρο του σπιτιού μιλώντας έστω «περί ανέμων και υδάτων» ή ο μπαμπάς στην οθόνη για ποδόσφαιρο, η μαμά στο tablet με την Πάνια, η γιαγιά με τον τροχό της τύχης? Μάλλον η γιαγιά ακονίζοντας το μυαλό με την εύρεση των λέξεων δεν θα πάθει αλτσχάιμερ , εσείς όμως πολύ πιθανόν!!!

Τέλος τους/τις μιλήσατε για τον έρωτα και το sex, ότι δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται ως «κρέας» γκλαμουράτο σε sites , εκπομπές και ιστοσελίδες , με εξουσιαστικό λόγο, λόγο με έμφυλλη βία και επιβολή του «αρσενικού» στο «θηλυκό»?

Αν ναι, τότε είμαστε σύμμαχοι στην κοινή προσπάθεια να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, ώστε να γίνουν σκεπτόμενοι πολίτες, με ενσυναίσθηση και αισθήματα.

Αν όχι, αφήστε μας τουλάχιστον να κάνουμε τη δουλειά μας, και εσείς γρήγορα σε σχολή γονέων.

Σημ.1: Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων υλοποιεί αντίστοιχο πρόγραμμα, που ελπίζει να εξακτινωθεί σε όλους τους Δήμους των Τρικάλων.

Σημ.2:  Προφανώς φταίει ο καπιταλισμός, αλλά μέχρι να τον ανατρέψουμε ας κάνουμε και εμείς κάτι…

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή